
بر اساس نتایج یک تحقیق جدید، مغز انسان بهطور تدریجی و خطی پیر نمیشود، بلکه در دورههای مختلف به طور ناگهانی پیری را تجربه میکند. محققان معتقدند که نخستین دوره پیری مغز، حدود ۴۴ سالگی رخ میدهد.
این پژوهش که نتایج آن در مجله علمی «پیانایاس» منتشر شده است، مبتنی بر تحلیل دادههای تصویربرداری مغزی بیش از ۱۹ هزار و ۳۰۰ فرد بین ۱۸ تا ۹۰ سال است.
محققان در توضیح نتایج این پژوهش مینویسند: «شبکههای مغزی در طول عمر نهتنها دچار ناپایداری میشوند، بلکه این تغییرات روندی غیرخطی دارد و از حدود دهه چهارم زندگی، نشانههای ثابتی از پیری مغز ظاهر میشوند.» به گفته آنها مغز انسان در حدود ۴۴ سالگی با روند سریع پیری مواجه میشود و در حدود ۶۷ سالگی این روند شدت بیشتری پیدا میکند، ولی در نهایت در حدود ۹۰ سالگی، روند پیری به ثبات میرسد.
کمبود انرژی در سلولهای مغزی پس از ۴۰ سالگی: پیشتر برخی تحقیقات نشان داده بودند که روند پیر شدن ممکن است به کاهش انرژی مورد نیاز برای انتقال پیامهای عصبی در مغز مربوط باشد. یافتههای تازه حاکی از آن است که این افت انرژی از حدود چهل سالگی آغاز میشود و احتمالا با مقاومت نسبت به انسولین در ارتباط است. پس از این سن، سلولهای مغزی همچنان به فعالیت ادامه میدهند، اما برای تنظیم قند خون، به میزان بیشتری انسولین نیاز دارند.