
نیکنام خشنودی، خبرجنوب: بر پایه اعلام روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس، همزمان با ۱۸ خرداد ماه ۴۰ میلیون متر مکعب حقابه تالاب بختگان از سد درودزن رها میشود.
این روابط عمومی از عکاسان خبری دعوت کرده تا در تصویر برداری از این رویداد خبری در ۱۸ خرداد حضور داشته باشند. اما نکته اصلی و پرسش دوستداران محیط زیست این است که آیا همه این حقابه به بختگان میرسد؟
چالش اصلی در موضوع رهاسازی حقابه بختگان، برداشت بخشی از آب توسط بهرهبرداران کشاورزی و آبیاری این اراضی با آب زیست محیطی است. کشاورزان منطقه در مسیر رودخانه کر تا دریاچه بختگان، این روزها در فصل کاشت برخی محصولات کشاورزی هستند و شواهد عینی نشان میدهد بخشی از حقابه بختگان با وجود همه نظارتها و پایش مستمر به سمت زمینهای کشاورزی سرازیر میشود.
مسئولان اداره کل حفاظت محیطزیست بارها از کشاورزان و بهرهبرداران کشاورزی خواستهاند تا در این زمینه با مأموران و کارشناسان محیطزیست، فرمانداری و منابع آب همکاری کنند؛ اما شواهد موجود بیانگر آن است که گاه در دل شب بخشی از این حقابه منحرف شده است.
در آسیبشناسی موضوع میطلبد شرکت آب منطقهای استان فارس، فرمانداری شهرستان خرامه، اداره کل حفاظت محیط زیست فارس و همه سازمانهای مسئول بیشتر بر کانالهای خروج آب از مسیر رودخانه نظارت داشته باشند؛ اگر برخی از مجاری یاد شده نشت آب دارد، باید برای فرصتهای بعدی رها شدن حقابه این مجاری بسته شود.
با این اقدام میتوان امید داشت که بخش بیشتری از حقابه بختگان که آب زیستمحیطی است، به دریاچههای بختگان و طشک برسد و تالاب کمجان نیز در این مسیر لبی از آبتر کند.
خشک شدن دریاچه بختگان در سالیان گذشته مشکلات زیادی را در حوزه معیشت و سلامت برای شهروندان ایجاد کرده است و رهاسازی مجدد حقابه بختگان از سد درودزن، موجب خرسندی و امید کشاورزان و شهروندان به احیاء این دریاچه خواهد شد.
رهاسازی این بخش از حقابه بختگان به منظور اجرای قانون حفاظت و احیاء تالابها و آییننامه جلوگیری از تخریب و آلودگی غیر قابل جبران تالابها بوده است.
حضور زیبای پرندگان مهاجر به ویژه گونه شاخص فلامینگو که هر ساله میهمان این تالاب در سالهای پر آب بودهاند، از نتایج رها سازی و تأمین حقابه تالاب بختگان است که امید است تداوم داشته باشد.
بر پایه برآوردهای انجام شده، حداقل نیاز آبی سالانه تالاب بختگان ۳۰۰ میلیون متر مکعب است و به دنبال صدور درخواستی برای تأمین آب از سد درودزن، در سالهای گذشته نیز ارقام متفاوتی از حقابه بختگان در مسیر رودخانه کر رها شده است.
ایجاد فضایی برای زیست پرندگان و بهویژه محیطی مناسب و مساعد برای جوجهآوری فلامینگوها، جلوگیری از ایجاد ریزگردهای تابستانی بر بستر بختگان، سلامت روستاییان و شهروندان ساکن در حاشیه بختگان و در امان بودن آنها از آسیبهای ریزگرد، امید به حفظ زیستبوم منطقه و دور شدن خطر خشکی انجیرستانهای شهرستانهای مجاور و کاهش مهاجرتهای روستاییان که در سالهای اخیر شتابی دوچندان گرفته بود، از جمله اهدافی است که میتوان به دنبال این رها شدن آب به آن امید داشت.
از نتایج رها شدن حقابه، میتوان به حضور و زادآوری پرندگان مهاجر بهخصوص گونه شاخص فلامینگو که هر ساله میهمان این تالاب در سالهای پر آب بودهاند و درسالهای گذشته به علت وقوع خشکسالی در تالاب مذکور این حضور بسیار کم رنگ شده است، اشاره کرد.
سد مخزنی درودزن در استان فارس در ۵۰ کیلومتری شمال غرب شهر مرودشت و بر روی رود کُر ساخته شدهاست.
تالاب و دریاچه بختگان بزرگترین دریاچه استان فارس در سالهای پر آب زیستگاه زمستانه پرندگانی مانند فلامینگو، درنا، کبوتر دریایی، آبچلیک، مرغابی و غاز است که از روسیه و دشتهای سیبری به ایران مهاجرت میکنند.
این دریاچه که در فاصله ۲۲۰ کیلومتری شرق شیراز در استان فارس قرار دارد، در حفظ بومساختار و محیطزیست شهرستانهای اطراف نیز تأثیر بسزایی دارد و در سالهای گذشته کاملاً خشک بود. در حالی که امسال بر اثر بارشهای بهاری اندکی آبگیری شد، اما در گرمای تابستان معمولاً باز هم به سمت خشکی میگراید.