تعداد بازدید: ۳۶۴
کد خبر: ۲۲۲۷۹
تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۰۰ - 2025 18 January
سید امین‌رضا جلالی، یکی از نوادگان سید قطب‌الدین محمد نی‌ریزی، چندین سال پیگیر یافتن آرامگاه جد بزرگوار خود بوده است.

وی در این خصوص بیان کرد که حضرت قطب به عنوان جد تمامی سادات قطبی، جلالی، اجلالی و پایدار، همچنان به‌عنوان نقطه‌ای مهم در تاریخ سادات آنها باقی مانده است.

چندین سال پیش، یکی از اقوام سید امین رضا جلالی به همراه راهنمای محلی، موفق به پیدا کردن آرامگاه حضرت قطب در وادی السلام در کنار حرم حضرت امیرالمؤمنین (ع) شده بود. متأسفانه آن فرد به رحمت خدا رفت و این پیگیری‌ها به نتیجه نرسید تا این که در هفته گذشته، سید امین رضا جلالی که تحصیلات خود را در رشته تاریخ و تمدن دانشگاه تهران گذرانده است، موفق شد پس از پیگیری‌های متعدد و حدود ۴ ساعت جستجو، آرامگاه حضرت قطب را در نجف اشرف پیدا کند.

به گفته وی، حضرت قطب با ۲۶ واسطه به امام سجاد (ع) می‌رسد و سید امین‌رضا جلالی نیز از طریق ۴۳ واسطه به این امام بزرگوار ارتباط پیدا می‌کند. وی اشاره کرد که برنامه زیارتی‌اش شامل قبرستان وادی السلام و جستجو برای یافتن قبر حضرت قطب بوده است.
او در ادامه درباره تاریخ اجداد خود توضیح داد: «سادات حسینی از سرزمین حجاز به قزوین آمده و سپس به طبرستان، مازندران، مَکران (بلوچستان) و بعداً به ایج استهبان سفر کرده‌اند. در حال حاضر، دو امامزاده در ایج استهبان وجود دارد که از نسل همین اجداد هستند. یکی از فرزندان این سادات به شیراز مهاجرت کرده و مقبره‌اش در حافظیه شیراز و مصلای قدیم قرار دارد. پس از آن، سید جلال‌الدین که مقبره‌اش روبروی حمام حافظ، پشت بانک تجارت نی‌ریز قرار دارد، به این شهر آمد و سکونت گزید. در حال حاضر، نوادگان ایشان در شیراز زندگی می‌کنند. قدمت نوادگان سید جلال‌الدین در نی‌ریز هم به حدود ۷۰۰ سال می‌رسد.»

وی در ادامه افزود: «قبر حضرت قطب نزدیک مقبره حضرت هود و حضرت صالح قرار دارد و در مقابل ورودی وادی‌السلام است. هنگامی که وارد وادی‌السلام می‌شوید و حدود ۵۰ تا ۱۰۰ متر پیش می‌روید، قبور حضرت هود و حضرت صالح در سمت راست دیده می‌شود که در حال بازسازی هستند. در ادامه، قبر مرحوم آیت‌ا... سیدعلی قاضی در سمت چپ قرار دارد.»

جلالی عنوان داشت: «پس از جستجو در قطعه‌ای به اندازه یک زمین فوتبال، موفق به یافتن قبر شدم. نکته مهم این بود که قبر حضرت قطب بازسازی شده بود و سنگ قبر قدیمی آن دیگر وجود نداشت. به نظر می‌رسید این سنگ قبر جدید بوده و حداکثر ۲۰ تا ۳۰ سال پیش نصب شده است. احتمالاً این بازسازی توسط نوادگان حضرت قطب در دیگر شهر‌ها انجام شده است؛ چرا که طبق گفته مرحوم آیت‌ا... سیدمحمد فقیه، سادات دیگری در شهر‌های مختلف هستند که نسبشان به سید قطب‌الدین می‌رسد.»

وی گفت: «حضرت قطب حدود ۲۰ جلد کتاب به نگارش درآورده و یکی از این کتاب‌ها در اصفهان نوشته شده است. ایشان در اواخر عمر و پس از بازگشت به نی‌ریز، به نجف مهاجرت کردند و در آنجا به یکی از علمای برجسته تبدیل شدند. ایشان در نجف دروس خود را به چهار مذهب اهل تسنن نیز تدریس می‌کردند و در زمان خود جزو علمای شناخته‌شده در آن دیار به شمار می‌رفتند.»

سید امین جلالی خاطرنشان کرد که سیستم جستجوی قبور در عراق سنتی است و به دلیل وجود راهنما‌های محلی و اشراف آنها به مقبره علمای بزرگ، جستجو آسانتر شده است.
توضیح نی‌ریزان فارس:

سید قطب‌الدین محمد نی‌ریزی از حکما و عرفای نامدار و برجسته و قطب سلسه ذهبیه در دوره صفوی بوده است. از او حدود ۲۷ اثر و رساله نقل شده از جمله: حکمه العارفین (ملقّب به فصل الخطاب، شامل سه هزار بیت عربی در عرفان)، کنز الحکمه، شمس الحکمه، انوار الولایه، شرح دعاء الصباح، ترجمه منظوم دعای صباح و القصیده العلویه النحویه.

رساله فصل الخطاب یا «حکمت العلویه» او حاوی نظریات سیاسی عمیقی است که در آن به آسیب‌شناسی دقیق جامعه در دوران صفوی پرداخته و پیشنهادات مفیدی برای برون‌رفت از بحران ارائه می‌دهد.

گفتنی است امامزاده سید جلال‌الدین عبدالله که آرامگاه او در ضلع جنوبی کاروانسرای سروی نی‌ریز واقع است، جد سید قطب‌الدین محمد حسینی نی‌ریزی است  که او نیز از بزرگان عرفان بوده است.

در این زمینه ماهنامه نی‌تاک در دو پرونده جداگانه به زندگی و اندیشه‌های سیدقطب‌الدین محمد نی‌ریزی پرداخته که در شماره‌های ۱۳ (آبان ۱۴۰۰ خورشیدی) و ۲۸ (بهمن ۱۴۰۱ خورشیدی) به چاپ رسیده است.

غیر قابل انتشار: ۰
انتشار یافته: ۱
سید محمد جلالی
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۲۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۰۵
0
0
با درود - سپاس از مطالب مفیدتان در خصوص معرفی حضرت قطب الدین محمد نی ریزی ، متاسفانه ایشان در نی ریز ناشناخته مانده و معرفی بیشتر آن بزرگوار به عموم مردم ضرورت تام دارد , قابل ذکر است که حتی یک پسکوچه نیز بنام آن عارف وجود ندارد - با احترام
نظر شما
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
پربازدیدها