برداشت آنغوزه از نیمه اول خردادماه آغاز شده است و تا اواخر شهریورماه ادامه دارد.
روابط عمومی مدیریت جهاد کشاورزی: مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نیریز با بیان اینکه شهرستان نیریز با سطح یکصد هزار هکتاری آنغوزه در عرصههای منابع طبیعی از دیرباز قطب تولید آنغوزه تلخ کشور و رویشگاه این گیاه به صورت خودرو بوده است، تصریح کرد: بالغ بر 950 هکتار از زمینهای کشاورزی در این شهرستان به کشت آنغوزه دیم اختصاص یافته که بیش از 40 هکتار آن مثمر است.
علیرضا بصیری با اشاره به صدور مجوزکاشت 400 هزار هکتاری آنغوزه از سوی اداره منابع طبیعی این شهرستان افزود: به دلیل کاهش بارندگی در سال جاری پیشبینی میشود نسبت به سال قبل کاهش 30 درصدی عملکرد و افزایش قیمت این محصول را شاهد باشیم.
او ابرازکرد: هر غده آنغوزه در طول برداشت به طور متوسط 18 مرتبه به صورت عرضی برش میخورد و در مجموع 80 تا 150 گرم شیرابه از آن بهدست میآید که به علت نبودن صنایع تبدیلی این محصول در ایران علاوه بر مصارف داخلی به کشورهای هندوستان، پاکستان، حوزه خلیج فارس، آمریکا، انگلستان و ژاپن صادر میشود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نیریز اظهار کرد: دوره باردهی این گیاه هر هفت سال یکبار بوده، از این رو بهمنظور افزایش بهرهوری و کاهش هزینهها، بهرهبرداری از منطقه دهچاه نیریز برای اولین بار در کشور اقدام به پرورش نشاء آنغوزه کرد و پس از دو سال نشاء را به زمین منتقل کرده که با این روش دوره باردهی دو سال کاهش یافته و سودآوری بیشتری را در پی خواهد داشت.
این گونه نادر گیاهی به نامهای فارسی خوراکما، آنگوزاکما و کورن کُما، بوته ای بزرگ، علفی و چند ساله است که ساقه نسبتاً محکم و ضخیم با سطحی خشن دارد؛ ارتفاع آن گاهی به ۲.۵ متر و طول برگهای بزرگ و ضخیم آن تا ۶۰ سانتیمتر میرسد؛ رویشگاه آن منحصراً ایران و افغانستان است؛ شیرابه آن مصارف دارویی، صنعتی و خانگی دارد و فردی به نام کامفر، ۳۴۰ سال پیش، با کمک اهالی لارستان، شیره آن را به روش «تیغ زنی سنتی» استخراجکرد.
گلهای این گیاه زرد رنگ و به صورت گل آذین چتری در انتهای ساقه قرار میگیرند؛ رنگ میوهها قهوه ای تیره است، از ریشه یا قاعده ساقه این گیاه بر اثر تیغ زدن ماده ای به نام «اولئوگم رزین» به دست می آید که به «آنغوزه» مشهور و شیرابه آن به عنوان ماده ای خلط آور، ضدنفخ و اسپاسم روده ای مورد توجه بوده است.


نظر شما