تعداد بازدید: ۲۰۰۴
کد خبر: ۲۴۶۹
تاریخ انتشار: ۱۶ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۰:۱۲ - 2017 06 June
شوک جهانی به حوادث دیپلماتیک منطقه خلیج فارس؛
قطع روابط دیپلماتیک ریاض و متحدانش با قطر به بازار انرژی شوک وارد کرده است زیرا عربستان و قطر به ترتیب بزرگترین صادرکنندگان نفت و ال ان جی در جهان هستند.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان محصولات کشاورزی جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه ۱۵ خرداد اعلام کرد که تهران آماده است ظرف ۱۲ ساعت مواد غذایی مورد نیاز قطر را تأمین کند. گزارش شده که به دنبال قطع رابطه جهت دار عربستان و چند کشور عربی، مردم قطر به فروشگاه‌ها هجوم برده‌اند.
عربستان، مصر، امارات، بحرین، یمن، مالدیو و لیبی روز دوشنبه ۱۵ خرداد اعلام کردند که روابط دیپلماتیک خود را با قطر، به‌خاطر آنچه حمایت این کشور از «تروریسم» یا «حفاظت از امنیت ملی» خود نامیده ند، قطع کرده‌اند.

گزارش رسانه‌ها حاکی است که به دنبال این تصمیم، مردم قطر به فروشگاه‌ها هجوم برده و اقدام به خرید گسترده مواد غذایی برای کمبود احتمالی این مواد در روزهای آینده کرده‌اند.همزمان تلویزیون الجزیره گزارش داده که کامیون‌های حامل مواد غذایی برای قطر پشت مرزهای این کشور با عربستان صف بسته‌اند و نمی‌توانند وارد این کشور شوند.قطر برای مواد غذایی خود به تنها راه زمینی خود با عربستان وابسته است.

رضا نورانی، رئیس اتحادیه صادرکنندگان محصولات کشاورزی ایران، با اشاره به اتفاقات روز دوشنبه گفت: «تنها راه ارتباط زمینی با قطر از طریق عربستان میسر است و با تشدید تحریم‌ها علیه این کشور ایران نزدیک‌ترین کشور به قطر است که می‌تواند از طریق راه آبی با طی مسافتی ۱۲ ساعته محصولات غذایی را به این کشور صادر کند».

او افزوده است:‌ «با هماهنگی که با خط کشتیرانی والفجر انجام شده امکان ارسال محصولات از سه بندر بوشهر، بندرعباس و بندر لنگه از طریق خطوط کشتیرانی ایران به قطر فراهم است».

به گفته نورانی، قطر سالانه چهار تا پنج میلیارد دلار انواع مواد غذایی را از کشورهایی چون عربستان سعودی، مصر و امارات وارد می‌کرد که با تشدید تحریم‌ها اکنون به یکباره با تنش‌هایی مواجه شده است.

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان نیز  درباره رفتار کشورهای همسایه قطر با این کشور در حساب توئیتری خود نوشته است:‌ «همسایگان همیشگی هستند، جغرافیا را نمی‌توان تغییر داد. خشونت هیچگاه راه حل نیست. گفت‌وگو امری ضروری است به ویژه در ماه مبارک رمضان».

در ادامه تحولات مربوط به قطع رابطه چند کشور عربی با قطر، خبرگزاری رویترز به نقل از منابع بازرگانی اعلام کرد که عربستان و امارات صادرات شکر به قطر را ممنوع کرده‌اند.این گزارش حاکی است که دوحه سالانه یکصد هزار تن شکر سفید از امارات و عربستان وارد می‌کرد.
 

اما واکنش اقتصاد جهانی و در رأس آن قیمتهای سبدهای انرژی در جهان به خبر قطع ارتباط عربستان نفت خیز با قطر نیز قابل توجه بود. بهای نفت در بازارهای جهانی افزایش یافت.

خبرگزاری بلومبرگ روز دوشنبه ۱۵ خرداد در گزارشی در این مورد نوشت: کشورهای عربی با وارد کردن این اتهام به قطر که روابطش با ایران باعث بی‌ثباتی در منطقه می‌شود، با قطر قطع رابطه کردند و عربستان حریم هوایی و دریایی خود را به صورت دو طرفه به روی قطر بست.

پیش از این، به گزارش خبرگزاری ها،‌ این کشورها همچنین قطر را به حمایت از گروه های تروریستی متهم کرده بودند.بر اساس این گزارش، نفت شاخص وست تگزاس اینترمدیت آمریکا بشکه ای ۷۶ سنت افزایش یافت و ۴۸ دلار و ۴۲ سنت معامله شد. نفت برنت نیز با ۵۷ سنت افزایش به ۵۰ دلار و ۵۲ سنت در هر بشکه رسید.

هفته گذشته، بهای نفت در پی نگرانی ها از اینکه افزایش تولید در آمریکا کاهش تولید به وسیله سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) را بی نتیجه کند، کاهش یافته بود.

در حالی که مناقشات دیپلماتیک بر روند ارسال محموله ها تاثیر نداشته است، اما احتمال نابسامانی در صادرات از خاورمیانه، شامل عربستان سعودی، ایران، و قطر که اعضای اوپک هستند را بالا برده است. این کشورها از تنگه هرمز در خلیج فارس برای صادرات نفت استفاده می کنند. بنا به گزارش وزارت انرژی آمریکا، حدود ۳۰ درصد از تجارت جهانی نفت از این منطقه انجام می شود.

در این میان، بهای جهانی نفت در میان عدم اطمینان ازاین موضوع که آیا تمدید برنامه کاهش تولید اوپک می تواند بر افزایش تولید نفت آمریکا غلبه کند و باعث کاهش ذخایر نفت شود یا نه، به زیر ۵۰ دلار سقوط کرده است.

در همین حال، روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت: قطع روابط دیپلماتیک ریاض و متحدانش با قطر به بازار انرژی شوک وارد کرده است زیرا عربستان و قطر به ترتیب بزرگترین صادرکنندگان نفت و ال ان جی در جهان هستند.

عربستان سعودی، علاوه بر اینکه بزرگترین صادرکننده نفت در جهان است، بزرگترین تولید کننده نفت در اوپک نیز به شمار می رود. امارات متحده عربی نیز چهارمین تولید کننده بزرگ نفت در اوپک است. قطر نیز عضو اوپک است.

خبرگزاری رویترز نیز در تحلیلی نوشت این موضوع ممکن است بیشترین لطمه را به صادرات ال ان جی وارد کند زیرا مصر و امارات متحده عربی به طور معمول محموله های ال ان جی را از قطر وارد می کنند.
منبع: پارسینه
نظر شما
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
پربازدیدها