هفته گذشته رخدادی بس غمگین و اندوهبار در شهرستان نیریز روی داد: مرگ ۴ نفر از رانندگان زحمتکش تریلر و مجروحیت یک نفر در ورودی کارخانه فولاد. خبر این حادثه تلخ به سرعت در شهرستان منتشر شد و فضای مجازی را آکنده کرد. ماجرا چه بود و چرا چنین شد؟ و چرا نیریزان فارس هیچ خبری دراین باره منتشر نکرد؟
از مدتها قبل رانندگان شهر و بخش قطرویه مطالباتی داشتند و استدلالهایی مبنی بر اینکه: در ۵ کیلومتری فولاد زندگی میکنیم، و ساکن اولین سکونتگاه پیرامونی تحت تأثیر آلودگی محیط زیستی فولاد هستیم؛ و منابع اقتصادی ما به ویژه در حوزه کشاورزی به دلیل خشکسالی کاهش یافته، باید اولویتی در بخش ترابری فراوردههای فولاد داشته باشیم.
آنها این مطالبه را مستند به موارد مشابهی در کارخانهی گلگهر و ... میکنند. در مقابل رانندگان سایر نقاط شهرستان معتقدند همه شرایط و ضوابط یکسانی دارند و مطالبات اهالی حمل و نقل قطرویه منطقی نیست. این پچپچها بلندتر شد و به بگو مگو کشید و اتحادیه صنفی رانندگان و دستگاههای اجرایی ذیربط جلساتی برگزار کردند و تصمیماتی گرفتند.
آنها تصمیمات خود را مبتنی بر قانون میدانستند و لذا در چند هفته اخیر اعتراضات شدت گرفت و به تحصن جادهای در مسیرهایی مانند جاده دهچاه به سهراهی حسنآباد منجر شد. آنگونه که فرماندار در مصاحبهاشان گفتند جلسات مکرری برای حل و فصل موضوع برگزار شده و قرار و مدارهایی گذاشته شده و قرار بوده مسئله حل شود، اما معترضان حوصله نکردهاند و متأسفانه منجر به برخورد فیزیکی و درگیری شده و این حادثه بسیار تلخ رقم خورده.
به نظر میرسد در فرایند طی شده نکات ساده، اما کلیدی زیر باید انجام میشده، اما مورد غفلت قرار گرفته:
۱- بررسی میدانی نحوه ترابری مراکز اقتصادی مشابه مانند گلگهر، چادرملو، ذوب آهن اصفهان، فولاد مبارکه و ... با سرعت و بدون اتلاف وقت.
۲- تشکیل جلسه در استان با حضور کارشناسان فن و سازمانهای مربوط با حضور نمایندگان معترضان و مطالبهگران.
۳- سرعت عمل در متناسبسازی سامانه اینترنتی حمل بار با تصمیمات گرفته شده.
۴- استفاده از متنفذین اجتماعی، اقتصادی و پیشکسوتان حوزه حمل و نقل.
۵- توجه ویژه به مسئله تراکم روانی اجتماعی موجود در جامعه که عوامل متعددی دارد. اولین و مهمترین عامل، اقتصادی است؛ به ویژه تورم و رکود و اثرات روزانه آن بر زندگی آحاد مردم.
۶- قشرشناسی معترضان و مطالبهگران. بیتردید تحمل و کنش و واکنش اجتماعی همه قشرهای اجتماعی یکسان نیست.
۷- بهتر بود تصمیمات نهایی در نشستی با حضورهمه رانندگان هر دو شهر قطرویه و مشکان و معتمدان، متنفذان و مسئولان ردههای مختلف به اطلاع همه اعضا میرسید تا مطمئن شوند تصمیمات به گوش همه اعضا رسیده است. چون برخی اوقات انتقال پیامها و تصمیمات توسط واسطهها به درستی و شفافیت صورت نمیگیرد. آیا رانندگان تریلر حاضر در جلو بارگیری در روز ۵ آذر از آخرین تصمیمات مسئولان مطلع بودهاند؟ و آیا رانندگان معتمد به اندازه کافی توجیه شدهاند؟
به هر حال این رخداد غمی سنگین بر همه مردم نهاد. به عنوان کوچکترین شهروند به خانوادههای مصیبت دیده تسلیت عرض مینمایم. امیدوارم خداوند به آنها صبر دهد.
اما چرا نیریزان فارس که همواره سعی دارد اخبار را با دقت و سرعت منتشر کند، خبر حادثهای چنین مهم را منتشر نکرد؟
در برخی گروههای مجازی و یکی از پیجهای خبری غیررسمی به مسئولان رسانههای محلی از جمله اینجانب انتقاد شده بود که چرا شما واقعه را سریع و در همان روز و ساعات اولیه منعکس نکردید.
درپاسخ باید بگویم:
۱- انتشار خبر بدون دریافت اطلاعات دقیق و موثق کاری غیرحرفهای است. کما این که روایات روز اول با روز دوم متفاوت شد. ما در ساعات و روزهای نخست به هیچ اطلاعات موثقی دسترسی نداشتیم. هر کسی روایتی داشت. در این موارد که بخصوص گروههای مختلف روبروی هم هستند، هر کسی خبر را به نفع خود روایت میکند و این نمیتواند خبرنگار را مجاب کند که کدام روایت درست است. از طرفی وقتی خبر اینقدر مهم باشد، باید حساسیت در انتشار خبر چند برابر باشد چه بسا انتشار یک خبر خام و نپخته مسئله را پیچیدهتر کند.
۲- رسانههای رسمی و قانونی برخلاف گروههای مجازی عادی و بیمجوز با محدودیتهای زیادی روبرو هستند.
۳- برخی منتقدان و رسانههای بدون مجوز و بدون نام و نشان، در فضای مجازی انتقاد کرده و میکنند درحالی که ذرهای حاضر نیستند آفتابی شوند و کسی نام و نشانشان را بداند. اما در بالای گود از دیگران میخواهند که هر خبری را بدون تحقیق منتشر کنند. در حالی که اگر دلسوزند و معتقدند حرفشان قابل دفاع است چه نیازی به پنهان کاری و شبنامه نویسی مجازی دارند؟
مجموعه رسانهای نیریزان فارس، ماهنامه نیتاک و پایگاه خبری هورگان در طول ۲۵ سال فعالیت بدون وقفه خود بسیاری از مسائل و مشکلات مردم را مطرح کرده که به حمدا... درموارد زیادی اثربخش بوده، البته مطابق راهبردها و روشهای قابل دفاع خودش.
امید است این واقعه تلخ موجب شود تا در موارد مشابه در آینده تصمیمات دقیقتر گرفته شود تا شاهد چنین حوادث جانکاه و تلخی نباشیم انشاءا...
روح همه درگذشتگان این واقعه شاد باد
سرفراز و سالم و موفق باشید