
مستأجری هم هزار و یک مشکل دارد؛ یکی از این مشکلات، هزینههایی است که صرف ملک میشود و دو طرف، آن را وظیفه دیگری میدانند. فرقی نمیکند ملک نوساز باشد یا بالای ده پانزدهسال ساخت. هر ملکی نیاز به تعمیرات و یا تغییراتی دارد. به راستی هزینه آن بر عهده کدام یک است؟ موجر یا مستأجر؟
به گفته مسئول اتحادیه بنگاه و مشاورین املاک نیریز، هزینه تعمیرات جزئی با مستأجر و هزینه تعمیرات کلی با مالک است.
ابراهیم اکبری گفت: «ما دو دسته تعمیرات داریم؛ یا جزئی هستند یا اساسی. اگر جزئی باشد، مثل تعویض قطعات شیر آبی که چکه میکند، پوشالهای کولر، لامپهای سوخته، کلید و پریزی که در طول مدت اجاره شکسته و یا خراب شده، در کل خسارتی که توسط مستأجر به وجود آمده، مانند خطخطی کردن دیوار توسط فرزند، شکستن علمک دوش یا شکستن شیشه، دستگیره در و... برعهده مستأجر است؛ خواه مغازه باشد یا منزل. اما تعمیرات اساسی مثل رنگآمیزی در و دیوار، ایزوگام پشتبام، نصب کولر و آبگرمکن، کابینت و هود برعهده مالک است. گاه ساختمان چندین سال از ساخت آن گذشته و در و دیوار نیاز به رنگ دارد، یا ساختمان نیاز به موکت و پرده دارد و یا شیرآلات به کلی فرسوده شده و آبگرمکن مشکل پیدا کرده است. این موارد جزو تعمیرات کلی است که برعهده صاحبخانه است. ولی ممکن است او قبول نکند؛ چون منزلش فرسوده است و اجاره زیادی نمیگیرد؛ بنابراین زیر بار این مخارج نمیرود و با صاحبخانه توافق میکند خودش آنها را تعمیر کند یا از مبلغ اجاره به صورت ماهیانه کم کند. حتی ممکن است موجر اصلاً قبول نکند و مستأجر با هزینه شخصی خود، برای رفاه حال خانواده دست به تعمیر بزند.»
رئیس اتحادیه مشاورین املاک نیریز ادامه داد: «هزینه کولر، شوفاژ و آبگرمکن درصورتی که از قبل خراب باشد و یا به دلیل فرسودگی نیاز به تعمیر و سرویس داشته باشد، برعهده مالک است. اما در صورتی که به دلیل استفاده نادرست یا سرویس نشدن به موقع خراب و از کار افتاده شود، بر عهده مستأجر است. ممکن است مستأجر زمانی که ملک را تحویل گرفته، همه سالم بوده باشد؛ اما بعد از مدتی نقص فنی پیدا کند. در این موارد بنگاه دودوتا چهارتا میکند و با توجه به عمر مفید آن وسیله و طبق سال کارکرد، بین ۳۰ تا ۵۰ درصد هزینه را بین صاحبخانه و مستأجر تقسیم میکند.»
وی عنوان داشت: «مستأجران مسکن مهر یا ساختمانهای چندطبقه شخصیساز باید دقت داشته باشند که هزینه تعمیر و شارژ ماهانه، تعمیرات شوفاژها، ترکیدگی لولهها، مشکلات فاضلاب، ایزوگام پشتبام و هزینههای عمرانی مثل فضای مشترک، برعهده مالک ساختمان است.»
اکبری افزود: «مستأجران باید حواسشان به زمان تحویل ملک هم باشد. چرا که بعضی از آنها میگویند فعلاً در منزل نشستهایم و صاحبخانه هم حرفی نزده. آنها بدون دغدغه چند ماه در آن خانه که از تاریخ اجاره آن گذشته مینشینند. در صورتی که صاحب ملک سر تاریخ ملک خود را لازم دارد و ممکن است بعد از تاریخ تعیین شده، غیر از اجاره درخواست پرداخت اجرتالمثل را هم بکند که حق با او است. در این حالت، مستأجر باید به ازاء هر روز تأخیر، روزی چندین هزارتومان جریمه نیز پرداخت کند.»