تعداد بازدید: ۲۳۱۱۳
کد خبر: ۲۰۲۲۵
تاریخ انتشار: ۰۵ خرداد ۱۴۰۳ - ۲۲:۰۱ - 2024 25 May
ابتکار زوج نی‌ریزی
وحیده شاهسوند حسنی و شوهرش حسین محمدباقرپور زوج جوان و طبیعت دوستی هستند که به صورت خودجوش بیش از هزار گونه گیاهان  دارویی از جمله جاشیر، آنغوزه و زیره را در طبیعت کاشته‌اند.
author
روزنامه نگار: عابد نعمتی

شاهسوند حسنی با بیان این که آن‌ها اقدامشان را به اداره منابع طبیعی هم اطلاع داده‌اند، اظهار کرد: «تحصیلات دانشگاهی خودم کارشناسی گیاهان دارویی است که خیلی به آن علاقه دارم. همسرم هم علاقه زیادی دارد و فکر نمی‌کردیم این کار شدنی باشد؛ چون جاشیر گیاهی است که ریشه‌زایی آن سخت است. از دو ماه قبل از عید تصمیم گرفتیم این‌ها را بکاریم و خوشبختانه جواب داد. در خانه نشاکاری کردیم و  آن‌ها را آب می‌دادیم. سپس آن‌ها را به طبیعت انتقال دادیم و حالا همه سبز شده است.»

وی افزود: «مسئولان اداره منابع طبیعی به ما گفتند جای آن را به کسی نگویید؛ چون دو تا سه سال اول نگهداری از آن‌ها کمی سخت است و باید زمان بگذرد تا از بین نرود. مرحله بذر‌دهی آن خیلی مهم است و باید بتوانیم آن را به بذر برسانیم.»

او با بیان این که  گیاه جاشیر در حال انقراض است.  

گفت: «علت این مسئله برداشت بی‌رویه آن است. خیلی‌ها اطلاع ندارند که این گیاه را باید به چه شکل برداشت کنند و وقتی آن را می‌بینند، کامل از روی ریشه قطع می‌کنند؛ مثل گیاه آنغوزه که اگر از سرش جدا کنند، دیگر آن جوانه اصلی رشد نمی‌کند. جاشیر هم به همین شکل است و باید حداقل یک شاخه کوچک از آن را باقی بگذارند تا به مرحله بذردهی برسد. همان طور که دیدید، چون سال گذشته بارندگی خوبی نداشتیم، امسال گیاه جاشیر خیلی کم بود.»

شاهسوند حسنی با بیان این که امسال بیش از هزار گیاه کاشتیم که حدود ۳۵۰ عدد آن جاشیر و مابقی آنغوزه، زیره و ... بود، عنوان داشت: «سعی ما بر این است که با توجه به این که دیدیم می‌شود چنین کاری کرد، سال آینده باز هم به صورت خودجوش بیش از هزار گیاه جاشیر در طبیعت کشت کنیم. هم‌اکنون تعدادی را خودمان در طبیعت نشانه‌گذاری کرده‌ایم و به مرحله بذردهی می‌رسند؛ به این دلیل که جای آن‌ها بسیار صعب العبور است و کسی نمی‌تواند به آن برسد. برای این کار بذر‌ها را ۱۰ روز خیس کردیم و در ظرف‌های نشاء کاشتیم. نزدیک به دو ماه با آبپاش به آن آب می‌دادم؛ اما هیچ نشانی از آن نبود. شوهرم یک روز یکی از آن‌ها را بیرون آورد و خوشبختانه متوجه شدیم دارد جوانه می‌زند. یکراست آن‌ها را به محیط طبیعی خودشان انتقال دادیم تا بتوانند در دمای طبیعی و ارتفاع مناسب از سطح دریا رشد کنند. آن‌ها را به همان جا‌هایی بردیم که احساس می‌کردیم محیط طبیعی زندگی خودشان است؛ مثل نزدیک و بین سنگ‌ها. برای این که با گیاهان دیگر تداخل نداشته باشند، دور محل کاشتشان را سنگچین کردیم.»

وی افزود: «اگر اداره منابع طبیعی بازرسی و در زمینه تهیه بذر مناسب همکاری کند، تعداد گیاهان جاشیر را به بیش از هزار عدد می‌رسانیم و به طبیعت برگردانیم. البته خیلی از گیاهان دارویی وضعیتشان به همین شکل شده است؛ مثل گیاه دارویی کاکل‌کتی یا کاکوتی که زمان کودکی ما در طبیعت زیاد بود؛ اما الان شاید یک گیاه کاکوتی هم در منطقه نبینید.  منابع طبیعی می‌تواند با در اختیار قرار دادن بذر‌های گیاهان دارویی، کمک زیادی در این زمینه به ما کند.»

این طبیعت دوست با بیان این که نی‌ریز زمینه بسیار مناسبی برای رشد گیاهان دارویی دارد، اظهار داشت: «شاید ۴۰ تا ۵۰ قلم گیاه دارویی در نی‌ریز باشد که حتی بتوان آن را گسترش داد؛ خود این کار حتی می‌تواند یک منبع درآمد باشد و طبیعت را زیباتر کند.  البته به مراقبت نیاز دارد و نتیجه اصلی را دو سال دیگر می‌بینیم که بزرگ شده باشند.» 

در همین زمینه، ابراهیمی رئیس اداره منابع طبیعی نی‌ریز با تأیید این خبر گفت: «الان در نهالستان خودمان برای اولین بار به دنبال نشاءکاری هستیم؛ ولی هنوز نتیجه‌ای نگرفته‌ایم که ببینیم جواب می‌دهد یا نه. الآن متأسفانه نسل برخی گونه‌ها مثل همین گیاه جاشیر که قبلاً زیاد بود؛ دارد منقرض می‌شود.»

وی افزود: «یک گیاه دیگر به نام بن‌سرخ یا تره وحشی هست که خاصیت زیادی از جمله رفع سنگ کلیه دارد. آن هم به دلیل این که پیازش را می‌برند و هم در زمانی که هنوز به گل ننشسته آن‌ها را قیچی می‌کنند، دیگر اصلاً به گل نمی‌نشیند؛ نه پیازش وجود دارد و نه بذر آن تولید می‌شود. من ۳ یا ۴ عدد از آن را در اداره کاشته ام و هر کدام نزدیک به ۵۰ بذر دارد؛ این حیف است  و ما باید از این‌ها به عنوان یک سرمایه برای آیندگان حراست کنیم.»

ابراهیمی عنوان داشت: «ما می‌توانیم موارد این چنینی را حتی به عنوان ذخیره گاه ثبت کنیم و با مالکان محلی صحبت کنیم تا نگذارند کسی به این شکل برداشت کند.»

غیر قابل انتشار: ۰
انتشار یافته: ۱۷
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۶
0
0
سلام
واقعا عالی بود
بهمن آذری
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۶
0
0
بنده که سالانه بیش از ملیونها نهال وبذر آنغوزه در طبیعت میکارم وکسی نیست انعکاس بده البته انتظاری ندارم داخل گوگل بزن بذر انغوزه آذری ادرس دارم
امین
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۶
0
0
باغ ویلاها منازل حیاط دارو روستاییان درکنارخانه شان بذرگیاهان رابکارندوازمنافع آن بهره مندشوند
آموزش وترویج نه دولتی بلکه خودجوش اماباتبلیغ ونشان دان وتحریص مردم گرایی دارد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۶
0
0
افرین به این زوج کوشا و طبیعت دوست کاش بذر جاشیر هم به ما میدادن میکاشتیم
دوستکان
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۷
0
0
سلام وقت شما بخیر، من دنبال تخم این گیاه جاشیر هستم هرکاری میکنم پیدا نمیکنم کجا باید گیر بیارم بکارم، ممنونم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۷
0
0
درود به این زوج .طبیعت دوست .وعاشق گیاهان ....امیدوارم اداره منابع طبیع با شما همکاری کند که عاشقاته دارید کار میکتید .به این می‌گویند.حس مسئولیت شناسی که باید در وجود هر وطن پرستی باشد ..‌‌درود برشما..
حسین
Germany
۱۰:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۷
0
0
متاسفانه نه ازطرف اداره منابع طبیعی استان ونه مالکان اقدام میکنن کل گیاهان دارویی در این کشور ازبین رفته مردم هم که نه فرهنگ دارند ونه سواد که بفهمند چه بر سر مملکت میاد باید کلا چیدن گیاهان دارویی را قاچاق اعلام کنن وبا متخلفین به شدت برخورد بشه تا احیا گردد وگرنه تا چند سال دیگه اثری از گیاهان نیست ???
فرشته
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۷
0
0
خدامسئولای وطن پرست راعمر بده که باعث خوندل دادن ملت نمی‌شوند فرشته غلامی از تهران
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۷
0
0
خدا خیرتون بده
ما اوایل جوانی همه کوههای شهرستان ارسنجان که میرفتم
بوی جاشیر ،پیازوک،کما،همه جا می‌پیچد کوه خم که مرکز موسیر بود مرکز قارچ و روواکس بود الان متاسفانه نابودش کردند قبلاً به عده کمی با الاغ می‌رفتند ورعایت می‌کردند کاربلد
بودند. اما حالا نه همه ناشی مثل آدم های گشنه تا ببینند با ریشه همه را در میارند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۷
0
0
احسنت به طبیعت دوستداران
صیادی
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۷
0
0
سلام چرا محیط زیست مناطقی را به عنوان قرق کامل اعلام نمیکنه که از همه گونه های گیاهی محافظت کنه ؟الان گیاهی به نام لپو کاملا داره منقرض میشه
حیدری پور
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۷
0
0
احسنت براین زوج فداکار وباغیرت هرکس به فکر مملکت وآینده آن باشد وطن پرست واقعی است درود براین وطن پرستان
فریبا عسکری دبیر شیمی
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۷
0
0
سلام خدا قوت کارتان بسیار باارزش است امیدوارم موفق باشید
ا
United States of America
۰۰:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
0
0
عالی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
0
0
درود بر شما انسان های آگاه. به اون فردی که حریصانه جاشیر را میکنه باید گفت نعناع بریز تو ماستت تا کمی طبیعت خودشو بازسازی کنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
0
0
ممنون از متن بسیار عالی و امیدوارکننده شما که نشر دادین خداقوت بده به این زوج نیریزی عزیز که همچین کاری رو کردن و امیدوارم توفیق روز افزون داشته باشند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
0
0
عالی بود
نظر شما
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
پربازدیدها