تعداد بازدید: ۲۱۷
کد خبر: ۲۱۹۳۱
تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۴۰۳ - ۲۲:۰۰ - 2024 07 December
author
روزنامه نگار: غلامرضا شعبانپور

در ادامه مسائلی که از ابتدای پیروزی انقلاب پیرامون حجاب مطرح بوده این روزها مناقشات بالایی پیرامون آن بالا گرفته و پس از تصویب قانون جدید حجاب، بگو مگوهای مجلس و دولت تشدید شده است. 

خارج از حوزه حکومت، در میان صاحبنظران مذهبی، سیاسی،‌حقوقی، اجتماعی و فرهنگی نیز بحث بالا گرفته و هر کدام از منظری به نقد و بررسی آن می‌پردازند. می‌توان گفت مناقشه این روزها نسبت به گذشته‌ی ۴۶ ساله آن در بالاترین سطح است؛ چه در حکومت و چه خارج از آن.

همراه با این مسئله‌ی فرهنگی و اجتماعی، مسئله سیاست خارجی به ویژه در حوزه خاورمیانه، جنگ اسرائیل و فلسطین و لبنان و اخیراً سوریه تیتر اول رسانه‌های داخلی و خارجی است و سیاستمداران و دولتهای مختلف پیرامون آن موضع‌های خود را اعلام و طرحهای مختلفی ارائه می‌کنند

این مسئله‌ی خارجی در داخل نیز مدیران ارشد نظام را درگیر کرده؛ چه اینکه موضوع فلسطین و به رسمیت نشناختن اسرائیل از جمله مسائل مناقشه برانگیز داخلی ما بوده و هست. البته پس از انقلاب شدت آن بسیار بالا گرفت به طوری که منجر به درگیری نظامی هم شد. متأسفانه اخیراً، هم گستره و هم عمق این معضل، بیشتر و شدیدتر و پیچیده‌تر شده است.

 علاوه بر دو مسئله بزرگ بالا، مشکل اقتصاد کشور در صدر قرار دارد. این هم تازگی ندارد اما شوربختانه در سالهای اخیر مشکلات آن بسیار گسترده‌تر و پیچیده‌تر شده. شاخصهای کلان اقتصادی حال و روز خوبی ندارد به ویژه: تولید ناخالص ملی، درآمد ملی، شکاف طبقاتی، توزیع درآمد و ضریب جینی، تورم و گرانی، ناترازیهای متعدد، کمبود انرژی برق، گاز و فراورده‌های نفتی همچون بنزین، گازوئیل و غیره، به روز نبودن زیرساختهای حوزه انرژی، افزایش شدید مصرف، رکود بازار و اقتصاد، کاهش ارزش پول ملی و افزایش قیمت دلار و دیگر ارزها.

یک نگاه ساده و عقلانی حکم می‌کند که مشکلات اولویت‌بندی شود و تمام انرژی و توان را به ترتیب روی این معضلات گسترده گذاشت و به تدریج بر آنها چیره شد و دغدغه مردم را کاهش داد.

آنچه بیش از همه دغدغه مردم را بیشتر و بیشتر کرده و به طور روزمره روی اعصاب است و ناله‌ها را بالا برده، گرانی و تورم از یک طرف و رکود از طرف دیگر است. اقتصاد ارتباط ملموس و دائم با مردم کوچه و بازار دارد. مردم هر روز نیازمند خرید مایحتاج خود هستند و هر روز می‌بینند گرانی بیشتر می‌شود و قدرت خرید آنها کمتر. سرمایه‌گذاران که می‌توانند نقش مؤثری در بهبود اقتصاد داشته باشند با موانع زیادی روبرو هستند و هر روز تردیدشان برای سرمایه‌گذاری و توسعه کسب و کارشان  بیشتر می‌شود و علاوه بر مهاجرت نخبگان و غیر نخبگان، با خروج مداوم سرمایه از کشور هم روبرو هستیم چون اقتصاد داخلی ناپایدار و لرزان و خطرپذیری (ریسک) آن بالاست.

سؤال جدی این است: اولویت با کدام مسئله می‌باشد؟ اقتصاد، بحران خاورمیانه، حجاب، سیاست خارجی و غیرو. در این شرایط سخت که نیازمند اولویت‌بندی هستیم آیا وقت و انرژی مجلس و سازمانهای مرتبط با آن باید صرف حجاب و نوشتن قانون پیرامون آن شود یا صرف اقتصاد، انرژی، ناترازیها، گرانی، رکود، مسائل خارجی به ویژه خاورمیانه؟ تهدید کدام یک بیشتر است؟ اثر سیاست خارجی و نوع روابط با کشورهای دیگر چقدر روی اقتصاد اثر دارد؟ وقت مدیران کشور چقدر صرف بررسی و کارشناسی روی این مسئله می‌شود؟ چقدر از نظر کارشناسان دلسوز و خبره استفاده می‌گردد؟ پدیده جهانی شدن، تأثیر کشورها بر روی هم را بسیار بیشتر از گذشته کرده است. امروز غولهای اقتصادی دنیا همچون آمریکا و چین هم نیازمند ارتباط، تعامل، رقابت و تنظیم روابط بر مبنای منافع ملی‌ا‌شان هستند چه رسد به کشوری مانند ما با شاخص‌های اقتصادی شکننده.

سالها سیاست خارجی ما رویکرد به شرق را دنبال کرده است. صرفنظر از انتقاد جدی که کارشناسان سیاسی و اقتصادی به این رویکرد دارند، به راستی در بلوک شرق چین موفق بوده یا روسیه؟ دلیل موفقیت اقتصادی چین چیست؟ چین با یک میلیارد و نیم جمعیت، همه رقبای غربی و شرقی را پشت سر گذاشته و از لحاظ اقتصادی پشت سر آمریکا قرار گرفته و تبدیل به دومین اقتصاد جهان شده. این روزها اگر دقت کنیم چین کجای درگیریهای نظامی دنیا به ویژه کجای جنگ خاورمیانه است؟! اصلاً خبری از چین در این زمینه می‌شنویم؟

کسانی که معتقد به رابطه با غرب نیستند حداقل در شرق از چین الگو بگیرند. چین و روسیه هر دو انقلابهای بزرگی را با ایدئولوژی مشترک پشت سر گذاشته‌اند. حال پس از گذشت ۱۰۷ سال از انقلاب کمونیستی روسیه و ۷۵سال از انقلاب کمونیستی چین کدام یک در دستیابی به اهدافشان موفق‌تر بوده‌اند؟ عقل اقتضا می‌کند از کدامیک الگو بگیریم؟

بر می‌گردم به مسئله حجاب. مگر بزرگان دین ما نفرموده‌اند هرجا فقر وارد شد دین بیرون می‌رود؟ آیا اول باید وقت و انرژی را صرف حل مشکل سفره مردم کرد یا حجاب آنها؟ اولویت با کدام است؟
سخن فراوان است و چنین نوشتارهایی هم محدود. امید است نگاه‌ها واقع‌بینانه شود و اهداف اولیه انقلاب فراموش نگردد.

شاد و سالم و موفق باشید

نظر شما
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
پربازدیدها