تعداد بازدید: ۷۲
کد خبر: ۲۲۴۵۹
تاریخ انتشار: ۲۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۲:۰۰ - 2025 08 February
مناسبت
نیمه شعبان زادروز نورانی امام عصر حضرت مهدی(عج) فرخنده باد

جمعه این هفته همزمان است با نیمه شعبان، و هزار و صد و هشتاد و سومین زادروز نورانی امام عصر حضرت مهدی (عج).  

به همین مناسبت نوشتاری از آقای حاج علی‌اکبر همتایی، دکترای الهیات گرایش قرآن و حدیث تقدیم می‌شود.
*****
فتعالى الله الملک الحق المبین (طاها/ ١١٤)

خداوند خود حق آشکار است و حرکت تمامی موجودات بر مبنای حق در مدار هستی جریان دارد. سنگ بنای جهان بر حق استوار است و به غیر از انسان‌ها که از اختیار برخوردارند سایر موجودات اعم از حیوانات، نباتات و جمادات همگی حرکتی حق‌مدارانه دارند و بدون هیچ گونه کژی دائماً در پیشگاه حضرت احدیت که حق مطلق است تسلیم محض بوده و از این تسلیم خود کمال رضایت را داشته و آگاهانه مشغول ذکر الهی و تسبیح ذات مقدس حضرت باری اند. کل قد علم صلاته و تسبیحه (نور /٤)

حدود ۲۵۰ آیه از آیات قرآن مجید صحبت از حق و حقیقت دارد. روش و رویکرد سخن گفتن قرآن با مخاطبانش از طریق حق می‌باشد «و لدینا کتاب ینطق بالحق» (مؤمنون /۶۲) قرآن با شما با حق سخن می‌گوید.

جامعه‌ای که افرادش توان گرفتن حق خود را نداشته باشند آن جامعه مرده است و بالتبع قرآن هم در آن جامعه میرانده شده است اگر چه با صدای خوش تلاوت شود و آیاتش حفظ شود و افتتاح و یا اختتام مراسم با قرائت قرآن باشد.

در جامعه‌ای که در آن قرآن به محاق کشانده شده باشد و معرفی امام زمانش هم به میل و سلیقه افراد باشد، در آن جامعه هم قرآن و هم امام زمانش میرانده شده است اگر چه میلیون‌ها پوستر و پرچم در سالروز تولدش پخش شود و هزاران سرود برایش اجرا شود. در این جوامع وظیفه اولیه و خطیر حضرات علما و مراجع عظام است که زمینه را طوری فراهم کنند که مردم احساس کنند قرآن زنده است و با آنها حشر و نشر دارد. نگاه آنها به کتاب آسمانی قرآن باید حق مدارانه باشد، چون حق زنده است و قرآن هم زنده است و امام عصر هر زمانی هم زنده است. اگر فقهای بزرگوار اسلام حقوق مردم و جامعه را بر اساس و معیار حق برای مردم تبیین کنند به خودی خود جامعه الهی سرزنده و شاداب خواهد شد. در این جوامع همه مردم احساس می‌کنند در بازه‌ای زمانی زندگی می‌کنند که امام زمانشان زنده است و با او حشر و نشر می‌کنند اگر چه او را ببینند ولی او را نشناسند. شخصی از امام معصوم سؤال کرد آیا در زمان غیبت مردم می‌توانند امام زمان خود را ببینند؟ حضرت فرمود اگر نبینند که قرآن می‌میرد.
در جامعه‌ای که مردم با تک‌تک آیات قرآن زندگی می‌کنند و حشر و نشر دارند از فیض عظمای امام زمانشان هم مستفید شده و بهره کامل را می‌برند. این مهم وظیفه فقها و علمای دین است که باید برای مردم تبیین کنند تا لذت دینداری و زندگی با قرآن و همنشینی و مستفیض شدن از حضور امام عصر برای مردم عیان شود.

خداوند حق مطلق است و تمامی جهان هستی پدید آمده از اوست. پدیدار شدن دائمی حق در شئون مختلف از منبع لایزال باری تعالی پایان ناپذیر است. کل یوم هو فی شأن (الرحمن /۲۹) و این انسان‌ها هستند که به فراخور حال خود می‌توانند از این موهبت و خوان گسترده و بی انتهای الهی استفاده کرده و سود ببرند. توتی اکل‌ها کل حین باذن رب‌ها (ابراهیم /۲۵) این خوان گسترده الهی شامل تمامی جهان هستی است.

ساختمان وجودی جهان هستی با هر آنچه در اوست از حق شروع و به حق پایان می‌پذیرد. انا الله و انا الیه راجعون (بقره/ ١٥٦) در این مسیرِ از حق به حق کلیه موجودات حرکتی متوازن، آگاهانه و بدون هیچ شائبه‌ای را دنبال می‌کنند. این انسان است که باید با پذیرش حق، حرکت خودش را با مدار هستی که حق مطلق است موزون کند زیرا:

ذلک بأنَّ اللهَ هُوَ الْحَقُّ وَأَنَّ مَا یَدْعُونَ مِنْ دُونِهِ هُوَ الْبَاطِلُ - این از آن روست که خدا بر حق است و بى گمان، آنچه را به جاى او [به پرستش]مى‌خوانند خود باطل است. (حج/ ٦٢)

آری این بدان سبب است که خدا خود حق است و آنچه به جای او می‌خوانند آن باطل است.

این انسانِ آگاه است که می‌بایست بنای زنده بودن را در تمامی شئون زندگی بر پایه حق بنا کند و با حق همراه شود و بالاخره به حق ملحق شود. وَإِلَى اللَّهِ الْمَصِیرُ (فاطر/ ۱۸) وأَفَمَنْ یَعْلَمُ أَنَّمَا أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ الْحَقُّ کَمَنْ هُوَ أَعْمَىپس آیا کسی که می‌داند آنچه از جانب پروردگارت به تو نازل شده حقیقت دارد مانند کسی است که کوردل است. (رعد /۱۹) مبدأ و مقصد کل جهان هستی بر مبنای حق استوار بوده و جریان دارد.

إِنَّا أَنزَلْنَا عَلَیْکَ الْکِتَابَ لِلنَّاسِ بِالْحَقِّ فَمَنِ اهْتَدَى فَلِنَفْسِهِ وَمَنْ صَلَّ فَإِنَّمَا یَضِلُّ عَلَیْهَا وَمَا أَنْتَ عَلَیْهِمْ بِوَکِیلٍ. ما این کتاب را برای رهبری مردم به حق بر تو فرو فرستادیم پس هر کس هدایت شود به سود خود اوست و هر کس بیراهه رود تنها به زیان خودش گمراه می‌شود و تو بر آنها وکیل نیستی. (زمر/ ٤١)
تمامی تلاش رهبران دینی در جهت تبیین حق و عمل به آن برای بسامان شدن زندگی انسانهاست. تا خود مردم در انتخاب راه و روش زندگی حق را مشاهده و بر اساس آن برنامه‌های زندگی خود را استوار کنند. وَتَرَى الْمَلَائِکَةُ حَافِّینَ مِنْ حَوْلِ الْعَرْشِ یُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَقُضِیَ بَیْنَهُمْ بِالْحَقِّ وَقِیلَ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ و فرشتگان را می‌بینی که پیرامون عرش به ستایش پروردگار خود تسبیح می‌گویند و میانشان به حق داوری می‌گردد و گفته می‌شود سپاس ویژه پروردگار جهانیان است. (زمر/ ۷۵) 

قضاوت و داوری بر اساس حق استوار است. هم در دنیا و هم در جهان دیگر ملاک و معیار حق است در تمامی شئون زندگی دنیوی و اخروی.

نتیجه اینکه جامعه‌ای از سلامت اجتماعی و روانی، اقتصادی، الهی، اخلاقی، امنیتی و تمامی شئون زندگی برخوردار است که ملاک و معیار سنجش در تمامی موارد ذکر شده در آن حق باشد. روابط فی ما بین جوامع انسانی اگر بر ملاک و محور حق استوار باشد آن روابط سالم و عدالت آفرین خواهد شد. اگر زیربنای سازوکار اجتماع در همه مواردی که ذکر آن رفت با حق بنا شود کار‌ها به خودی خود رو به اصلاح می‌رود و سلامت جامعه تضمین می‌شود.

هدف و غایت آیات الهی در قرآن مجید رهنمون شدن جوامع بشری به حق است. در این جوامع با تدوین حقوق فردی و اجتماعی در روابط فی مابین از جانب صاحب‌نظران، حق‌مداری جای هر چیز دیگر را خواهد گرفت و مردم تکالیف خود را با رعایت حقوق هم نوع و محیط زیست با ملاک و معیار حق به انجام می‌رسانند.

نظم جهانی بر مدار  و  محور حق

نظر شما
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
پربازدیدها