
کولرهای آبی به طور متوسط ساعتی ۲۰ تا ۲۵ لیتر آب مصرف میکنند.
ایرانی رئیس اداره امور آبفا نی ریز با بیان این که نزدیک به ۲۶ هزار مشترک در شهر نیریز وجود دارد، گفت: «اگر از این تعداد مشترک، ۸۰ تا ۹۰ درصد آنها کولر آبی داشته باشند، میتوانیم بگوییم با احتساب مغازهها، نزدیک به ۲۱ هزار کولر آبی در نیریز داریم. این در حالی است که عملاً هر کولر آبی در ماه، به اندازه یک مشترک جداگانه آب مصرف میکند؛ یعنی به عبارتی مثل این است که در تابستان، تعداد مشترکین و خانوارها دو برابر میشود.»
صحبتهای ایرانی در حالی است که خیلی از خانهها دو کولر آبی دارند و حتی اگر همان ۲۱ هزار کولر آبی را در نظر بگیریم، مصرفشان تنها در یک ساعت، ۴۲۰ هزار لیتر میشود.
رئیس اداره آبفا نی ریز ادامه داد: «ما عملاً در تابستان، باید هم آب مردم و هم آب کولرها راتأمین کنیم. از این روبا اقداماتی نظیرقویتر کردن پمپها، آوردن چاههای بیشتری در مدار، پایینبردن نصب عمق پمپها و روشن گذاشتن ۲۴ ساعته چاهها، عملاً آب بیشتری تولید میکنیم. ولی با این وجود به خاطر آب مصرفی کولرها، گاهی اوقات با کمبود فشار و قطعی آب در سطح شهر مواجه میشویم.»
وی با اشاره به این که در حال حاضر الگوی مصرف آب خانگی برای هر خانواده ۱۲ متر مکعب در ماه است، گفت: «اگر خانوادهای پایینتر از این میزان آب مصرف کند، به عنوان شخص خوشمصرف شناخته شده و اگر بالاتر مصرف کند، بیش از حد مجاز مصرف کرده است.»
ایرانی ادامه داد: «بسیاری از خانوادهها هستند که در تابستان آب را بسیار بیشتر از الگوی مصرف استفاده میکنند و دو کولر دارند. حتی ما خانوادههایی داریم که در ماه سی متر مکعب مصرف آب دارند.
البته با این تفاسیر، ما در شهر جیرهبندی و نوبتبندی آب نداریم و سعی میکنیم آبی را که داریم، حتی با فشار کم به دست مردم برسانیم. گاهی پیش آمده که برخی مردم تماس گرفتهاند و گفتهاند آب نداریم. در این خصوص کارکنان ما خودشان را رسانده تا حدودی آب را افزایش دادهاند تا شاهد قطعی آب نباشیم.»
وی با بیان این که در برخی خانوادهها واقعاً بدمصرفی وجود دارد گفت: «ما مردم را درک میکنیم و نمیتوانیم بگوییم در این گرما کولر روشن نکنند؛ ولی از آنها میخواهم تا آنجا که میتوانند، زمان مصرف کولر را کاهش دهند. شستن حیاط، ماشین و کوچه با آب شهری را به حداقل برسانند و حتی در صورت امکان، برای کولرشان سایبان بگذارند؛ چون خیلی تأثیر دارد. خیلیها شناور کولرشان را چک نمیکنند و بسیاری از اوقات ما حتی در ساعت ۱۱ شب همکارانمان را میفرستیم و به مشترکین گوشزد میکنیم که از پشت بام خانهتان آب میآید.»
ایرانی ضمن اشاره به این که برخی مشترکین برای بیشتر شدن فشار آب پمپ میگذارند، گفت: «روال پمپگذاری به این ترتیب است که اول آب وارد مخزن شود و بعد از مخزن، پمپ گذاشته شود. اما برخی افراد پمپشان را قبل از مخزن میگذارند و این باعث میشود این پمپ، هرچه آب در شبکه است بکشد و آب به همسایههای اطراف نرسد؛ این کار صد در صد خلاف قانون است.»
افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی قبض برق
رئیس اداره برق نیریز هم ضمن اشاره به این که تصمیم وزارت نیرو بر این است که از سالهای آینده برق خانگی را محدود ولی قطع نکنند، گفت: «از اول خرداد، ۳۰ تا ۴۰ درصد هزینه برق افزایش مییابد و کسانی که استفادهشان از میزان معمولی مصرف بالاتر برود، جریمه میشوند.
همچنین در قانون جدید و درشهری مانند نیریز، اگر کسی از کولر گازی استفاده کند، هم ممکن است کنتور او قطع شود و هم به احتمال زیاد، پول برق او به صورت نجومی خواهد بود. از همین رو پیشنهاد من این است که مردم از کولرهای آبی سلولزی و پلیمری که هم در آب و هم در برق بسیار کممصرف هستند، استفاده کنند. چون هرچند قیمت آنها بیشتر است، اما میزان خنکیشان به مراتب بیشتر و میزان مصرف انرژیاشان به مراتب کمتر است.»
مصطفی صفی همچنین در مورد گرمسیری شناخته شدن شهر نیریز که در این حالت میتواند هزینه برق مصرفی بسیار کمتری برای آن منظور شود و همه آزاد به استفاده از کولر گازی هستند، گفت: «این که شهری به عنوان شهر گرمسیری شناخته شود، بسیار سخت است. برای این کار هواشناسی و اقلیمها را چک میکنند و این کار باید حتماً با دستور هیئت وزیران و شخص رئیسجمهور انجام شود و به این راحتیها نیست. در حال حاضر بسیاری از شهرها هستند که بسیار گرمتر از نیریز هستند و به عنوان شهر گرمسیر شناخته نشدهاند.»