در همین رابطه، مهندس احمد حائم بازنشسته جهاد کشاورزی نیریز به نیریزان فارس گفت: «با توجه به شرایط اقلیمی زمستان نسبتاً گرم سال ۱۴۰۲ و افزایش متوسط درجه حرارت در بهار و پیشبینی تابستان نسبتاً گرم، باغداران باید برای پیشگیری از خسارت کنه و کنترل آن، به طور روزمره از درختان بازدید و با مشاهده علامت کنهزدگی، نمونهگیری از برگ را انجام دهند و برای راهنمایی بیشتر، به مدیریت جهاد کشاورزی منطقه و یا به کلینیکها و داروخانههای گیاهپزشکی مراجعه کنند.»
وی افزود: «کنه تارتن انجیر با تغذیه از شیره سلولی برگها به آن آسیب میرساند. این آفت در صورت طغیان، موجب برگریزی و خزان زودرس درخت انجیر خواهد شد که در این صورت میوههای انجیر نارس مانده و در نهایت میریزند.»
حائم گفت: «آفت کنه دونقطهای تارتن از جمله آفات انجیر است که به برگها خسارت زیادی وارد میکند. در اثر فعالیت کنه تارتن، ابتدا لکههای روشن در برگ ایجاد میشود که این لکهها در مقابل نور خورشید به خوبی قابل رؤیت است. با ادامه خسارت، لکهها به رنگ سبز مایل به آبی و سپس به قهوهای تغییر رنگ داده و در نهایت برگ خشک شده و میریزد. کنه تارتن انجیر عمدتاً از سطح زیرین برگ که پرزهای متراکمی دارد تغذیه میکند و در صورت آلودگی شدید، در سطح بالایی برگ و بر روی میوه نیز فعالیت میکند.»
وی افزود: «از مهمترین علائم خسارت کنه تارتن، خاک آلود شدن برگ درختان و تغییر رنگ آنها به قهوهای است که حالت سوختگی به خود میگیرد. همچنین تنیده شدن تار روی برگها از دیگر علائم آن است. در صورت ریزش برگها، گرمای شدید تابستان علاوه بر صدمه به سر شاخهها، سبب سوختگی ساقهها نیز میشود. همچنین ریزش زود هنگام برگ درختان انجیر موجب کاهش ذخیره غذایی در اندامهای مختلف درخت از جمله تنه و شاخهها میشود و این مسئله سبب ضعف شدید درختان انجیر میگردد.»
این مهندس کشاورزی، روشهای مبارزه با این آفت را به شرح زیر عنوان کرد:
۱- کاهش گرد و غبار محیط با روشهای ممکن.
۲- شستشوی درختان با آب خالص و یا مخلوط آب و صابونهای غیر یونی به نسبت یک لیتر در هزار لیتر آب.
آنچه که اینجا اهمیت دارد، استفاده از سمپاش مناسب دارای فشار پاشش مناسب و دقت در سمپاشی و شستشوی درخت است. بهتر است درخت از بالا به پایین و از جهات مختلف شستشو داده شود.
۳- مبارزه شیمیایی با استفاده از سموم کنهکش اختصاصی یا حشرهکش - کنهکش مانند آبامکتین، مایتاک، مروسید، امایت، نیسورون، نئورون و دانیتول و انویدر.
استفاده متناوب از کنهکشهای مختلف الزامی است تا از بروز مقاومت در کنهها به سموم کنهکش جلوگیری شود.
۴- آبیاری متعادل تأثیر زیادی درجلوگیری ازخسارت کنه دارد. بیشترین خسارت کنه روی درختانی است که دچار تنش آبی هستند.
۵- خودداری ازکاربرد سموم حشرهکش با طیف وسیع و خودداری ازکاربرد گوگرد و سموم پُر خطر جهت حفظ دشمنان طبیعی کنهها.