/ انسان تا زنده است و نفس میکشد نسبت به پدر و مادر مکلّف است. نسبت به نسل قبلی یعنی پدر و مادر انسان وظیفهای دارد؛ نسبت به نسل فعلی یعنی خودش وظیفه دارد و نسبت به نسل آینده که فرزندان هستند هم وظیفه دارد؛ هر کسی این سه نسل را رعایت بکند، این عمود خانوادگی در جامعه مستحکم میشود و عمود خانوادگی که مستحکم شد، دیگر فرار از خانواده و جدا شدن از خانواده و طلاق پیدا نمیشود...
/ قسمِ دروغ، خانه را ویران میکند. قطع صله رحم هم دودمان را ویران میکند.
/ از آداب دعاست که بنده چیز خاصی را به جزم به خدا پیشنهاد ندهد، مگر آن که مستحق آن و درخواست وی همراه با مصلحت باشد، زیرا ممکن است حاجتی را که انسان حتی با اخلاص و علاقه از خداوند برآوردن آن را میخواهد، برای او اصلاً یا در حال کنونی خیر نباشد:
«وعَسی أن تُحِبّوا شَیئاًً وهُو شَرٌّ لَکُم» (و چه بسا چیزى را ناخوش دارید، در حالى که خیر شما در آن است- بقره/۲۱۶)
مثلاً از خداوند مال بخواهد تا صدقات جاریه داشته باشد و خداوند میداند که وی پس از استجابت دعا در معرض آزمون قرار میگیرد و مشمول «فَمِنکُم مَن یَبخَل» میشود. (پس برخی از شما بخل میورزند - محمد/۴۷)
خدای سبحان نیز وعده اجابت هر پیشنهادی را نداده است، چون خدا خیر بندهاش را انجام میدهد نه خواستههای او را، هرچند شرّ باشد. ادب دعا درخواست «خیر» از خداوند است.
/ این هفت سالی که کودک در اختیار پدر و مادر است یک دوره دانشکده هفت ساله است که همه عواطف و عادات و آداب را اینجا یاد میگیرند. شما میبینید بعضی از شهرها که عاطفه در آنجا بیشتر حکومت میکند هر چه مسئولین یا بعضی از خیّرین رفتند تلاش بکنند که خانه سالمندان بسازند میبینند نشد. میگویند مگر آدم میشود پدر یا مادر خودش را رها بکند به خانه سالمندان بدهد! برای اینکه این بچه، هفت سال دانشکده رفته، این دانشکده همان آغوش مادر است، دامن پدر است؛ او عاطفه یاد گرفته. این گریه سرمایه اوست و در فراغ آنها مینالد.
/ اگر کسی خدایی ناکرده ازدواج او بر این باشد که این شخص زیباست یا سرمایه دار است یا پدرش سرمایه دار است، خدا او را به همین واگذار میکند.
«وَ إِذَا تَزَوَّجَهَا لِدِینِهَا رَزَقَهُ اللَّهُ الْمَالَ وَ الْجَمَالَ» (و اگر به خاطر دینش با او ازدواج نماید، خداوند زیبایى و ثروت او را نیز نصیبش مى گرداند. - حدیث امام صادق (ع))
اگر کسی یک همسری را انتخاب کند برای اینکه او متدینه است، خدا هم جمال را تأمین میکند و هم مال را تأمین میکند.»
/ اگر پدر پیر شد، مادر پیر شد، مبادا به خانه سالمندان ببری، خودت نگهداری کن.
فرمود: توحید محترم است، احترام پدر و مادر هم محترم است. در آیه ۱۴ سوره مبارکه لقمان فرمود: «أَنِ اشْکُرْ لِی وَلِوَالِدَیْکَ» در سوره مبارکه اسراء فرمود: «قَضَی رَبُّکَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِیَّاهُ وَبِالْوَالِدَیْنِ إِحْسَاناً»
خب اینکه احترام پدر و مادر را در سوره مبارکه «اسراء» در کنار توحید ذکر میکند، شکرگزاری از پدر و مادر را در کنار شکرگزاری ذات اقدس اله ذکر میکند برای اینکه اینها مجرای فیض خالقیّتاند.
/ آنچه الآن دارد بشر را میسوزاند و مشکل عصر کنونی است؛ همین نژادپرستی و خودخواهی است.
با کافران میشود زندگی کرد؛ کفر، یعنی سلب ایمان و بی ایمان بودن مشکلی ندارد و جهان را نمیسوزاند، امّا همان بیان نورانی سالار شهیدان (صلوات الله و سلامه علیه) که فرمود: ان لم یکن دین و کنتم لا تخافون المعاد فکونوا احراراً فی دنیاکم (اگر دین ندارید و از قیامت نمىترسید، لااقل در دنیایتان آزاده باشید. بحار الانوار / جلد ۴۵ / صفحه ۵۱)؛ آن حریت اگر نباشد، دنیا در آتش میسوزد.
/ اگر کسی فضا را آلوده کرده، آب دریا را آلوده کرده، امنیت جامعه را به هم زده؛ مدّعی خصوصی ندارد، قاضی محکمه مدّعیالعموم است. ما که قم آمده بودیم، هر وقت سحر بلند میشدیم تمام آسمان پیدا بود، امّا الآن آرزو میکنیم که یک عدد ستاره پیدا کنیم؟!