تعداد بازدید: ۶۸
کد خبر: ۲۲۷۰۳
تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۲:۰۰ - 2025 08 March
درسهای اخلاقی
پای درس علامه عبداله جوادی آملی

/ در احادیث می‌خوانیم که هیچ تازیانه‌ای دردناک‌تر از فقر نیست و امروز این تازیانه پشت مردم را زخم کرده و مسئولین باید برای رفع مشکلات تدبیری بیندیشند.

/ انسانِ با اخلاق وقتی قدرت پیدا کرد، با زمان عدم قدرتش یکسان است. کسی او را ببیند یا نبیند یکسان است. کسی از حال او با خبر بشود یا نشود یکسان است. بتواند از کسی انتقام بگیرد یا نگیرد یکسان است. انسانِ با اخلاق کسی نیست که تا به قدرت رسید هر کاری دلش خواست بکند.

/ همه ما می‌خواهیم بمانیم. همه ما از مردن بدمان می‌آید؛ این یک چیز خوبی است. این «حبّ بقاء» یک چیز خوبی است، امّا در سوره مبارکه یاسین که قلب قرآن است، فرمود: مگر شما نمی‌خواهید بمانید؟ یک کاری بکن که بمانی، (و نکتب ما قدّموا و آثارهم). مرحوم کلینی برای همین (کُلین) تهران است، یکی از روستا‌های اطراف تهران است. این یک کاری کرده که الآن عمر شریفش بیش از هزار سال است. پس آدم می‌تواند هزار سال عمر بکند! مگر ما نمی‌خواهیم بمانیم؟ پس می‌توانیم یک کاری بکنیم که حداقل هزار سال، دو هزار سال بمانیم! آن که این بنا‌ها را می‌سازد، این کتاب‌ها را می‌نویسد، این علوم را، این مکاشفات را ....  

پس می‌شود یک آدم عمری بیش از عمر نوح بکند. عمر ظاهری نوح (ع) که تقریباً هزار سال است، آدم می‌تواند هزار سال زندگی کند. الآن کلینی، مرحوم صدوق، شیخ طوسی بیش از هزار سال ماندند، اینها همین طلبه‌های حوزه بودند، اینها که از جای دیگر نیامدند! یک روستای کوچکی است در اطراف تهران به نام (کُلین)، این آمده طلبه شده، درس خوانده، شده کلینی؛ الآن بیش از هزار سال است که عمر کرده! شما هر روز می‌شنوید کلینی (رحمه الله) چنین گفت. این ورامین قطب رازی تربیت کرده که مرحوم شهید می‌گوید: من فلسفه را در شام پیش همین قطب رازی خواندم. این در ورامین است، یک طلبه‌ای بوده، درس خوانده، شده «قطب‌الدّین رازی»! پس ما می‌توانیم هفتصد سال، هشتصد سال، نهصد سال، هزار سال، دو هزار سال، سه هزار سال عمر بکنیم.

/ اگر کسی واقعاً خودش را تطهیر کرد و کینه کسی را به دل نگرفت خب این راحت است. اگر کینه‌ای داشت بعد توبه کرده یا طلب استغفار کرد و برای آن طرف برکاتی از خدا خواست این هم حل می‌شود و اگر نه اهل حسد و حقد و کینه بود ولی بالأخره مسلمان بود متدین بود این بیماری اخلاقی را هم داشت این را می‌برند در اتاق عمل خلاصه تا در اتاق عمل نبردند و از جان او نکندند و به او آسیب نرساندند تطهیر نمی‌شود. تا تطهیر نشد بهشت راه ندارد. آخر بهشت جای آدم حسود نیست. اگر کسی از خود بیرون نکرد بالاخره از دل او بیرون می‌آورند ولی با اتاق عمل بردن و جراحی کردن دست فرشتگان عذاب، طاقت فرساست...

متقین کسانی‌اند که هم اکنون به این فکرند که مزاحم کسی نباشند و اهل حسد هم نباشند...
/ وجود مبارک علی‌بن‌ابیطالب فرمود: اگر کسی جست و جوی آزادی می‌کند، در زمین و زیر زمین، در آسمان و بالای آسمان حریت و آزادی پیدا نمی‌شود. اگر کسی با آن حقیقت نامتناهی پیوند ناگسستنی دارد، می‌تواند طعم آزادی را بچشد. فرمود: آنها که عابدان محض پروردگارند، خدا را عبادت می‌کنند، شرک نمی‌ورزند؛ یا هدفشان این است که به بهشت بروند، این عبادت «سوداگرانه» است. یا هدفشان آن است که از جهنّم برهند، این هدفِ «بردگان» است؛ و اگر کسی آن حقیقت نامتناهی را به اندازه خودش ادراک کرد، و تلاش کرد که در آن حقیقت تلاش و کوشش کند، و برای تقرّب به آن حقیقت او را عبادت کند، (تلک عباده الاحرار)، این «آزادمرد» است. نه بهشت می‌طلبد، گرچه به او خواهند داد؛ نه از جهنّم می‌ترسد، گرچه او از جهنّم نجات پیدا کرده و جهنّمی نخواهد بود؛ امّا «حرّیت» در این است که انسان با آن حقیقت نامتناهی پیوند داشته باشد.

/ این از روایات نورانی حضرت سیدالشهدا است که فرمود: «انّ الله سبحانه و تعالی یحبّ معالی الامور و یکره سفسافها». خدا آن همّت‌های بلند را دوست دارد، همّت‌های کوچک و پَست را خدا دوست ندارد.

هیچ تازیانه‌ای دردناک‌تر از فقر نیست

نظر شما
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
پربازدیدها