تعداد بازدید: ۱۴۱
کد خبر: ۲۴۷۳۴
تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۴۰۴ - ۱۳:۰۸ - 2025 13 November

رکورد جهانی فرونشست در دشت جهرم - فسا

استان فارس با ثبت ۵۴ سانتی‌متر فرونشست در دشت جهرم - فسا، رکورد جهانی این پدیده را شکسته است؛ رخدادی که نتیجه‌ برداشت بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی و سوءمدیریت در حکمرانی آب و خاک محسوب می‌شود.

اکنون ۳ میلیون نفر ساکن شهرها و حدود ۶۵۰ هزار نفر ساکن روستا در فارس در معرض خطر مستقیم فرونشست قرار دارند.

بر پایه گزارش‌ها:

- میانگین بارندگی بلندمدت فارس از ۳۰۲ میلی‌متر به ۱۷۱ میلی‌متر کاهش یافته است.

- در ۹۶ محدوده بحرانی فرونشست رخ داده و ۶۴ هزار چاه مجاز و غیرمجاز سالانه بیش از ۵,۵۰۰ میلیون مترمکعب آب از سفره‌های زیرزمینی استان استخراج می‌کنند که باعث کسری سالانه ۸۱۶ میلیون مترمکعب شده است.

- وسعت مناطق فرونشستی استان بیش از ۲۰ هزار کیلومتر مربع است، معادل 15 درصد از کل استان. فارس پس از خراسان رضوی، دومین استان کشور از نظر شدت خطر فرونشست است.

- بناهای تاریخی همچون تخت‌جمشید و نقش رستم نیز در معرض آسیب مستقیم قرار دارند و بیش از ۲۶۰۰ هکتار از بافت‌های فرسوده شهری و هزار هکتار بافت‌های تاریخی استان آسیب‌پذیر شده‌اند.

علی بیت‌الهی عضو مرکز تحقیقات راه و شهرسازی، هشدار می‌دهد که خشک‌شدن دریاچه مهارلو روند فرونشست در شیراز و مرودشت را تشدید خواهد کرد و خواستار تدوین و ابلاغ مقررات ملی فرونشست زمین برای پیشگیری از فاجعه زیست‌محیطی است.

در نتیجه، استان فارس با فرونشست‌های خزنده و عمیق، نابودی آبخوان‌ها و شور شدن منابع، در آستانه بحران بزرگ زیست‌محیطی و اجتماعی قرار گرفته است.

نظر شما
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
پربازدیدها