
بر پایه تازهترین بررسیها، دو سوم مناطق ایران در دو هفته آینده بارندگی نخواهند داشت و بهویژه استانهای جنوبی، شرقی و مرکزی مانند سمنان، هرمزگان، فارس، کرمان، سیستان و بلوچستان و بوشهر با خشکسالی بسیار شدید یا حتی استثنایی روبرو میشوند. این در حالی است که دیگر استانها مانند تهران، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی و غربی، قم و اصفهان نیز با کمبود جدی آب و کاهش چشمگیر بارش نسبت به میانگین بلندمدت مواجه هستند.
احد وظیفه رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی، با اشاره به کاهش ۳۷ درصدی بارندگی کشور و افت شدید ذخایر سدها و آبهای زیرزمینی گفت: «در عرضهای جنوبی کشور طی اردیبهشتماه بارندگی نخواهیم داشت. در برخی مناطق، بارشها تا ۷۰ درصد زیر نُرمال بوده و مشکل حتی تأمین آب شرب شهرهایی، چون تهران را جدی کرده است.»
وی افزود: «بخش مهمی از جمعیت کشور و تولیدات کشاورزی در مناطق کمبارش واقع شده و احتمال تشدید تنش آبی و حتی جیرهبندی آب وجود دارد.»
ساختار بارش امسال و چشمانداز پاییز، چندان امیدوارکننده نیست؛ وضعیت مخازن تهران مناسب گزارش نشده و دمای هوا بالاتر از معمول پیشبینی میشود که این امر موجب ذوب زودهنگام برفها، کاهش منابع رودخانهای و افزایش نیاز آبی خواهد شد. همچنین بر پُررنگتر شدن اثرات پدیده لانینا و ضعیفشدن فصل بارش پاییزی نیز بهعنوان زنگ خطری دیگر یاد شده است.
کارشناسان ضمن هشدار درباره تبعات اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی خشکسالی، تأکید دارند برنامهریزی جدی برای مدیریت مصرف، توسعه سامانههای تصفیه و اصلاح الگوی آبیاری در بخش کشاورزی و صنعتی باید در دستور کار قرار گیرد؛ چرا که امکان جبران کمبود چندساله آب طی یک فصل وجود ندارد و کشور وارد مرحلهای نگرانکننده از نظر منابع آبی شده است.