یکی از منابع آگاه که نخواست نامش فاش شود، با تأیید این مطلب به نیریزان فارس گفت: «ناترازی برق همچنان ادامه دارد و یکی از دلایل قطعیها، تعمیرات و بهروزرسانی نیروگاههای کشور است. از طرفی، چون ۹۰ درصد نیروگاههای برق کشور گازی است و با کمبود گاز مواجهایم، ممکن است قطعیهای برق در زمستان هم ادامه داشته باشد.»
وی که احتمال قطعی برق در دیماه و بهنوعی سرایت کسری برق از تابستان به زمستان را تأیید میکند، افزود: «قطعیها از دیسپاچینگ ملی انجام میشود و ادارات برق شهرستانها دخالتی در آن ندارند. به همین دلیل از زمان، مکان و مدت قطعی برق مطلع نیستند.»
دو ماه تا قطعی دوباره برق
در همین راستا، سیدهاشم اورعی استاد تمام دانشکده برق دانشگاه صنعتی شریف و رئیس اتحادیه انجمنهای انرژی ایران به خبرنگار روزنامه پیام ما گفت: سال بعد میزان ناترازی بیش از یکسوم کل تولید است.
این گزارش میافزاید:
شهریور ۱۴۰۳ بود که محمد دانای معنوی عضو کمیسیون مهندسی سیستمهای سندیکای شرکتهای تولیدکننده برق، برای اولینبار خبر ناترازی ۲۵ هزار مگاواتی برق در سال ۱۴۰۴ را اعلام کرد. کمتر از یک ماه قبل مدیرکل دفتر برنامهریزی کلان شرکت مادرتخصصی برق حرارتی با اعلام خبر اتصال دومین واحد گازی نیروگاه تربتحیدریه به شبکه سراسری برق گفته بود که ظرفیت نیروگاههای کشور از ۹۳ هزار مگاوات عبور کرد. این عدد البته صرفاً اسمی است. سیدهاشم اورعی میزان دقیق تولید برق یا همان ظرفیت حقیقی برق در کشور را ۶۳ هزار مگاوات اعلام میکند. او دراینرابطه میگوید: «ظرفیت منسوب ما ۹۳ هزار مگاوات است؛ اما تولید برق امسال در بیشترین حالت حدود ۶۳ هزار مگاوات بوده است. اگر ما به ناترازی ۲۴ هزار مگاوات برسیم که خواهیم رسید، میزان ناترازی بیش از یکسوم کل تولید خواهد بود.
متوسط راندمان تولید نیروگاههای کشور، ۳۵ درصد
ظرفیت اسمی نیروگاههای برق کشور ۹۳ هزار مگاوات است. اما این شبکه فرسوده است و متوسط راندمان تولید نیروگاههای کشور ۳۵ درصد است. آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران، از فرسودگی و راندمان پایین تولید برق نیروگاهها در کشور و احتمال خاموشی دوباره برق تا دو ماه دیگر خبر میدهد: «ممکن است به دلیل این که صنعت برق نیاز به اورهال دارد، در دیماه امسال هم با خاموشی مواجه شویم. بههرحال، نیروگاههای حرارتی باید اورهال و تعمیر شوند تا برای تابستان آماده شوند و بهترین ایام که حداقل صدمه را میزند، در زمستان است؛ چراکه بهخاطر قطعی برق، کسی از سرما یا گرما اذیت نمیشود و احتمالاً ما در دیماه ساعتهایی را برای خاموشی داشته باشیم تا این نیروگاهها اورهال شوند.»
کسری ۲۵۰ میلیون مترمکعب گاز در زمستان
دلیل دیگر قطعی برق در دیماه، کسری گاز است. محسن پاکنژاد وزیر نفت دولت چهاردهم اعلام کرده که در اوج مصرف گاز در زمستان امسال، با ۲۵۰ میلیون مترمکعب ناترازی گاز روبرو خواهیم شد. در نیمه اول سال جاری مصرف گاز طبیعی به ۱۱۷ میلیارد مترمکعب رسیده که پیشبینی میشود در ششماهه دوم سال این رقم به ۱۳۲ میلیارد مترمکعب برسد. این درحالیاست که ۵۴ درصد گاز تولیدی بهوسیله ۷۰۰ شرکت بزرگ صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد که کمبود ۲۵۰ میلیون مترمکعبی، قطعاً آنان را با مشکلاتی مانند استفاده از سوختهای جایگزین از جمله مازوت و حتی تعطیلی مواجه خواهد کرد. کما این که هنوز به زمستان نرسیدهایم و حتی در تابستان نیروگاههای ما به خاطر کسری گاز به مازوتسوزی روی آورده بودند.
دست به دامان انرژی خورشیدی
بهگفته رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران، برای تحقق احداث ۵۰ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی، ما ناگزیر به واردات پنلهای خورشیدی هستیم. او میگوید: «واقعیت این است که ناترازی برق و شدت آن با شدت تولید برق تناسب ندارد. همین امروز باید ۲۰ تا ۲۵ هزار مگاوات پنل خورشیدی نصب و راهاندازی کنیم؛ چرا که تولید کشور اگر خیلی خوب پیش برود، به ۲ هزار مگاوات هم نمیرسد.»
از دید نجفی، همه به این نتیجه رسیدهاند که انرژی تجدیدپذیر، معقولترین راه، کمزحمتترین و سریعترین روش برای تولید برق و حل بخشی از ناترازی برق کشور و همینطور ناترازی گاز کشور است.