عکس: کیمیا فاتحی
۴۸ واحد نانوایی در سطح شهرستان که ۳۳ واحد آن در شهر نیریز است، نان مردم را تأمین میکنند.
به گفته محمدحسن عنایتالهی معاون جهاد کشاورزی، به همه این واحدها یک واحد نانوایی محلی هم اضافه میشود که باعث شده تا امروز کمبودی در زمینه تهیه نان نداشته باشیم.
در نیریز هم مثل سایر شهرستانها ۴ نمونه نان اصلی پخت میشود؛ نان سنگک، بربری، تافتون، لواش و یک نانوایی نان محلی که مثل بقیه نانواییها آرد یارانهای و سهمیهای دارد.
وی میگوید: «این که در بعضی شهرستانها نانی پخت میشود که در نیریز نیست، دلیل آن محلی بودن آن نمونه نان است که مختص همان شهرستان یا استان است. اما گاهی دیده میشود اندازه نان بربری یا تافتون در بعضی از شهرها بزرگتر از نیریز است که دلیل آن نوع دستگاه یا نوع پخت شاطر است که در هر شهرستان براساس ذائقه مصرفکننده فرق دارد و مخصوص همان منطقه پخت میشود.»
عنایتالهی عنوان میکند: «با توجه به پیگیریهای صورت گرفته توسط کارگروه آرد و نان و تأکید فرماندار برای پیگیری اختصاص آرد کامل به شهرستان، قرار شده ۳ واحد نانوایی که مورد تأیید شبکه بهداشت بوده و پارامترهای خاص را داشته باشد، به استان معرفی شده تا آرد سهمیهای و سبوسدار به آنها تعلق گیرد. به محض فعال شدن سهمیه و پخت نان سبوسدار، اطلاعرسانی عمومی صورت میگیرد. مسئولان سعی کردهاند این نانواییها در سه نقطه شهر باشند تا دسترسی عموم به آنها راحتتر شود.»
معاون جهاد کشاورزی همچنین میگوید: «نان سبوسدار در نیریز فقط در نانواییهای آزادپز که از اتحادیه نانوایان شهرستان و شبکه بهداشت مجوز فعالیت دارند پخت میشود. اما در کل کیفیت نان نیریز در مقایسه با دیگر شهرهای مجاور قابل قبول است؛ هرچندکه جای بهتر شدن دارد؛ بهویژه در نانهای حجیم مانند سنگک که متصدیان نانوایی میتوانند با دقت در خرید آرد از کارخانجاتی که کیفیت بهتری دارند، دقت بیشتر شاطر در تهیه خمیر، تنظیم حرارت تنور و پخت آن و استفاده از خمیرهای مایههای با کیفیت، باعث بهترشدن کیفیت نان شوند.»
به گفته رئیس اتحادیه صنف نانواییها، آرد کاملاً سفیدی که هیچ سبوسی داخل آن نباشد، در تهیه نان استفاده نمیشود. لواش، تافتون و بربری نیز حاوی میزانی سبوس هستند؛ اما در مقایسه با سنگکهای واقعی، سبوس کمتری دارند و تقریباً نصف نان سنگک است.
مجتبی پورپاریزی میگوید: «در واقع ۴ نوع آرد مصرفی داریم؛ آرد ۴ درصد که به عنوان آرد سبوسدار و کامل تلقی میشود و متعلق به نان سنگک است. آرد ۱۲ درصد، یعنی آردی که ۱۲ درصد سبوسگیری میشود. این آرد مخصوص نانهای تافتون است. آرد بعدی، آرد ۱۸ درصد است که سفید و سفیدتر شده و مخصوص نانهای بربری و فانتزی است. آرد ۲۲ درصد هم که برای کیک و شیرینی استفاده میشود.»
اکبر رحیمی مسئول بهداشت محیط شبکه بهداشت، اضافهکردن سبوس به نان و آرد در نانواییهای نیریز را رد میکند و میگوید: «نان کامل سبوسداری که در نیریز پخت میشود، آردگندم با سبوس کامل است که متصدیان خود به صورت مستقیم از آسیابها تهیه و آن را تبدیل به نان میکنند. این تنها در چند نانوایی نان محلی است که به مشتریان ارائه میشود و دیگر نانواییها از آرد کارخانهای که مقداری از سبوس آن حذف شده استفاده میکنند و اجازه اضافه کردن سبوس به آرد را به صورت خودسرانه ندارند.»
در ادامه، لیست نانواییهای شهرستان را که جهاد کشاورزی در اختیار ما قرار داده، در زیر مشاهده میکنید:
تافتون، میدان ۱۵ خرداد - لواش، خیابان طالقانی - سنگک، کوچه شهید حسین بناکار (مشهور به کوچه یخی) - لواش، مسکن مهر - لواش، قائم شرقی - لواش، جانبازان - لواش، بولوار پاسداران - لواش، صدوقی - لواش، بولوار شهید جمشید زردشت - لواش، بولوار شهید سلیمانی - سنگک، میدان گاز - سنگک، خیابان بسیج - لواش، روبروی مسجد جامع کبیر - تافتون، خیابان بسیج - لواش خیابان مطهری - لواش، کوچه مدرسه بزرگی - لواش، نواب صفوی - لواش، بولوار آزادی - لواش، روبروی امامزاده - لواش، خیابان امام خمینی - لواش، بولوار ولی عصر - سنگک، حسینیه اکبر زاده - لواش، شهر سنگ - لواش، میدان شهید رجایی - لواش، شهرک انتظام - تافتون، بولوار نصر - لواش، میدان کارگر - لواش، خیابان امام حسین - بربری، روبروی صندوق امام مهدی - سنگک خیابان احمد نیریزی - تافتون، انتهای خیابان امام خمینی - سنگک، بولوار ولایت - بربری، خیابان ابوذر - لواش، روستای ریزاب - لواش، قطرویه - لواش، روستای غوری - لواش، روستای وزیره - لواش، روستای دهچاه - لواش، روستای بنهکلاغی - تافتون، مشکان شهرک شاهد - تافتون، قطرویه - لواش، مشکان خیابان فردوسی - سنگک، مشکان شهرک شاهد - نان محلی، فلکه گاز - لواش، روستای تل مهتابی - لواش، خیابان امام حسین - لواش، روستای ریزاب - لواش روستای رودخور (مشهور به کارگاه)