تعداد بازدید: ۱۸۶
کد خبر: ۲۱۲۶۹
تاریخ انتشار: ۲۵ شهريور ۱۴۰۳ - ۰۱:۴۰ - 2024 15 September
پروژه بند سنگی - بتنی اسلام‌آباد که یک سال پیش در قرارگاه آبخیزداری استانداری تصویب شده بود، به سوژه جدیدی برای پاسکاری مسئولان تبدیل شده است.
author
روزنامه نگار: عابد نعمتی

اواخر دهه ۸۰ بود که رضا شاهسوند یکی از کارشناسان جهاد کشاورزی آن زمان پیگیر کار شد و استارت آن را زد.

او که مسئول کشاورزی حومه نی‌ریز و عضو شورای کشاورزی بود، به دنبال راهکاری برای برون‌رفت از خشکسالی گشت و در نهایت، ایده انتقال آب‌های سیلابی منطقه اسلام‌آباد به نی‌ریز را داد تا میلیون‌ها متر مکعب آب هدر نرود، جان افراد پایین‌دست به خطر نیفتد و بندی در این حوزه آبریز ۶۰ کیلومتر مربعی احداث شود. اما مسئولان بلندپایه وقت همراهی نکردند و طرح ناتمام ماند.

سال گذشته کارگروهی تشکیل و جلسه‌ای در دفتر شورای شهر نی‌ریز تشکیل شد. شهردار سابق گفت ما هر کمکی از دستمان بر بیاید، از نقشه‌برداری هوایی گرفته تا ماشین آلات سنگین، کوتاهی نمی‌کنیم.

اسلام‌آباد که در ۲۲ کیلومتری نی‌ریز و در شرق هرگان واقع است، حوزه آبریزی دارد که از حوزه آبریز پهنابه و سد رودبال جدا است و هیچ تأثیری روی آنجا ندارد.

به لحاظ موقعیت جغرافیایی در تنگه‌ای واقع شده که چند سرشاخه مسیل در نقطه‌ای که این تنگه به باریکترین حالت خود می‌رسد و حدود ۶۰ متر عرض دارد، به هم می‌پیوندد.

اینجا شرایطی را برای اجرای آبخیزداری فراهم می‌کند؛ به این شکل که یک بند سنگی - بتنی به طول بین ۶۰ تا ۸۰ متر و ارتفاع ۲۵ متر احداث می‌شود تا بتواند آب‌های ناشی از بارندگی‌های سیل‌آسای تابستانه و حتی برخی بارندگی‌های  پاییز و زمستان را که به شکل سیلاب و روان‌آب اتفاق می‌افتد، مهار کند؛ وگرنه این آب به پایین دست می‌رود، محو می‌شود و در دشت از دست می‌رود.
گفته می‌شود که با احداث این بند می‌توان ۷ تا ۱۰ میلیون متر مکعب آب را پشت آن ذخیره و با یک خط لوله به شهر نی‌ریز منتقل کرد.

اما حالا و پس از یک سال از ماجرا، این طرح همچنان وارد ریل اجرایی نشده و به نظر می‌رسد مسئولان عزمی برای اجرای آن ندارند.

فرماندار نی‌ریز در حاشیه سفر استاندار به این شهرستان در این باره گفت: «این طرح قرار بود با مشارکت شهرداری انجام شود. هزینه کل پروژه را ۴۰ میلیارد برآورد کرده بودند و شهردار سابق قبول کرده بود ۵۰ درصد کار را با کمک خیرین انجام دهد. جلسه‌ای هم در کمیته بحران استان گرفته شد. ما رفتیم؛ اما شهردار سابق نیامدند. اما با شهردار فعلی که صحبت کردیم، اعلام آمادگی کردند که کار انجام شود.»

استاندار هم در گفتگو با ما، صحبت‌های خسروانی را تأیید کرد و گفت که کار حتماً انجام می‌شود.

رحیمی معاون توسعه مدیر کل آب منطقه‌ای فارس گفت: «در این خصوص هیچ طرحی تاکنون به سازمان ما ارسال نشده که بخواهیم در مورد آن اظهار نظر کنیم.»
در این میان با دبیر قرارگاه مدیریت جامع حوزه‌های آبخیز استان صحبت کردیم.  

دکتر عبدالرسول شیروانیان گفت: «دو هفته پیش با استاندار جلسه داشتیم و در آن جلسه تأکید کردیم این پروژه انجام شود. ایشان هم تأکید کرد که انجام شود. اما واقعیت این است که باید فرماندارتان فعال  و پیگیر باشد. ایشان باید جلسه‌ای را ترتیب  دهد تا کار انجام شود. کار از نظر مالی مشکلی ندارد؛ هم شهرداری پای کار است و ۲۰ میلیاردش را می‌دهد و هم بقیه را استانداری با کمک سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، با مصوبات سفر ریاست جمهوری و... تأمین مالی می‌کند و پروژه شروع می‌شود.»

وی افزود: «ما در سطح استانداری به این نتیجه رسیده‌ایم که این کار باید دنبال شود. الآن موضع اصلی مالی نیست؛ بیشتر مباحث سیاسی و مدیریتی است. الآن توپ در زمین فرماندار شما است.»

شیروانیان گفت: «ما هفته پیش جلسه دیگری داشتیم و استاندار تأکید کرد که هر شهرداری حداقل یک پروژه آبخیزداری و آبخوان‌داری را بر عهده بگیرد و انجام دهد. این مصوبه کارگروه ما بود. شورای شهر نی‌ریز می‌تواند بر پایه این مصوبه پروژه اسلام آباد را تصویب کند تا ما بتوانیم اعتبار لازم را به آن بدهیم.»

عوض‌پور کارشناس مدیریت بحران استانداری، اما گفت: «چنین مصوبه‌ای نداشته‌ایم؛ فقط استاندار به من گفت لیست پروژه‌ها را بیاور و من ۲۱۷ پروژه را پرینت گرفتم و ارائه دادم. استاندار گفت اینها را بر پایه اهمیت اولویت‌بندی کنید و هفته‌ای دو جلسه آبخیزداری داشته باشید، در هر جلسه ۱۰ پروژه اولویت‌دار را بیاورید تا مشکلاتش را بررسی و رفع کنیم. حال اگر اسلام‌آباد هم بخواهد جزو آن قرار بگیرد، آقای شیروانیان دبیر جلسه باید آن را جزو اولویت‌ها قرار دهد تا در جلسه بیاید و حل و فصل شود.»

سیدجواد قطبی رئیس شورای شهر نی‌ریز با بیان این که تا مصوبه نداشته باشیم نمی‌توانیم برای این پروژه بودجه بگذاریم، عنوان داشت: «ما مجری نیستیم و فقط می‌توانیم کمک مالی دهیم و بگوییم یک چهارم یا نیمی از این آب را بابت تقویت قنات برنجزار می‌خواهیم. باید بعد از درخواست شورا، کمیته بحران در استانداری یک مصوبه بگذراند که با توجه به خشک شدن تعدادی از چاه‌های آبفا، مقداری از آب این بند قرار است برای تأمین آب شرب مردم صرف شود.»

شهردار نی‌ریز هم گفت: «این که خود شهرداری بخواهد به عنوان متولی انجام کار ورود کند، امکان ندارد؛ چون نه امکانات آن را دارد و نه خارج از محدوده می‌تواند این کار را انجام دهد و نه توان اجرایی آن را دارد. متولی باید خود منابع آب یا منابع طبیعی باشد و شهرداری در کنار آنها به سهم خودش شراکت کند. وقتی متولی امر و پیمانکار مشخص شد، ما هم بر پایه صحبت گذشته تعهد می‌دهیم که حتی تا ۲۰ میلیارد تومان در مدت دو سال در حین کار به این پروژه تزریق کنیم.».

اما دبیر قرارگاه مدیریت جامع حوزه‌های آبخیز استان گفت: «اگر شهرداری موافقت کند که کار را انجام دهد، حال چه در حوزه آب منطقه‌ای و چه منابع طبیعی باشد، تفاهم‌نامه منعقد می‌کند و می‌گوید من پول مطالعه و اجرای آن را می‌دهم. بعد اداره آب منطقه‌ای یا منابع طبیعی برای شهرداری یک پیمانکار تعریف می‌کند، پیمانکار با شهرداری قرارداد منعقد می‌کند و البته کار با نظارت سازمان مافوق انجام می‌شود.»

دکتر شیروانیان افزود: «وقتی بر پایه مصوبه هفته گذشته نامه زده شد که شهرداری‌ها می‌توانند این کار را انجام دهند، شهرداری نی‌ریز به استانداری نامه می‌زند که من مایلم در راستای اجرای این مصوبه این پروژه را انجام دهم. این در کمیته مطرح و مصوب می‌شود که انجام شود. این می‌شود همان مصوبه‌ای که شهرداری برای اجرا به دنبال آن است.»

نظر شما
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
پربازدیدها