تعداد بازدید: ۱۰۵
کد خبر: ۲۱۳۷۴
تاریخ انتشار: ۰۸ مهر ۱۴۰۳ - ۰۷:۵۹ - 2024 29 September
چه کسی جبران می‌کند؟
در قطعی‌های برق اخیر، کامپیوتر‌ها، لپ‌تاپ‌ها، اسپیلت‌ها، یخچال‌ها و تلویزیون‌ها، بیشترین آمار سوختگی را در بین وسایل برقی داشتند.  
خبرنگار: فاطمه زردشتی نی ریزی

قطعی برق هرچند گرمای شدید امسال را سوزنده‌تر کرد، اما داغی که سوختن وسایل برقی با رفتن برق بر دل صاحبانشان گذاشت، شاید به مراتب سوزنده‌تر بود.

وسایلی که تعمیر آنها برای صاحبانشان پنج - شش میلیون تومان و چه بسا بیشتر آب خورد و به گفته سجاد پریش تعمیرکار، اگر محافظ داشته باشند، می‌توانند تا حد زیادی از خطر سوختگی ایمن بمانند.  

با این حال یاربی از دیگر تعمیرکاران وسایل برقی معتقد است حتی محافظ هم نمی‌تواند صد درصد خطر نسوختن وسایل برقی را تضمین کند.

او وسایل برقی سوخته شده را نسبت به سال قبل چهار - پنج برابر می‌داند. وسایلی نظیریخچال فریزر، اسپیلت، کولر آبی و حتی لباس‌شویی که علت اصلی سوختگی آنها قطعی برق بوده است.

می‌گوید: تنها راه مصون ماندن وسایل از سوختگی حاصل از خطر برق‌رفتگی، کشیدن دوشاخه آنها از پریز و وصل آنها چند دقیقه پس از آمدن برق است. چون حتی یخچال فریزر‌هایی داشتیم که با وجود داشتن محافظ، پس از وصل برق دچار سوختگی شدند و هزینه‌های هنگفتی روی دست صاحبانشان گذاشتند.

تلویزیون‌ها از دیگر وسایل برقی بودند که قطعی برق و سوختگی آن، خرج‌های میلیونی روی دست صاحبانشان گذاشت. خصوصاً تلویزیون‌های چینی و فاقد محافظ که به گفته‌ی امیرحسین فولادچنگ متخصص تعمیر تلویزیون، درصد سوختگی‌اشان از تلویزیون‌های ال‌جی، سونی و سامسونگ بسیار بیشتر است.  

علاوه بر آن رعد و برق از دیگر مواردی است که فولادچنگ آن را از علل اصلی سوختن تلویزیون‌ها می‌داند. او، اما معتقد است پس از رفتن برق باید فیوز خانه را به طور کامل قطع کرد تا به این نحو، همه وسایل برقی خانه از خطر سوختگی ایمن بمانند و ۱۵ دقیقه پس از آمدن برق، مجدداً فیوز را زده وبرق را وصل کنند.

در این بین حتی وسایلی مانند دستگاه‌های دیجیتال، آیفون تصویری، آبمیوه‌گیری و پنکه‌های جدید امروزی نیز از خطر سوختگی در امان نماندند؛ وسایلی نظیر پنکه‌های قدیمی که به گفته مهران جواهرآثار یکی دیگر از تعمیرکاران، مدل قدیمی و کلیدی آن مقاومت بیشتری در مقابل سوختگی ناشی از رفتن برق دارد.

دستگاه‌هایی مانند لپ‌تاپ و کامپیوتر، اما شاید بیشترین ضربه را درمدت  قطعی برق خوردند. دستگاه‌هایی که مادربُرد، پاور، مودم، هارد و دیگر قطعاتشان به خاطر قطعی برق دچار مشکل و اغلب سوختگی شده و هزینه‌های میلیونی زیادی روی دست صاحبانشان گذاشته است. سوختن این وسایل، اما کمی متفاوت از دیگر وسایل برقی است.

به گفته ساجد طغرایی فعال در زمینه فروش و تعمیر کامیپوتر و لپ‌تاپ، اگر سایر وسایل با آمدن برق دچار سوختگی می‌شوند، اما لپ‌تاپ  و کامپیوتر در زمان قطع برق و همان لحظه دچار مشکل می‌شوند؛ از این رو تنها راه کنترل آن، دانستن زمان قطع برق و خاموش کردن سیستم قبل از رفتن برق است.

طغرایی می‌گوید: متأسفانه بی‌برنامگی اداره برق و ندادن برنامه ساعات خاموشی، لطمه زیادی به کامپوتر‌ها و لپ‌تاپ‌های مردم وارد کرد.  چه بسا افرادی که به صورت قسطی و با مشکلات زیادی کامپیوتری ۱۲-۱۳ میلیون تومانی خریده بودند و هنوز اقساط آن را نپرداخته، کامپیوترشان دچار سوختگی شد و ۵-۶ میلیون تومان خسارت به بار آورد. در حال حاضر خودِ اداره برق چند تا از سیستم‌هایش را آورده که به خاطر قطعی برق دچار مشکل شده است. در این مدت ما روزی چند و حداقل دو مراجعه‌کننده به خاطر خرابی و سوختن کامپوتر و لپ‌تاپ ناشی از قطعی برق داشتیم. خود ما ۱۰-۱۲ سیستم فعال در مغازه داشتیم که به خاطر رفتن گاه و بیگاه برق، دچار خرابی شدند. میزان فروش آداپتور و مودم‌های دوماه اخیر از میزان فروش ۶ - ۷ ماه بیشتر بود. پرینتر مغازه یکی از همکارانمان که ۴۰۰-۵۰۰ میلیون تومان قیمت داشت، به خاطر همین قطعی‌های برق دچار مشکل شد و هزینه زیادی روی دست او گذاشت. در مغازه مشغول تعمیر هارد یکی از مشتریان بودیم که برق رفت و خرابی هارد صد درجه بدتر از روز اول شد. باور کنید ما به دلیل همین قطعی برق، روی سیستم‌های مردم متضرر شدیم؛ به طوری که حتی یکی دو بار همه اطلاعات مشتریان و عکس و فیلم‌هایشان پاک شد و نمی‌دانستیم چه جوابی به آنها بدهیم. اینها همه و همه به خاطر بی‌برنامگی اداره برق و ندادن برنامه ساعات خاموشی به مردم است. جواب این خسارات با کیست؟ خدا می‌داند!

با وجود این که پیش از این سایتی به نشانی https://bime.tavanir.org.ir/ برای بارگذاری فاکتور تعمیرات و پرداخت خسارت وسایل برقی اعلام شده بود، اما صفی مدیر اداره برق راه‌حل مناسبی برای جبران خسارات ندارد.

می‌گوید: بله! بیمه‌ای برای جبران خسارات وجود دارد؛ اما تاکنون وزارت نیرو اطلاعیه‌ای مبنی بر جبران خسارات ناشی از خاموشی‌ها به ما ابلاغ نکرده است. افرادی که وسایلشان خراب شده می‌توانند آنها را خودشان تعمیر کنند و فاکتور‌ها را نگه دارند، چنانچه وزارت نیرو اطلاعیه‌ای در این مورد صادر کرد، بیمه وزارت نیرو خسارت آنها را پرداخت خواهدکرد.

نظر شما
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
پربازدیدها