تعداد بازدید: ۶۲
کد خبر: ۲۲۰۳۸
تاریخ انتشار: ۰۱ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۰۰ - 2024 21 December
درسهای اخلاقی
پای درس علامه آیت الله العظمی جوادی آملی

زادروز نورانی حضرت فاطمه(س) و روز مادر شاد باد

/ حضرت فاطمه سلام الله علیها یک بار از پدرش صلی الله علیه و آله و سلم درباره کسانی که نماز خود را سبک می‌شمارند سؤال کرد، که حضرت فرمود: 

فاطمه جان هر کسی از مردان و زنان نمازش را سبک بشمارد خداوند او را به پانزده بلا گرفتار می‌سازد: 

شش بلای دنیوی، سه مورد در وقت مردن، سه بلا در قبر و سه گرفتاری در قیامت آنگاه که از قبر خارج می‌شود.

شش بلای دنیوی: خداوند برکت را از عمرش بر می‌دارد، از روزی او برکت را دور می‌کند، سیمای صالحان را از چهره‌اش محو می‌کند، به اعمالش پاداش نمی‌دهد، دعایش به آسمان نمی‌رود،  بهره‌ای از صالحان ندارد.
سه بلای وقت مرگ: ذلیل از دنیا می‌رود، گرسنه می‌میرد، تشنه از دنیا می‌رود؛ هر چند آب نهر‌های دنیا را به او بدهند.

سه بلای قبر: خداوند فرشته‌ای در قبر می‌گمارد که او را عذاب دهد، قبرش را تنگ می‌کند، گرفتار ظلمت قبر می‌شود.

سه بلای روز قیامت: خداوند ملکی را موکل می‌سازد تا او را با صورت بر زمین بکشد در حالی که خلایق تماشا می‌کنند، محاسبه اعمالش به سختی انجام می‌شود. خدا نظر لطف به او نمی‌نگرد و برای اوست عذاب همیشگی.

/ حضرت زهرا سلام الله علیها در اوج بی‌مهری‌های انسان‌های جاهل به دخترانشان بیشترین محبت را از پدر بزرگوارش احساس کرد و همه آن را در زندگی به دیگران بخشید. آن حضرت را حانیه نامیدند؛ یعنی بانویی که با شوهر و فرزندانش بسیار مهربان و دلسوز بود و حبیبه گفتند؛ یعنی دوست‌دار و محبوب رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم بود و ام ابی‌ها لقب گرفت؛ چراکه برای پدر گرامی‌اش نه فقط یک دختر بلکه، چون مادر بود. حضرت زهرا سلام الله علیها با دیگران نیز مهربان و با محبت بود؛ زیرا باور داشت که: خوش رویی مؤمن نتیجه اش بهشت است.

/ حضرت زهرا سلام الله علیها هنگام نماز چنان غرق در عظمت خداوند و محو در جلال الهی می‌شد که نفس‌هایش به شماره می‌افتاد. رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم درباره عبادت فاطمه سلام الله علیها می‌فرمود:  «وقتی زهرا در محراب عبادت می‌ایستد، همچون ستاره‌ای برای فرشتگان آسمان می‌درخشد، خدا به فرشتگان گوید:‌ای فرشتگان! بنگرید به بهترین بنده من فاطمه. او در مقابل من ایستاده و از خوف من همه وجودش می‌لرزد و با حضور قلب کامل خود به عبادت من روی آورده است.»

/ سهم فاطمه (علی‌ها السلام) در ماندگاری دین بسیار عظیم و سنگین است؛ در روزگار بعد از رحلت رسول (ص) که خورشید وجودش افول کرد، تنها ستاره‌ای که در آسمان غبارگرفته اسلام سوسو می‌زد و با صدای حزین و آرامَش، دل‌ها را مشتاق نگاه می‌داشت، فاطمه (علی‌ها السلام) بود. در دوران سخت حاکمیت سقیفه که با حبس و زندان بردن غدیر همراه بود، تنها ناله‌ای که ماند و فریاد شد، ناله دختر رحمه‌للعالمین بود که با کمال شهامت و شجاعت از دین و ماندگاری آن توسط حضرت علی (ع) می‌گفت و حقانیت او و بطلان دیگران را صلا می‌داد.

/ پیامبر گرامی اسلام صلی اللّه علیه وآله دو هدیه گران بها به دختر خود، حضرت فاطمه زهرا سلام اللّه علیها دادند، یکی هدیه ملکی فدک بود که آن را باب الکریم وضع کردند و دیگری هدیه ملکوتی تسبیحات حضرت فاطمه زهرا سلام اللّه علیها است.

ایشان افزودند: در اهمیت این ذکر همین بس که حضرت امام صادق علیه السلام درباره آن فرموده اند: اگر هدیه و نحله‌ای بالاتر از آن تسبیح بود، پیامبر اسلام صلی اللّه علیه وآله آن را به حضرت فاطمه سلام اللّه علیها تعلیم می‌دادند.

معظم له تصریح کردند: این تسبیح و تعلیم، جزو بهترین و برترین تعلیم‌های ملکوتی است که به صورت خاصی به آن حضرت تعلیم داده شده تا دیگران هم از آن استفاده کنند. این یک تعلیم عمومی نبود بلکه یک نحله و عطایی است که پیامبر اکرم صلی اللّه علیه وآله به حضرت فاطمه سلام اللّه علیها دادند، آنگاه به برکت آن معلم پیامبر صلی اللّه علیه وآله و این متعلمه حضرت زهرا سلام اللّه علیها دیگران هم از منابع معنوی آن بهره می‌برند. از سوی دیگر حضرت زهرا سلام اللّه علیها هم منافع هدیه ملکی (فدک) را در اختیار محرومان و مستضعفان قرار دادند.... امام صادق علیه السلام فرمودند: این تسبیح از نظر زمان صدتاست، اما از نظر میزان و ترازوی عمل هزار تاست و ثواب این ذکر براساس آیه شریفه من جاء بالحسنة فله عشر امثاله محاسبه شده است؛ البته این حداقل ثوابی است که برای این ذکر در نظر گرفته شده و ممکن است فضایل و برکات دیگری برای این ذکر در نظر گرفته شده باشد. این تسبیح شیطنت و وسوسه‌های شیطانی را دور می‌کند و رضای پروردگار را تأمین می‌نماید. چنین تسبیح مهمی آداب خاصی را نیز می‌طلبد: ۱- این ذکر را در کمال آرامش و تأمین روحی انجام دهید. ۲- بدون تسبیح از کنار سجاده برنخیزید. ۳- این ذکر را با سرعت انجام ندهید. ۴- قبل از این که پاهایتان را حرکت بدهید و از حالت نمازگزار خارج شوید، این ذکر را انجام بدهید.

فاطمه؛ دختری که برای پدرش مادر بود

نظر شما
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
پربازدیدها