پوکی استخوان، استخوان های پوک؛ قلب های بیمار، بیماری های قلبی و سرانجام انواع سرطان ها. مردم فارس در خطر همه این بیماریها هستند، چون 90 درصد آنها کمبود ویتامین دی دارند.
منبع اصلی ویتامین دی آفتاب است و از قضا، در نقاط گرم تر
فارس، یعنی شهرستانهایی چون مهر و لامرد، کمبود ویتامین دی بسیار
شدیدتر از شهرهای خنک شمالی چون اقلید و آباده گزارش
میشود؛
این ها داده هایی است که دانشگاه علوم پزشکی شیراز در اختیار رسانه ها گذاشته؛ این یعنی نه تنها مردم نور خورشید را از خود دریغ می کنند، بلکه در سفره غذایی شان هم خوراکی هایی که این نیاز حیاتی بدن را تامین کند، قرار ندارد.
این گونه، سبک زندگی شهروندان استان فارس تبدیل شده به سبکی که زیاد به سلامت آنها منتهی نمی شود؛ این است که کمبود ویتامین دی، نه تنها به بیماری هایی مانند نرمی استخوان در کودکان و پوکی استخوان در بزرگسالان منجر می شود، بلکه می تواند خطرات جدی همچون بیماری های قلبی و همچنین سرطان های پرشماری را در پی بیاورد؛
احتمالا بیش از همه سرطان سینه در بانوان و سرطان پروستات در مردان. ضمن اینکه بیماری های قلبی، علت اول مرگ و میر در فارس هستند. کمبود ویتامین دی به کنار، مردم فارس و به ویژه افراد در برابر آسیب، یعنی بانوان باردار و کودکان در خطر کمبود آهن هستند. کارشناسان می گویند، رد همه این ها را که بگیریم به عاملی مشترک می رسیم: تغذیه و سبک زندگی ناسالم.
فقر آهن و ویتامین
عمده ترین انتقاد از وزارت بهداشت و درمان کشور این است که بیش از بهداشت و پیشگیری از بیماری، توان خود را گذاشته روی درمان. استدلال مسئولان این نهاد البته این است که با منابع محدود مالی و شمار بالای بیماران، چاره ای جز این رویکرد نمی ماند. البته این این وزارتخانه، کارهای زیادی برای پیشگیری از بیماری ها کرده؛ از واکیسناسیون گسترده گرفته تا ریشه کن کردن برخی از خانمان براندازترین بیماری های واگیر. یکی از پژوهش هایی که در سال 80 در این وزارتخانه انجام شده، به این نتیجه رسیده که تا حدود 30 درصد مردم ایران به کمبود فقر آهن دچار باشند.
مطالعه دوم در سال 90 نشان می دهد که رویکردهای پیشگیرانه جواب داده و شمار کسانی که از کمبود آهن رنج می برند کمتر شده. مطالعه سال 90 اما از یک کمبود ریزمغذی شدید در میان ایرانیان پرده بر می دارد؛ کمبود شدید ویتامین دی. کمبود منبع اصلی ویتامین دی نور خورشید است؛ آفتاب. آن طور که مطالعات نشان داده، کمبود این ویتامین در استان های پرآفتابی چون فارس، بوشهر و هرمزگان بیشتر از استان های شمالی است؛ در درون فارس هم آنقدر که مردم شهرهای گرمسیری چون لامرد، لار و مهر از کمبود ویتامین دی رنج می برند، در شهرهای شمالی استان این گونه نیست؛
امروز که روز جهانی غذا است و شعار آن «امنیت غذایی»، خانم رضیه شناور، مدیرگروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز به گزارشگر «خبرجنوب» می گوید 90 درصد مردم فارس از کمبود ویتامین دی رنج می برند؛ وضع در زمینه کمبود فقر آهن به مراتب بهتر است: «ما دو بحث داریم؛ یکی سیری شکمی و دیگر سیری سلولی. برنامه ما این است که از سیری شکمی خارج شویم و برای همین طرح ریزمغذیها را در پیش گرفتیم و به نظر میرسد با مداخلههای انجام شده، کمبود مواد ریزمغذی به ویژه در افراد در معرض آسیب بهتر شده است».
این طور که خانم شناور می گوید، در پایش سال 80 معلوم شده که 20 درصد زنان باردار و 25 درصد کودکان از کم خونی رنج می بردند؛ کمبود آهن، یعنی کمبود هموگلوبین که رساندن اکسیژن به گلبول ها را مختل می کند؛ این کمبود، خون رسانی به مغز را دشوار کرده و در رشد جنین، نوزاد و کودک اثر می گذارد؛ اما این وضع چقدر بهتر شده؟ خانم شناور پاسخ میدهد: «اکنون فقر آهن در فارس از 30 درصد به 10 درصد رسیده؛ در میان خانم های باردار این کمبود از 28 درصد به 15 درصد و در کودکان زیر 6 سال از 20 درصد به 10 درصد کاهش پیدا کرده؛ ما همچنان مداخله را ادامه میدهیم تا این کمبود را به کمتر از 5 درصد برسانیم».
کمبود آهن در رشد کودکان اختلال پدید می آورد؛ باعث می شود که زنان باردار جنین خود را سقط کنند، دچار بارداری زودرس و تولد نوزاد نارس شوند و همچنین خطر مرگ و میر در مادران باردار را بالا می برد. این طور که مدیرگروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز می گوید، این فقر آهن بیش از همه نتیجه سبک خوراکی مردم فارس است: «کاری که ما کرده ایم، آموزش به مردم است. اینکه مردم باید غذاهای دارای آهن مانند گوشت سفید و قرمز، دانه ها و مغزها، حبوبات، زرده تخم مرغ و... را زیاد مصرف کنند؛ آنها به ویژه باید این مواد را همراه با منابع ویتامین سی که در میوه ها و سبزیجات فراوان است مصرف کنند؛ به ویژه همراه با لیموترش، فلفل دلمه و... ضمنا نباید همراه با آن غذاهایی بخورند که جذب آهن را کم می کند؛ مانند چای و بسیاری از دمنوش هایی چون کل گاوزبان».
با اینکه برخی می گویند مصرف بی رویه گوشت قرمز و برخی دیگر از خوراکی ها میتواند باعث بیماری های مختلفی شود، به نظر خانم شناور، چیزی که اهمیت دارد این است که مردم یک رژیم غذایی متعادل در پیش بگیرند؛ نه در خوردن غذایی زیاده روی کنند و نه کم کاری.
پوکی استخوان، سرطان، سکته
تصور می شد که پوکی استخوان بیماری سال های کهنسالی باشد؛ دست کم دیگر این گونه نیست... اکنون پوکی استخوان به زیر 40 سالگی رسیده. دست کم در استانی چون فارس؛ به این خاطر که مردم کمتر مواد دارای ویتامین دی مصرف می کنند و از کمبود آن، بی آنکه بدانند در رنج هستند. مدیرگروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز می گوید: «مهمترین نقش ویتامین دی در استحکامدهی به استخوان است و به همراه کلسیم از پوکی استخوان پیشگیری می کند؛ افزون بر این ویتامین دی نقش ضد سرطانی دارد و نقش آن در پیشگیری از بیماری هایی چون سرطان سینه در بانوان، سرطان پروستات در آقایان، مهار فشار خون و پیشگیری از دیابت اثرگذار است».
این بیماری ها البته در فارس داستان های زیادی دارند. برای نمونه بیشترین نوع سرطان در فارس که تاکنون گزارش شده، سرطان سینه در بانوان بوده؛ آمار سرطان پروستات در آقایان هم کم نیست. سکته های قلبی ناشی از فشار خون و دیابت هم یکی از 3 عامل اصلی مرگ و میر در فارس هستند؛ جالب اینکه روزانه یک و نیم نفر به شمار افراد مبتلا به نارسایی کلیه در فارس افزوده می شود.
متولیان بهداشت و درمان می گویند عامل مشترک نارسایی کلیه در همه بیماران دو چیز است: «فشار خون و قند خون». به این ترتیب، احتمالا رابطه پررنگی میان کمبود ویتامین دی در مردم فارس و این بیماریها وجود دارد. با این حال مردم از نور آفتاب، یعنی مهمترین منبع ویتامین دی خود را محروم می کنند.
خانم شناور می گوید: «مردم تصور نکنند با روزانه 20 دقیقه قرار گرفتن در برابر نور آفتاب سرطان می گیرند. با این حال بسیاری از شهروندان در ساعت های روز-یعنی به جز صبح و عصر- زیر نور آفتاب نمی آیند، از کرم های ضد آفتاب استفاده می کنند و تحرک کافی ندارند. این شده که طبق نتیجه پژوهش ها، در شهرهای گرم تر مردم بیشتر کمبود ویتامین دی داشته اند».
در عین حال در بروز این پدیده، سبدغذایی مردم هم اثرگذار بوده؛ برای نمونه سرانه مصرف ماهی و خوراکی های دارای ویتامین دی در ایرانیان نسبتا پایین است؛ مدیرگروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز میگوید: «شیوع پوکی استخوان به کمتر از 40 سالگی رسیده. در سالمندان هم بیشتر شکستگی ها در میان سالمندان به خاطر پوکی بودن استخوان هاست؛ برای همین، همه باید کپسول ویتامین بخورند. به یادمان باشد که اگر کسی پوکی استخوان بگیرد اگرچه می تواند سال ها زنده بماند ولی مدام باید در حال دوا و درمان باشد».
خانم شناور در عین حال میگوید: «با این وجود، به نظر می رسد که برای مردم ما آن قدر که هزینه های زیبایی اهمیت دارد، پیشگیری از این بیماری ها در اهمیت نیست».
آیا غذایی که می خوریم، سالم است؟
من، گزارشگر این گزارش به چشم دیده ام که در جنوب شیراز، هکتارها زمین را زیر کشت سبزی برده اند؛ البته با پساب. کاربرد بی رویه سم در کشاورزی هم کار را به جایی رسانده که حتی وزیر بهداشت از مردم می خواهد میوه هایی چون سیب را با پوست نخورند.
کاربرد روغن پالم در لبنیات هم که دیگر به کنار. در این شرایط مصرف سبزیجات، میوه جات و لبنیات و گوشت مرغهای آنتی بیوتیک دار آیا باعث بیماریهای پرشماری نمیشود؟
دکتر سیاوش بابا جعفری، متخصص تغذیه بالینی و رئیس انجمن تغذیه استان فارس به گزارشگر «خبرجنوب» می گوید که به هر حال، این مواد خوراکی باید در سبد مصرفی خانواده ها باشد: «با توجه به گزارش های سازمان غذا و دارو از نظر میزان سم به کار برده شده و آلودگی میکروبی در وضع مناسبی هستیم ولی به هر حال باید احتیاط لازم را کرد و پیش از مصرف، سبزیجات، میوه و دیگر خوراکی ها را به خوبی انگل زدایی و تمیز کنیم و به خوبی بشوییم».
این طور که برخی نمایندگان مجلس گفته اند، کاربرد سم در تولید محصولات کشاورزی در ایران گاهی تا 7 برابر کشورهای دیگر است. دکتر بابا جعفری هم می گوید: «خوب است که مصرف کنندگان از سلامت مواد خوراکی که می خرند، مطمئن شوند؛ ضمنا سبزی هایی که با پساب کشت می شود نباید بیشتر از 10 تا 15 درصد مجموع سبزی های عرضه شده در بازار باشد و به هر حال باید مصرف این خوراکی ها را در سبد غذایی گذاشت چرا که نبود ریزمغذیها می تواند باعث بیماری های پرشماری شود؛ برای نمونه کمبود ویتامین دی انسان را در خطر بیماری های قلبی قرار مي دهد؛
ویتامین دی در پیشگیری از بسیاری از سرطانها اثرگذار است و در مجموع برای داشتن زندگی سالم، چیزی که اهمیت دارد این است که ما سبد غذایی سالمی داشته باشیم».
تعریف سوءتغذیه صرفا کمبود خوراک نیست؛ میان سیری شکمی و سیری سلولی تفاوت وجود دارد. اگرچه ما ایرانی ها از کمبود غذا رنج نمیبریم ولی این طور که به نظر می رسد، رژیم غذایی چندان سالمی هم نداریم. شاهدش، مصرف بی رویه غذاهای قنددار مانند نان و برنج و تحرک کم. اکنون پرسش این است که اگر این سبک غذایی ادامه پیدا کند، آیا یک نوع سونامی بیماری در پیش است؟
منبع: خبر جنوب
این ها داده هایی است که دانشگاه علوم پزشکی شیراز در اختیار رسانه ها گذاشته؛ این یعنی نه تنها مردم نور خورشید را از خود دریغ می کنند، بلکه در سفره غذایی شان هم خوراکی هایی که این نیاز حیاتی بدن را تامین کند، قرار ندارد.
این گونه، سبک زندگی شهروندان استان فارس تبدیل شده به سبکی که زیاد به سلامت آنها منتهی نمی شود؛ این است که کمبود ویتامین دی، نه تنها به بیماری هایی مانند نرمی استخوان در کودکان و پوکی استخوان در بزرگسالان منجر می شود، بلکه می تواند خطرات جدی همچون بیماری های قلبی و همچنین سرطان های پرشماری را در پی بیاورد؛
احتمالا بیش از همه سرطان سینه در بانوان و سرطان پروستات در مردان. ضمن اینکه بیماری های قلبی، علت اول مرگ و میر در فارس هستند. کمبود ویتامین دی به کنار، مردم فارس و به ویژه افراد در برابر آسیب، یعنی بانوان باردار و کودکان در خطر کمبود آهن هستند. کارشناسان می گویند، رد همه این ها را که بگیریم به عاملی مشترک می رسیم: تغذیه و سبک زندگی ناسالم.
فقر آهن و ویتامین
عمده ترین انتقاد از وزارت بهداشت و درمان کشور این است که بیش از بهداشت و پیشگیری از بیماری، توان خود را گذاشته روی درمان. استدلال مسئولان این نهاد البته این است که با منابع محدود مالی و شمار بالای بیماران، چاره ای جز این رویکرد نمی ماند. البته این این وزارتخانه، کارهای زیادی برای پیشگیری از بیماری ها کرده؛ از واکیسناسیون گسترده گرفته تا ریشه کن کردن برخی از خانمان براندازترین بیماری های واگیر. یکی از پژوهش هایی که در سال 80 در این وزارتخانه انجام شده، به این نتیجه رسیده که تا حدود 30 درصد مردم ایران به کمبود فقر آهن دچار باشند.
مطالعه دوم در سال 90 نشان می دهد که رویکردهای پیشگیرانه جواب داده و شمار کسانی که از کمبود آهن رنج می برند کمتر شده. مطالعه سال 90 اما از یک کمبود ریزمغذی شدید در میان ایرانیان پرده بر می دارد؛ کمبود شدید ویتامین دی. کمبود منبع اصلی ویتامین دی نور خورشید است؛ آفتاب. آن طور که مطالعات نشان داده، کمبود این ویتامین در استان های پرآفتابی چون فارس، بوشهر و هرمزگان بیشتر از استان های شمالی است؛ در درون فارس هم آنقدر که مردم شهرهای گرمسیری چون لامرد، لار و مهر از کمبود ویتامین دی رنج می برند، در شهرهای شمالی استان این گونه نیست؛
امروز که روز جهانی غذا است و شعار آن «امنیت غذایی»، خانم رضیه شناور، مدیرگروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز به گزارشگر «خبرجنوب» می گوید 90 درصد مردم فارس از کمبود ویتامین دی رنج می برند؛ وضع در زمینه کمبود فقر آهن به مراتب بهتر است: «ما دو بحث داریم؛ یکی سیری شکمی و دیگر سیری سلولی. برنامه ما این است که از سیری شکمی خارج شویم و برای همین طرح ریزمغذیها را در پیش گرفتیم و به نظر میرسد با مداخلههای انجام شده، کمبود مواد ریزمغذی به ویژه در افراد در معرض آسیب بهتر شده است».
این طور که خانم شناور می گوید، در پایش سال 80 معلوم شده که 20 درصد زنان باردار و 25 درصد کودکان از کم خونی رنج می بردند؛ کمبود آهن، یعنی کمبود هموگلوبین که رساندن اکسیژن به گلبول ها را مختل می کند؛ این کمبود، خون رسانی به مغز را دشوار کرده و در رشد جنین، نوزاد و کودک اثر می گذارد؛ اما این وضع چقدر بهتر شده؟ خانم شناور پاسخ میدهد: «اکنون فقر آهن در فارس از 30 درصد به 10 درصد رسیده؛ در میان خانم های باردار این کمبود از 28 درصد به 15 درصد و در کودکان زیر 6 سال از 20 درصد به 10 درصد کاهش پیدا کرده؛ ما همچنان مداخله را ادامه میدهیم تا این کمبود را به کمتر از 5 درصد برسانیم».
کمبود آهن در رشد کودکان اختلال پدید می آورد؛ باعث می شود که زنان باردار جنین خود را سقط کنند، دچار بارداری زودرس و تولد نوزاد نارس شوند و همچنین خطر مرگ و میر در مادران باردار را بالا می برد. این طور که مدیرگروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز می گوید، این فقر آهن بیش از همه نتیجه سبک خوراکی مردم فارس است: «کاری که ما کرده ایم، آموزش به مردم است. اینکه مردم باید غذاهای دارای آهن مانند گوشت سفید و قرمز، دانه ها و مغزها، حبوبات، زرده تخم مرغ و... را زیاد مصرف کنند؛ آنها به ویژه باید این مواد را همراه با منابع ویتامین سی که در میوه ها و سبزیجات فراوان است مصرف کنند؛ به ویژه همراه با لیموترش، فلفل دلمه و... ضمنا نباید همراه با آن غذاهایی بخورند که جذب آهن را کم می کند؛ مانند چای و بسیاری از دمنوش هایی چون کل گاوزبان».
با اینکه برخی می گویند مصرف بی رویه گوشت قرمز و برخی دیگر از خوراکی ها میتواند باعث بیماری های مختلفی شود، به نظر خانم شناور، چیزی که اهمیت دارد این است که مردم یک رژیم غذایی متعادل در پیش بگیرند؛ نه در خوردن غذایی زیاده روی کنند و نه کم کاری.
پوکی استخوان، سرطان، سکته
تصور می شد که پوکی استخوان بیماری سال های کهنسالی باشد؛ دست کم دیگر این گونه نیست... اکنون پوکی استخوان به زیر 40 سالگی رسیده. دست کم در استانی چون فارس؛ به این خاطر که مردم کمتر مواد دارای ویتامین دی مصرف می کنند و از کمبود آن، بی آنکه بدانند در رنج هستند. مدیرگروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز می گوید: «مهمترین نقش ویتامین دی در استحکامدهی به استخوان است و به همراه کلسیم از پوکی استخوان پیشگیری می کند؛ افزون بر این ویتامین دی نقش ضد سرطانی دارد و نقش آن در پیشگیری از بیماری هایی چون سرطان سینه در بانوان، سرطان پروستات در آقایان، مهار فشار خون و پیشگیری از دیابت اثرگذار است».
این بیماری ها البته در فارس داستان های زیادی دارند. برای نمونه بیشترین نوع سرطان در فارس که تاکنون گزارش شده، سرطان سینه در بانوان بوده؛ آمار سرطان پروستات در آقایان هم کم نیست. سکته های قلبی ناشی از فشار خون و دیابت هم یکی از 3 عامل اصلی مرگ و میر در فارس هستند؛ جالب اینکه روزانه یک و نیم نفر به شمار افراد مبتلا به نارسایی کلیه در فارس افزوده می شود.
متولیان بهداشت و درمان می گویند عامل مشترک نارسایی کلیه در همه بیماران دو چیز است: «فشار خون و قند خون». به این ترتیب، احتمالا رابطه پررنگی میان کمبود ویتامین دی در مردم فارس و این بیماریها وجود دارد. با این حال مردم از نور آفتاب، یعنی مهمترین منبع ویتامین دی خود را محروم می کنند.
خانم شناور می گوید: «مردم تصور نکنند با روزانه 20 دقیقه قرار گرفتن در برابر نور آفتاب سرطان می گیرند. با این حال بسیاری از شهروندان در ساعت های روز-یعنی به جز صبح و عصر- زیر نور آفتاب نمی آیند، از کرم های ضد آفتاب استفاده می کنند و تحرک کافی ندارند. این شده که طبق نتیجه پژوهش ها، در شهرهای گرم تر مردم بیشتر کمبود ویتامین دی داشته اند».
در عین حال در بروز این پدیده، سبدغذایی مردم هم اثرگذار بوده؛ برای نمونه سرانه مصرف ماهی و خوراکی های دارای ویتامین دی در ایرانیان نسبتا پایین است؛ مدیرگروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز میگوید: «شیوع پوکی استخوان به کمتر از 40 سالگی رسیده. در سالمندان هم بیشتر شکستگی ها در میان سالمندان به خاطر پوکی بودن استخوان هاست؛ برای همین، همه باید کپسول ویتامین بخورند. به یادمان باشد که اگر کسی پوکی استخوان بگیرد اگرچه می تواند سال ها زنده بماند ولی مدام باید در حال دوا و درمان باشد».
خانم شناور در عین حال میگوید: «با این وجود، به نظر می رسد که برای مردم ما آن قدر که هزینه های زیبایی اهمیت دارد، پیشگیری از این بیماری ها در اهمیت نیست».
آیا غذایی که می خوریم، سالم است؟
من، گزارشگر این گزارش به چشم دیده ام که در جنوب شیراز، هکتارها زمین را زیر کشت سبزی برده اند؛ البته با پساب. کاربرد بی رویه سم در کشاورزی هم کار را به جایی رسانده که حتی وزیر بهداشت از مردم می خواهد میوه هایی چون سیب را با پوست نخورند.
کاربرد روغن پالم در لبنیات هم که دیگر به کنار. در این شرایط مصرف سبزیجات، میوه جات و لبنیات و گوشت مرغهای آنتی بیوتیک دار آیا باعث بیماریهای پرشماری نمیشود؟
دکتر سیاوش بابا جعفری، متخصص تغذیه بالینی و رئیس انجمن تغذیه استان فارس به گزارشگر «خبرجنوب» می گوید که به هر حال، این مواد خوراکی باید در سبد مصرفی خانواده ها باشد: «با توجه به گزارش های سازمان غذا و دارو از نظر میزان سم به کار برده شده و آلودگی میکروبی در وضع مناسبی هستیم ولی به هر حال باید احتیاط لازم را کرد و پیش از مصرف، سبزیجات، میوه و دیگر خوراکی ها را به خوبی انگل زدایی و تمیز کنیم و به خوبی بشوییم».
این طور که برخی نمایندگان مجلس گفته اند، کاربرد سم در تولید محصولات کشاورزی در ایران گاهی تا 7 برابر کشورهای دیگر است. دکتر بابا جعفری هم می گوید: «خوب است که مصرف کنندگان از سلامت مواد خوراکی که می خرند، مطمئن شوند؛ ضمنا سبزی هایی که با پساب کشت می شود نباید بیشتر از 10 تا 15 درصد مجموع سبزی های عرضه شده در بازار باشد و به هر حال باید مصرف این خوراکی ها را در سبد غذایی گذاشت چرا که نبود ریزمغذیها می تواند باعث بیماری های پرشماری شود؛ برای نمونه کمبود ویتامین دی انسان را در خطر بیماری های قلبی قرار مي دهد؛
ویتامین دی در پیشگیری از بسیاری از سرطانها اثرگذار است و در مجموع برای داشتن زندگی سالم، چیزی که اهمیت دارد این است که ما سبد غذایی سالمی داشته باشیم».
تعریف سوءتغذیه صرفا کمبود خوراک نیست؛ میان سیری شکمی و سیری سلولی تفاوت وجود دارد. اگرچه ما ایرانی ها از کمبود غذا رنج نمیبریم ولی این طور که به نظر می رسد، رژیم غذایی چندان سالمی هم نداریم. شاهدش، مصرف بی رویه غذاهای قنددار مانند نان و برنج و تحرک کم. اکنون پرسش این است که اگر این سبک غذایی ادامه پیدا کند، آیا یک نوع سونامی بیماری در پیش است؟
منبع: خبر جنوب
نظر شما