
ساختار هیئت مدیره و وظایف انجمن
مدیرعامل انجمن حمایت از زندانیان در خصوص هیئت مدیره این مؤسسه خاطر نشان داشت: «اعضای هیئت مدیره ترکیبی از افراد حقوقی و خیرین معتمد هستند. ما در زمینههای مختلف، از جمله کمک مستقیم به خانواده زندانیان و بازسازی شخصیت افراد، به ویژه پس از آزادی افراد هم فعالیت داریم و گاها تا سه ماه بعد از آزادی زندانی، وظیفه حمایت از او و خانوادهاش را بر عهده داریم.»
وی افزود: «این انجمن در حال حاضر ۲۵۸ مددجوی تحت پوشش دارد که شامل زندانیان شهر نیریز و همچنین زندانیان نیریزی در شهرهای دیگر است. در سال ۱۴۰۳، تعداد ۶۲ مددجوی جدید به مجموعه افزوده و ۲۹۰ مورد مشاوره به خانواده زندانی ارائه شده است. این مشاورهها شامل مسائل بهداشتی، روانشناسی، حل اختلافات خانوادگی و موضوعات دیگر بوده است. در نتیجهی همین مشاورهها توانستیم از جدایی تعداد زیادی از خانوادهها جلوگیری کنیم.»
میمندی عنوان کرد: «این انجمن، یک مؤسسه غیرانتفاعی و حقوقی است که زیر نظر سازمان زندانها فعالیت میکند و در واقع نوعی مؤسسه خیریه به شمار میرود. وظیفه اصلی ما کمک به خانواده زندانیان، و همچنین مساعدت در زمینه اشتغال، درمان، تحصیل و سایر نیازهای آنان است. برخلاف انجمنهای مردمنهاد (NGO ها)، این انجمن میتواند در راستای تحقق اهداف خود و حمایت از اینگونه خانوادهها، فعالیتهای اقتصادی نیز داشته باشد.»
فعالیتها و خدمات انجمن در سال ۱۴۰۳
کمکهای معیشتی: انجمن در سال گذشته و در قالب سبد کالا حدود ۲۸۸ میلیون تومان به خانواده مددجویان بستههای معیشتی اهدا کرده است.
خدمات درمانی: پزشکان معتمد، به صورت منظم به زندان مراجعه کرده و بیماران را ویزیت میکنند.
معرفی به نهادهای حمایتی: تعدادی از خانواده زندانیان که در بخشها و روستاهای اطراف هستند و به آنها دسترسی نداریم، به کمیته امداد امام خمینی (ره) معرفی شدهاند.
آزادی زندانیان جرائم غیرعمد: طی سال گذشته با کمک خیرین، ۱۳ زندانی جرائم غیرعمد آزاد شدند.
انتقال زندانیان به شهرهای محل سکونتشان: برای تسهیل در شرایط جابجایی، انجمن هزینه انتقال برخی زندانیان را به منطقه بومی محل زندگی خود تأمین کرده است تا دوران حبس را در زادگاهشان سپری کنند.
منابع مالی و نیاز به درآمد پایدار
مدیرعامل انجمن حمایت از زندانیان تأکید کرد: «تمامی کمکهای انجمن از طریق خیرین تأمین میشود. درآمد پایدار مشخصی وجود ندارد و تلاش داریم در این زمینه گامهای مؤثری برداریم. یکی از برنامههای ما فرهنگسازی است؛ به ویژه استفاده از هزینههای غیرضروری مانند مخارج مراسم ختم، این کار هم ثواب دنیوی دارد و هم اخروی.»
کمکهای آموزشی و فرهنگی
در ادامه، وی با اشاره به ضرورت توجه به فرزندان مددجویان گفت: «ما در زمینههای مختلف به فرزند زندانی کمک میکنیم. به عنوان مثال:
در موضوع شهریه دانشگاه و تهیه جهیزیه، اقداماتی انجام دادهایم که با همکاری واحد فرهنگی زندان این امر صورت گرفت.
تعدادی از خانوادهها در زمینه بستهبندی گیاهان دارویی و تولید ترشی، توسط یکی از خیرین شاغل شدهاند.
در زمینه ورزش نیز، فرزندان برخی از مددجویان به هیئتهای ورزشی معرفی شدهاند و باشگاه بدنسازی اکسیژن همکاری خوبی در این خصوص داشته است.
برای شناسایی و حمایت از نخبگان، ارتباطهایی با انجمن نخبهپروران فارس برقرار کردهایم.»
مشارکت خیرین و شرکتها
میمندی ضمن تشکر از خیرین و حامیان انجمن اظهار داشت: «در سال ۱۴۰۳، حدود ۷۰۶ میلیون تومان از سوی خیرین به انجمن کمک شده و شرکت فولاد نیز بیش از ۳۶۰ میلیون تومان به صورت بستههای معیشتی و کمکهای تحصیلی برای فرزندان مددجویان پرداخت کرده است.
همچنین از مجموعه فولاد غدیر، سیمان خاکستری، موکب غدیر، تعدادی از شرکتهای سنگ مستقر در شهرک سنگ و خانواده شهید محمدقاسم دهقان که هزینه مراسم ختم را به انجمن اهدا کردند، قدردانی میکنم.»
درخواست از مردم و جامعه
مدیرعامل انجمن با تأکید بر اهمیت مشارکت مردم گفت: «جامعه هدف ما کل مردم هستند و از همگان دعوت میکنیم که با واریز کمکها به شماره کارت ۶۰۳۷۹۹۷۵۹۹۲۲۲۹۸۲ انجمن حمایت از زندانیان، به این پویش همدلی و مهربانی بپیوندند. کمکهای نقدی و غیرنقدی مردم میتواند تأثیر بسزایی در زندگی خانواده زندانیان داشته باشد. لازم به توضیح است که کمکهای جشن گلریزان مستقیماً به ستاد دیه تحویل داده میشود و دستورالعمل خاص خود را دارد.»
ایجاد اشتغال برای زندانیان و خانوادههایشان
وی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: «ایجاد اشتغال برای زندانیان از جمله اهداف ماست. طی سه ماه گذشته، پنج نفر از زندانیان در شهرک سنگ مشغول به کار شدهاند که اشتغال باز آنان توسط دادستانی تأیید شده است. همچنین در زندان، کارگاههایی برای یادگیری و اشتغال زندانیان فعال هستند. ما در تلاشیم این فرصتها را گسترش دهیم تا بتوانیم کمک بیشتری به زندانیان و خانوادههایشان ارائه کنیم.»