این مطلب در جلسه مدیریت بحران آب شهرستان نیریز ۱۹ فروردینماه در فرمانداری اعلام شد.
۴۰ درصد هدررفت آب در نیریز
مدیر آبفا با اشاره به معضلات بحران آبِ آشامیدنی روستاها گفت: «تابستان سـختی پـیشرو داریم. در حال حاضر ۳ حلقه چاه آب آشامیدنی ما در حال خشک شدن است که روز به روز قدرت آبدهی آنها کمتر میشود.
به عنوان مثال، مـا چاهی داشـتیم که ۳۰ لیتر در ثـانیه آب میداد؛ ولی آبدهی هـمان حلقه چـاه به ۵ لیتر در ثانیه رسیده و این یعنی فاجعه!
از طرفی شرایط حفر چاه جدیدی نداریم؛ چون سفرههای آب زیـرزمینی ته کشیده و تنها راهمان صرفهجویی است.»
ایـن مقام مسـئول تـصریح کـرد: «روستاهای ما بویژه در بـخش قطرویه به صورت جیرهبندی و با تانکر، آبرسانی میشوند.»
ابوذر قزلبیگلو در تکمیل صحبتهایش، هـدررفـتگی آب در نیریز را مربوط بـه انشعـابات غـیرمجاز و مصرف بیرویه مشترکان خواند که به گفته او این مـوضوع در روستاها بـیشتر دیده میشود!
وی افزود: «علاوهبر آن، برخی افراد کنتور آب را دستکاری میکنند و این خود اوضاع را بدتر میکند.»
آب شرب برای باغها!
وی خاطرنشان کرد: «شرایط شـهر نیریز نرمال نیست؛ امـا انشعابات غیرمجاز در باغها ما را بـیشتر نگران میکند. به عنوان مثال، برای روستـایی آب میبریم؛ ولی صاحبخانه آب را برای باغش به سـرقت میبرد. ما از شهروندان عاجزانه تـقاضا داریم در صورت مشاهده هرگونه تـخلف، با اعلام گزارش ما را در این امر یاری کنند تا از چالش تابستان بگذریم.
در رابطه با فضایسـبز نیز با شهرداریها مکاتبه کردیم که کنتور نـصب کنند. همچنین در برخیاز ادارات مشاهده شـده کنتورها خراب است کـه همین موجب هدررفت بخش زیادی از آب میشود.»
️مشکان سیرآب، ریزاب تِشنه!
به گفته متولی آبفا نیریز، تنها نقطه شهرستان که وضعیت مناسبتـری نسبت به بـقیه جاها دارد، شهر مشکان است.
او گفت: «در حال حاضر بحرانیترین روستاهای مـا ریزاب و دهچاه هستند که آبرسانی به صورت جیرهبندی انجام میشود. برای روستای دهچاه، یک حلقه چاه پـیشبینی شده کـه نیازمند اعتبار و تـجهـیزات اسـت.»
قزلبیگلو خاطر نشان کـرد: «حلقه چاهی در روستاهای بِـشنه و چاهاَنجیر بود که با کفشکنی توانستیم حجم آبدهـی را مطلوبتر کنیم. ولی مهمترین نیاز ما، تانکر برای آبرسانی به بخشها است. همینجا از فرمانداری میخواهم بـرای تابـستان پیشبینی تانکر کند.»
خبرهای خوب!
رئیس امور آبفا افزود: «در تلاشیم یک حلقه چاه آب آشامیدنی وارد مدار شهر نیریز کنیم. گرچه بارندگیهای اخیر خوب بود؛ اما تأثیر چندانی بر چاههای ما نگذاشت.»
قزلبیگلو در عین حال گفت: «آرزوی دیرینه مـا احداث شبکه آبرسانی از سـد چـشمه عـاشق بـرای روستاهای بـخش قطرویه بود که چنانچه نهایی شود، خـدمت بـزرگـی به شمار میرود. امیدواریم بـا برطرف کردن نواقص و رایزنیهای فرماندار با مدیرعـامل آبفا فارس، این مهم تا پایان اردیبهشتماه به نتیجه برسد.»
️گشت کنترل آب، درِ خانهها!
مدیر آبفا نیریز گفت: «تفاهمنامهای بین شبکه بهداشت و آبفا به امضا رسیده و تـیمی متشکل از کارشناسان بهداشت محیط و مأموران آبفا، هشدارهای لازم را به مشترکانی که رعایت نمیکنند میدهند.
️اُفت فـشار و نصب تانکر!
وی عنوان داشت: «از ابتدای خرداد، اُفت فشار آب را در تمامی نقاط شهر نیریز خواهیم داشت. زیرا با توجه به خشکسالیها ناچاریم اُفت فشار را اعمال کنیم؛ البته مشترکان میتوانند روی پشتبام خانهها تانکر بگذارند و از پمپ استفاده کنند.»
️نیریز به صورت جیرهبندی
احمدی معاون فرماندار بـا اشاره به رخـداد اُفت فشار آب گفت: «گرچه نظر ما بر جیرهبندی آب شـهر نیریز بود، اما به خاطر تبعات اجتماعی که دارد، تـنها با اُفت فشار موافقت کردیم. در مورد گشت کنترل مصرف آب، همان گونه که برای ممنوعیت تردد کامیونها در سطح شهر با دادستان مکـاتبههایی انجام شد، برای موضوع صرفهجویی آب هم در ابتدا با فرهنگسازی به مردم گوشزد میکنیم. در موضوع تانکر حمل آب، بسیج سازندگی سپاه با ما همکاری داشته و از ظرفیت آنها یاری میطلبیم.»
️عشایر را دریابید
محمدحسین یاراحمدی بخشدار پشتکوه بـا اشاره به این که چاه ضلع شمالی شهر مشکان را میتوان وارد مدار کرد تـا روستاهای مجاور و عشایری که به منطقه کوچ میکنند از آن بهرهمند شوند، خواست تا با این کار تنش آبی به حداقل برسد.
️قبضهای سنگین برق
مدیر برق نیریز با بیان این که سالیانی است دچار کمبود انرژی برق در کشور هستیم، اظهار داشت: «ما با تلاش مضاعف همکارانم اجازه ندادیم تابستان خاموشی در بخش خانگی و تجاری رخ بدهد.»
مصطفی صـفی ادامه داد: «سال گذشته تعامل خوبی بـا کارخانجات شهرستان صورت گرفت و توانستیم تفاهمنامهای امضا کنیم که یک و نیم روز در هفته، برق کارخانه را قطع کنند. علاوه بر این، ۸۰۰ پمپ کشـاورزی را بالاجبار ۵ ساعت در روز خاموش کردیم که در صرفهجویی مصرف آب تأثیر داشت.»
ایـن مقام مسئول، در جایی دیگر به افزایش تـعرفههای سنگین قبض بـرق اشاره کرد و گفت: «با دستور وزیر نیرو، تعرفهها برای مـشترکین پـر مصرف گران شده و توصیه ما به شهروندان گرامی، استفاده نکردن از اسپیلت است. شهر نیریز در فهرست مناطق گرمسیر قرار ندارد و مشترکان به فکر هزینه قبوض خود باشند. به عنوان مثال، سال گذشته هزینه برق یک واحد مسکونی ۱۴ میلیون تومان شده بود که به خاطر استفاده از کولر گازی بود.»
صفی، اشارهای به بحث ایمنی و خود مراقبتی سرویس کولرهای آبی کرد و افزود: «مشترکین حتماً از تعمیرکار مجرب استفاده کنند تا موجب تلفات جانی بر اثر برقگرفتگی نباشیم.»
️فرهنگسازی، مهمترین مقوله
رحیمی مـسئول بـهـداشـت محیط نیریز در رابطه بـا پایش کیفیت آب شـرب شهر و روستاها گفت: «کارشناسان ما به صورت ماهیانه کیفیت آب را آزمایش میکنند و برای تانکرها کُلر افزوده میشود و مردم از بابت کیفیت آب، نگران نباشند.
ما از شهروندان میخواهیم تا با مأموران گشت کنترل مصرف آب که در کوچهها حضور دارند، همکاری داشته باشند تا فرهنگ صرفهجویی رایج شود.»