تعداد بازدید: ۳۰۴
کد خبر: ۲۲۱۵۱
تاریخ انتشار: ۱۵ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۰۰ - 2025 04 January
اخیراً در خبر‌های کشوری و استانی کمبود شدید برخی گروه‌های خونی مطرح شده است. این در حالی است که مرکز خونگیری نی‌ریز تنها یک روز در هفته فعال است و تعداد زیادی از افرادی که تمایل به این کار خداپسندانه دارند، وقت و فرصت آن را نمی‌یابند.
author
روزنامه نگار: عابد نعمتی

در همین باره با محمد سروش مدیر پایگاه انتقال خون شهرستان فسا که خونگیری هفتگی از شهرستان‌های فسا، نی‌ریز و استهبان را بر عهده دارد، صحبت کردیم.

وی از برنامه‌ریزی برای افزایش خدمات خونگیری در این منطقه خبر داد و گفت: «برای بهبود خدمات، نیاز به همکاری بیشتر از سوی مسئولان و خیرین وجود دارد. من با رئیس شبکه بهداشت استهبان و نی‌ریز صحبت کرده‌ام و خواسته‌ام که یکی از آنها پزشک طرحی و دیگری پرستار طرحی بفرستند تا بتوانم روز‌های خونگیری در این دو شهرستان را افزایش دهم.»

سروش گفت: «در این صورت، ما حتی توانایی خدمات سه روز در هفته برای نی‌ریز و سه روز در هفته برای استهبان را هم داریم. من از خدا می‌خواهم که نی‌ریز پایگاه اهداء خون داشته باشد و هر روز خون بگیرد.»

به گفته وی، نبود تجهیزات نیز یکی دیگر از موانع این کار است که خیرین باید پای کار بیایند. او گفت: «قطعی برق باعث مختل شدن این فرایند می‌شود که خیّرین می‌توانند با خرید یک موتور برق به حل این مشکل کمک کنند.»

مدیر پایگاه انتقال خون شهرستان فسا با اشاره به زیرساخت‌های محدود در این مرکز، افزود: «نی‌ریز تنها سه تخت برای خونگیری دارد و برای افزایش ظرفیت نیازمند تجهیزات بیشتری هستیم.»

وی با تأکید بر این که باید نگاه استانی به این موضوع داشته باشیم، تصریح کرد: «بیمارانی که نیاز به عمل‌های جراحی حاد دارند، یا به فسا می‌روند یا شیراز. نمی‌شود گفت، چون مثلاً ۲۰ خون در بیمارستان نی‌ریز مصرف می‌شود، پس فقط باید خون برای خودش گرفته شود و این دید مناسبی نیست.»

سروش با تأکید بر همکاری مسئولان برای ارتقاء خدمات خونگیری در نی‌ریز گفت: «فرماندار استهبان واقعاً پیگیر است و چندین بار با مدیر کل ما تماس گرفته است. همچنین از رئیس شبکه بهداشت آنجا خواسته‌اند که با من تماس بگیرد تا یک روز را تبدیل به دو روز کنیم.  در مورد نی‌ریز، یکی از نیرو‌های شیراز اهل نی‌ریز است و به من گفته اگر بتوانی این کار را انجام دهی، من می‌توانم بیایم و کلاً در نی‌ریز بمانم. او نیروی آشنا به این کار است که من می‌توانم با مدیر کل صحبت و او را راضی کنم تا به نی‌ریز منتقل شود. البته همه اینها نیازمند همکاری مسئولان شهرستان و تأمین پزشک و پرستار است در کنار او خدمات دهند.»

وی افزود: «اگر نی‌ریز بخواهد پایگاه شود، باید ردیف داشته باشد و به آن نیرو بدهند که به این راحتی نیست. ضمن این که با توجه به گران بودن دستگاه‌های راه‌اندازی واحد فرآورده و پخش، حداقل ۱۰ میلیارد تومان پول می‌خواهد. این مبلغ برای روزی ۱۰ تا خون ارزشی ندارد از نظر اقتصادی، هیچ چیزی به هم نمی‌خواند. اما اگر هفته‌ای دو یا سه روز شد و دیدیم دارد حداقل ۱۰۰ خون می‌آید، توانایی این را دارم که بگویم این شهر ظرفیتش را دارد.»

سروش که تا سال ۱۳۹۴ و به مدت ۱۵ سال مسئول پایگاه انتقال خون فسا بوده و پس از ۸ سال، از سه هفته پیش مجدداً این مسئولیت را بر عهده گرفته، عنوان داشت: «از سه هفته قبل همه کارکنان موظف شده‌اند تا ساعت ۱۳ خدمات دهند که این باعث شده خونگیری نزدیک به دو برابر افزایش پیدا کند.»

در همین را بطه، مدیر کل سازمان انتقال خون استان فارس به نی‌ریزان فارس گفت: «نیروی انسانی رکن اصلی هر سازمان است و کمبود آن در مراکز انتقال خون  مشکلات عدیده‌ای به وجود آورده است.»

مجید اکبرزاده با انتقاد از عملکرد وزارت بهداشت در جذب نیروی انسانی خاطرنشان کرد: «در دو دهه اخیر، توجه کافی به جذب نیروی انسانی نشد و در آخرین استخدامی ۱۷ هزار نفری وزارت بهداشت، حتی یک نفر هم به سازمان انتقال خون تخصیص نیافت. جالب است که در سه سال گذشته، ۵۷ نفر (یک سوم) از نیروی انسانی ما از سازمان خارج شده‌اند که بخش عمده آنها به دلیل بازنشستگی بوده است.»

مدیر کل انتقال خون فارس افزود: «در بسیاری از استان‌ها، شبکه‌های بهداشت به یاری مراکز انتقال خون آمده‌اند و پرستاران و پزشکان را به این مراکز اختصاص داده‌اند. در نی‌ریز و شهرستان‌های اطراف، با این که می‌توانیم همکاری‌هایی داشته باشیم، اما محدودیت نیروی انسانی باعث شده است که تنها یک روز در هفته بتوانیم خدمات ارائه کنیم.»

وی گفت: «نورآباد هم که تنها ماهی دو بار خونگیری دارد، همین مطالبه را دارد. آنجا شهرستان بزرگتری است یا نی‌ریز؟ فیروزآباد هم پایگاه ندارد. البته به دنبال این هستیم خدمات به شهرستان‌هایی که پتانسیل دارند را افزایش دهیم. مثلاً سروستان، فیروزآباد و نورآباد را از ماهی یک بار به ماهی دو بار تبدیل کرده‌ایم. پس ببینید نی‌ریز جزو اولویت‌ها بوده که آن را یک روز در هفته کرده‌ایم.»

اکبرزاده عنوان داشت: «باید همکاری مسئولان شهرستان و شبکه بهداشت را هم داشته باشیم. ما در زرین‌دشت و مهر که مستقر می‌شویم، شبکه بهداشت پزشک و پرستار در اختیارمان قرار می‌دهد و همکاری می‌کنند.»

او با اشاره به وضعیت پایگاه فسا گفت: «اداره پایگاه فسا تنها ۱۴ نیرو دارد و همین موضوع بر محدودیت خدمات ما تأثیر گذاشته است. با عوض شدن رئیس پایگاه فسا، ساعات ماندگاری کارکنان در نی‌ریز بیشتر شده که در آخرین مراجعه به مرکز خونگیری نی‌ریز، ۶۳ نفر به ما مراجعه کردند که از این تعداد نزدیک به ۵۰ نفر موفق به اهداء خون شدند. اما با این وجود، امکانات و نیروی انسانی ما هنوز هم در سطح قابل قبولی نیست.»

این مقام مسئول همچنین افزود: «ما در حال پیگیری افزایش نیرو از طریق اداره استخدامی وزارت بهداشت هستیم. با توجه به گستردگی استان فارس، این نیاز مبرم است و امیدواریم بتوانیم با افزایش نیروها، پاسخگوی نیاز‌های مردم باشیم. تنها در ماه جاری، کارکنان ما به طور میانگین ۶۰ ساعت اضافه کار داشته‌اند.»

وی همچنین به ضرورت وجود تجهیزات مناسب اشاره کرد و یادآور شد: «برای فرآوری خون، تنها یک دستگاه سانتریفیوژ حدود یک میلیارد و هشتصد میلیون تومان قیمت دارد که می‌تواند در طول روز ۶۰ محصول را تفکیک به ۱۸۰ محصول کند.»

گفته می‌شود سال‌های گذشته سازمان انتقال خون فارس در پاسخ به نیاز پایگاه روزانه انتقال خون در نی‌ریز، این امر را مشروط بر این کرده بود که شهرداری نی‌ریز ساختمان این پایگاه را به نام این سازمان کند. اما پس از کش و قوس‌های فراوان که این کار انجام شد، باز هم خدمات انتقال خون در نی‌ریز تغییری نکرد.

مدیر کل انتقال خون فارس در واکنش به وعده پیشین مسئولان این سازمان گفت: «شاید مدیر کل آن زمان اشرافیت کامل نداشته است. خودتان می‌دانید که شرط دادن خدمات پایدار در یک شهرستان، نیروی انسانی است. پایگاه شما زمانی فعال است که نیروی انسانی داشته باشد. البته مزیت این ساختمان این است که محل استقرار تیم سیار مشخص است و مثل مثلاً سروستان، فیروزآباد و سپیدان، نیازی نیست هر ماه تیم ما در یک جای متفاوت مستقر شود. الان همه می‌دانند پایگاه نی‌ریز دوشنبه‌ها باز است و در این ساعات خونگیری را انجام می‌دهد.»

وی افزود: «ما پیگیر هستیم تا با توجه به گستردگی استان فارس، در مجوز‌های جدیدی که اداره استخدامی برای وزارت بهداشت اعلام خواهد کرد بتوانیم سهمی را به این سازمان تخصیص دهیم.»

غیر قابل انتشار: ۰
انتشار یافته: ۱
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۱
0
0
درود
لطفا شماره حساب یا کارت برای کمک به پایگاه انتقال خون را اعلام کنید.
نظر شما
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
پربازدیدها