رئیس اداره میراث فرهنگی نیریز درباره این خانه که حدود دو سال پیش ثبت ملی شده، اظهار داشت: «میخواهیم با شهرداری به عنوان مالک خانه تفاهم کنیم تا بتوانیم آن را مرمت کنیم. هر خانه ثبت شده باید مرمت شود تا از تخریب آن جلوگیری شود؛ اما اولویت با خانههایی است که صاحب ملک پا پیش میگذارد. در نیریز بیش از ۱۰ خانه ثبت ملی از جمله خانههای فاطمه آزاد، فاتح، جاوید، شمشیری، معتمدی و حیدری داریم که دو خانه واجد ارزش تاریخی هستند.»
حمیدرضا هادی با بیان این که هماکنون دو اعتبار ۲۵۰ میلیون تومانی بلاعوض برای مرمت خانههای سرای آبیبی و سرای جاوید تخصیص داده شده، گفت: «این خانهها هم اقامتگاه بومگردی و هم تاریخی و ثبتی هستند. آنجا تبدیل به یک مرکز گردشگری شده و رویکرد سازمان این است از مکانهایی حمایت کند که یک کاربری نیز در راستای اهداف مالیاش شکل گرفته باشد.»
وی با بیان این که آقای عباس دهقان یکی از افراد علاقهمندی است که تمایل دارد خانه زندهیاد آزاد را احیاء کند، گفت: «سرمایهگذاری بخش خصوصی میتواند روند احیاء و مرمت خانههای ثبت شده را سرعت بخشد. مثلاً مالک خانه جاوید یک طرح مرمت داشت و میخواست آن را اقامتگاه کند. اول خودش جلو آمد و سازمان هم وقتی دید خود مالک پای کار است و خانه ارزش تاریخی دارد، نظارت کرد و در چند مرحله بودجه گذاشت. حال اگر شهرداری جلو بیاید و کمک دهد، ما هم در کنارش کمک میکنیم. چون خانههای تاریخی زیادی جهت مرمت وجود دارد؛ اما بودجهها اندک است.»
در همین رابطه، شاهسونی شهردار نیریز گفت: «برای مرمت این خانه اول باید ببینیم در بودجه شهرداری برای آن اعتباری در نظر گرفته شده یا نه. اگر بودجهای پیش بینی شده باشد که قطعاً هزینه آن را میپردازیم؛ اما اگر اعتباری در نظر گرفته نشده باشد، باید با یک متمم بودجه یا یک نامه به شورا، آن را در دستور کار امسال یا حداکثر در بودجه سال آینده قرار دهیم.»
وی افزود: «در مورد پیشنهاد بخش خصوصی هم طرح آن را فرستادهایم تهیه شود تا هم برآورد هزینه گردد و هم ببینیم طول مدت طرح برای بهرهبرداری چقدر میشود. ما میتوانیم قراردادی ببندیم و در اختیار بخش خصوصی بگذاریم تا انجام شود.»