تعداد بازدید: ۴۳۲۱
کد خبر: ۱۲۱
تاریخ انتشار: ۰۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۳ - 2016 22 May
دیابت یا بیماری قند خون بر اثر قطع تولید انسولین و یا عدم کارکرد مناسب آن در بدن به وجود می‌آید. انسولین هورمونی است که مواد غذایی قندی، نشاسته و... را در بدن به انرژی تبدیل می‌کند. وجود مقدار فراوان قند در خون در دراز مدت می‌تواند به بخشهای مختلف بدن مانند قلب، رگهای خونی،‌ کليه‌ها، ‌دستگاه تناسلی و دستگاه عصبی آسيب برساند.
دکتر زینب زارع معاون غذا و دارو شبکه بهداشت و درمان نی‌ریز

دیابت دو نوع اصلی دارد. در دیابت نوع یک نقص تولید انسولین دیده می‌شود و در نوع دو مقاومت پیش‌رونده بدن به انسولین وجود دارد.


چند نکته مهم در خصوص بیماری دیابت:


• درصد قابل‌توجهی از این بیماری با اصلاح سبک زندگی قابل‌ پیشگیری است. حفظ وزن طبیعی بدن و پیشگیری از افزایش وزن، ورزش و تحرک فیزیکی کافی، عدم مصرف دخانیات و رژیم غذایی سالم نقش مهمی در کاهش ابتلا به این بیماری دارد.


• دیابت بیماری قابل ‌درمان است. باید قند خون را کنترل کنیم. افزایش دسترسی به خدمات تشخیصی، آموزش خود مراقبتی و افزایش خدمات درمانی نقش مهمی در کنترل بیماری دارند.
• برای تشخیص ابتلا به دیابت فقط کافی ‌است به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی مراجعه نمایید و با آزمایش قند خون از وضعیت سلامت خود مطلع شوید.


٦ توصیه کلی برای پیشگیری از ابتلا به دیابت :


• افزایش فعالیت بدنی


• مصرف مقادیر فراوان میوه و سبزی


• افزایش مصرف غلات کامل و نان سبوسدار به جای غلات تصفیه شده


• کاهش وزن اضافی


• پرهیز از مصرف غذاهای پرکالری و فست فودها


• کنترل و محدود نمودن دریافت روزانه نمک، چربی و قندهای ساده در رژیم تغذیه ای


نکات تغذیه‌ای اساسی برای افراد دیابتی:
• در طول روز و در فواصل زمانی منظم و معین وعده‌های غذایی را صرف نمایید.


• ممکن است شما به منظور کاهش و کنترل وزن نیاز به کاهش حجم وعده‌های غذایی داشته باشید. چرا که مصرف بیش از اندازه مواد غذایی منجر به افزایش وزن می‌گردد.


• در هر وعده غذایی به همراه غذا یک سهم کوچک از کربوهیدراتهای سرشار از فیبر مصرف نمایید. از کربوهیدراتهای سرشار فیبر می‌توان به غلات کامل و حبوبات، نان سبوسدار، برنج قهوه‌ای، ماکارونی تهیه شده از آرد کامل، ، میوه‌ها و سبزیجات برگی شکل اشاره نمود.


• به صورت مستمر لبنیات کم چرب و یا  با چربی کاهش یافته را مصرف نمایید.


• گوشت بدون چربی و جایگزینهای پروتئینی آن نظیر مرغ و بوقلمون بدون پوست، ماهی، تخم‌مرغ، حبوبات (لوبیا و عدس) و آجیل را انتخاب نمایید.


• میزان دریافت چربی اشباع(مضر) خود را محدود نمایید. این نوع چربی بیشتر لبنیات پر چرب، چربی گوشت، سوسیس و کالباس، غذاهای سرخ شده، کیک و شیرینی و غذاهای حاوی روغن پالم و نارگیل یافت می‌شود.


• به میزان معین و مشخصی چربیهای غیر اشباع (سلامت بخش) نظیر روغنهای زیتون، کانولا، آفتابگردان، روغن ماهی، آواکادو و دانه‌های روغنی و آجیلها را در رژیم تغذیه‌ای خود وارد نمایید.


• مصرف روغن ماهی نقش مهمی در سلامت قلب دارد. از این رو سعی کنید حداقل هفته‌ای دو تا سه بار ماهی مصرف نمایید.


• از مصرف نوشابه‌ها و آب میوه‌های گازدار با شکر افزوده جداً خودداری نمایید.


• به هیچ وجه در هنگام پخت یا  سر سفره به غذا نمک اضافه نکرده و همچنین مصرف غذاهای حاوی میزان بالای نمک را محدود نمایید.


منبع:
هفته نامه دانستنیهای غذا و دارو، واحد تحقیق و توسعه دانشگاه علوم پزشکی شیراز

کانال تلگرام هورگان


کانال اینستاگرام هورگان



نظر شما
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
پربازدیدها