
روزهای بحرانی آب؛ صدای گلایه از گوشه و کنار شهر
در ابتدای هفته، تلفنهای دفتر هفتهنامه و شبکههای اجتماعی پر بود از پیامهای مردمی که از قطعی یا فشار بسیار کم آب گلایه داشتند؛ شهروندانی که حتی آب ذخیره تانکرهایشان هم تمام شده بود و سؤالاتی درباره عدالت در توزیع آب، تفاوت در فشار مناطق مختلف و اقدامات اجرایی آبفا مطرح میکردند.
برخی تأکید داشتند که در حوالی اداره آب و محلههایی، چون شهرک جمالآباد فشار آب مناسب است؛ اما مثلاً در خیابان طالقانی و بولوار شهید سلیمانی وضعیت بحرانی است.
تشریح دلایل؛ مصرف بالا، گرمای تابستان و خروج چاهها از مدار
در همان روزها محمدجواد ایرانی رئیس امور آبفا نیریز، علت اصلی مشکل را افزایش ناگهانی مصرف در پی گرمای هوا و مصرف بیش از تولید عنوان کرد. او تأکید کرد که «هیچ قطعی برنامهریزیشدهای نداریم؛ اما مصرف بالا و کاهش ذخایر مخازن موجب افت فشار در برخی نقاط شده است.»
وعده بازگشت چاههای جدید و مدیریت فشار آب
همان زمان ایرانی وعده داد که دو حلقه چاهی که به دلایل فنی از مدار خارج شده بودند، ظرف یکی دو روز آینده وارد مدار خواهند شد. او در عین حال توضیح داد که ساختار شبکه آب نیریز برخلاف برخی شهرهای دیگر، امکان نوبتبندی و توزیع منطقهای آب را ندارد؛ چون باعث مشکلات فنی و افت فشار و شکست شبکه میشود.
رفع مشکل با دو راهکار همزمان: تزریق آب جدید و مدیریت فشار
اکنون و پس از گذشت چند روز، بر پایه پیگیری خبرنگار نیریزان فارس، مشکل فشار آب به شکل محسوسی برطرف شده است. محمدجواد ایرانی در گفتگو با ما علت این بهبود را چنین شرح میدهد: «با وارد مدار شدن دو چاه جدید و همزمان مدیریت فشار شبکه در مناطق مختلف شهر، توانستیم هم ذخایر مخازن را تا حد مطلوبی افزایش دهیم و هم توزیع آب را عادلانهتر کنیم تا همه شهروندان از نعمت آب کافی برخوردار باشند.»
وی افزود: «تجربه این بحران نشان داد که علاوه بر افزایش تأمین آب، باید مصرف را هم با مشارکت مردم کنترل کنیم. آبرسانی پایدار نیازمند همکاری دو سویه، هم از سمت مدیریت شهری و هم از طرف مردم است.»
گذر از بحران، نیازمند نگاه نو به مدیریت آب
هرچند با اقدامات فنی و مدیریتی موجود آرامش به شبکه آبرسانی نیریز بازگشته، اما تجربه اخیر هشدار دوبارهای است برای همه شهرهایی که متکی بر منابع زیرزمینی هستند. با افزایش سالهای خشک و بالارفتن مصرف، مدیریت هوشمندانه، اصلاح الگوی مصرف و نگاه عادلانه به توزیع آب، ضرورتی گریزناپذیر است.
شاید این بار مشکل با اصلاح دو چاه و تدبیر کوتاهمدت حل شد، ولی آینده آب نیریز و رضایت شهروندان همچنان نیازمند برنامههای بلندمدتتر و شفافیت بیشتر در مدیریت منابع حیاتی است.