تعداد بازدید: ۲۹۰
کد خبر: ۱۹۱۴۱
تاریخ انتشار: ۲۳ دی ۱۴۰۲ - ۲۲:۰۰ - 2024 13 January

ویژگی‌های ظاهری:

گیاه لیموترش (Citrus  Limon) دارای برگ دندانه‌ای سبز روشن و میوه‌­های کوچک سبز یا زرد رنگ بیضی شکل است.

این میوه دارای Pulp پالپ (تکه‌ها وگوشت میوه یا به گویش استان فارسی‌ها: تُلف) ترش مزه و دل‌پسند و دربرگیرنده دانه‌هایی تلخ مزه می­‌باشد.

بخش­های دارویی شامل پوست، افشره، عصاره و اسانس میوه است.

ترکیبات شیمیایی:

میوه‌­های این گیاه دربرگیرنده شکر، پلی ساکاریدها، اسید‌های آلی، لیپید، کاروتنوئیدها، ویتامین A، B۱۲، B۳، بیوفلاونوئیدها، لیمونوئید‌ها (تلخ مزه)، لیمونن (۷۰ درصد)، ژرانیل استات، لینالیل استات، مقدار فراوانی پتاسیم (g۱۰۰/mg۱۴۵)، ویتامین C به میزان mg۵۰-۴۰ در ۱۰۰ گرم میوه (یعنی دو برابر پرتقال) و کلسیم (mg۶۱) است.

ویژگی‌های درمانی:

۱- خواص خوراکی: این میوه به خاطر ارزش تغذیه‌ای آن مورد توجه می‌­باشد.

آب لیمو یکی از چاشنی‌های اصلی خوراک ما ایرانیان می‌باشد.

ویتامین C این میوه برای نگهداری نیروی دفاعی بدن در برابر عفونت­ها و بهبود زخم­ها لازم است.

این ترکیب جلو تشکیل نیتروزآمین­های سرطان‌زا را پس از خورده‌شدن نیترات­ها و نیتریت‌ها (مواد نگهدارنده در مواد خوراکی) می‌گیرد.

پتاسیم این میوه برای جبران کمبود پتاسیمی که به واسطه خوردن دارو‌های کاهش دهنده فشارخون (مانند انالاپریل و کاپتوپریل) ایجاد می­‌شود، در برخی بیماران سودمند می‌­باشد.

همچنین عصاره لیمو می‌­تواند جذب آهن را افزایش دهد.

۲- اثرات ضد سرطان: فیبر‌های پکتین و اسانس لیموترش اثر آنتی اکسیدانت داشته و میوه آن دارای خاصیت ضد سرطان می­‌باشد.

۳- اثرات گوارشی: به طور کلی لیمو‌ها به خاطر اثرات هیدروفیلیک (آب دوستی) به عنوان حجیم کننده محتویات دستگاه گوارش کار می­‌کنند، بنابراین می­‌توانند در درمان اسهال و استفراغ سودمند باشند.

۴- اثر‌های ضد میکروبی: اسانس لیمو دارای اثرات ضد باکتری، پلشت بری، ضدعفونی کننده و نیز مهارکننده رشد قارچ آسپرژیلوس می­‌باشد.  از آن برای ضدعفونی کردن آب آشامیدنی و سطوح آلوده به ویروس هاری بهره‌برداری می‌­شود.

۵- اثر‌های قلبی - عروقی: پکتین موجود در آب لیموکلسترول خون را کاهش می­‌دهد و می‌تواند در پیشگیری بیماری‌های قلبی- عروقی کمک نماید.

بیوفلاونوئید‌های موجود در لیمو استحکام دیواره درونی رگ‌ها شامل مویرگ­ها و سیاهرگ‌هارا افزایش می­‌دهند و می‌توانند در درمان واریس سیاه‌رگ­ها (وریدها)، کبود شدگی­‌ها و لثه‌­های خونریزی دهنده سودمند باشند.

افزون برآن، این میوه در درمان آترواسکلروز (سخت شدگی دیواره سرخرگ‌ها، تصلب شرایین) نیز مفید می‌باشد.

۵- اثر بر دستگاه ماهیچه‌ای‌- اسکلتی: لیمو (با وجود ترشی و اسیدیته آن) در بدن به عنوان قلیا کار می‌­کند، بنابراین در شرایطی مانند روماتیسم، آرتریت و نقرس می­‌تواند سودمند باشد.

۶- اثر بر پوست: این میوه در درمان مشکلات پوستی مانند آکنه (جوش جوانی)، بیماری‌های قارچی، آفتاب سوختگی، زگیل و زخم­‌های ناحیه لب و مخاط دهان بکار می‌رود.

۷- دیگر اثرات: از این میوه در درمان عفونت­‌ها، تب‌­ها، سرماخوردگی، گلودرد، التهاب لثه و به عنوان تقویت کننده جگر (کبد) و لوزالمعده (پانکراس) بهره‌برداری می­‌شود.

اثر بسیار خوب لیموترش به عنوان یک لاغرکننده سودمند هم از دیگر مزایای آن می‌­باشد.

همچنین به صورت تأیید نشده از این میوه به عنوان پادزهر اپیوم  (تریاک) استفاده می‌­شود.

پیامد‌های ناخواسته و عوارض جانبی:

۱-  حساسیت پوستی نسبت به عصاره لیمو.

۲- افشره و اسانس لیمو می­‌تواند باعث ایجاد فرسایش، تغییر رنگ یا تغییر شفافیت مینای دندان شود.

نظر شما
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
پربازدیدها