
بر پایه این سرشماری، جمعیت جبیر به ۱۰۸، گور به ۱۲۵۸، قوچ به ۴۵۵ و کل و بز به ۷۴۶ رأس رسیده که رشد ۵ تا ۶ درصدی جمعیت این گونهها را در سال جاری نشان میدهد.
این افزایش جمعیت در حالی رخ میدهد که گور ایرانی به عنوان گونهای در معرض خطر انقراض در لیست IUCN (اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت) قرار دارد و تلاش برای حفظ این گونه از اهمیت بسزایی برخوردار است
عطا پورشیرزاد، مدیرکل حفاظت محیط زیست فارس نیز اوایل تابستان امسال از افزایش ۸.۵ درصدی جمعیت گورخر ایرانی در این منطقه خبر داده و اعلام کرده بود که تعداد این گونه به ۱۲۳۶ رأس رسیده است.
ولیپور همچنین مشکلات کمبود خودروهای محیطبانی و فرسودگی ناوگان موجود، تجهیزات محیطبانی و کمبودهای ساختمانی را از جمله چالشهای پیش روی این اداره برشمرد و اعلام کرد که پیگیریها برای رفع این مشکلات در حال انجام است.
سابقه بهرامگور در حفاظت از گور ایرانی
منطقه حفاظت شده بهرامگور با مساحتی وسیع، یکی از مهمترین زیستگاههای گور ایرانی در کشور به شمار میرود. رئیس اسبق پارک ملی قطرویه، فروردین ماه ۱۴۰۰ به ما گفت: «با ایجاد امنیت در این منطقه و تبدیل بخشی از آن به پارک ملی، جمعیت گورها از ۶۰ رأس در یک دهه گذشته به بیش از هزار رأس افزایش یافته است. این در حالی است که در گذشته، گورخر آسیایی جمعیت فراوانی در خاورمیانه، آسیای میانه و چین داشته، اما اکنون نسل آن در بیشتر مناطق منقرض شده و تنها در ایران و آن هم در دو منطقه شاهرود سمنان و بهرام گور شهرستان نیریز استان فارس باقی مانده است.»
تأمین علوفه برای حیات وحش پارک ملی قطرویه
با آغاز فصل زمستان و تشدید خشکسالی، توزیع علوفه برای گونههای نادر حیات وحش، از جمله گورخر آسیایی و جبیر، در پارک ملی قطرویه انجام میشود. این اقدامات که در چند نوبت صورت میگیرد، بخشی از تلاشها برای مقابله با کمبود منابع غذایی است.
مسئول اجرایی پارک ملی قطرویه و منطقه حفاظت شده بهرامگور عنوان کرد: «بخشی از علوفه مورد نیاز از قبل در انبار ذخیره بوده و بخشی دیگر نیز با حمایت شرکت فولاد غدیر تأمین شده است.»
وی افزود: «این شرکت تصمیم دارد حامی گورخرهای آسیایی باشد و علاوه بر تأمین علوفه، در حوزه خودرویی و ساختمانی نیز به ما کمک کند.»
به گفته فرهاد ولیپور، هر سال با توجه به شدت خشکسالی، بین ۲۰ تا ۴۰ تن علوفه با مشارکت مردم در فصل زمستان توزیع میشود.
وی همچنین به اقدامات برای تأمین آب حیوانات منطقه اشاره کرد و گفت: «طی چند سال اخیر تعدادی آبشخور جدید ساخته شده و ساخت چندین مورد دیگر نیز توسط پیمانکار در حال انجام است که تا سال آینده تمام میشود. علاوه بر این، تعویض لولهها و افزایش قطر آنها نیز در برنامههای آتی ما قرار دارد.»
بهرام گور در ۵۰ کیلومتری شهر نیریز و ۲۶۰ کیلومتری شرق شیراز قرار دارد.
عکس ها از: عرفان سامانفر و هادی قانع