آش شله قلمکار یکی از آشهای سنتی و بسیار محبوب در میان ایرانیان است که ظاهراً اصل و ریشهاش به شهر تهران و زمان ناصرالدین شاه برمیگردد.
اگر چه اکنون این آش در اغلب شهرهای ایران مثل اصفهان و تبریز هم پخته میشود.
آش شله قلمکار علاوه بر حبوبات حاوی گوشت نیزهست، به همین دلیل از لحاظ پروتئینی، غذای مناسبی است و برای کودکان در حال رشد و افراد کم خون و ضعیف غذای خوبی است.
مواد لازم:
- نیم پیمانه بلغور گندم
- یکچهارم پیمانه برنج نیم دانه
- نیم لیوان نخود و لوبیای سفید
- ۳۰۰ گرم گوشت گوسفندی
- نیم پیمانه لوبیا عروس (جایگزینی با لوبیا چیتی)
- نیم پیمانه عدس یا ماش یا هر دو
- ۲۰۰ گرم سبزی آش
۳ عدد پیاز
مراحل تهیه:
نخود، لوبیا، عدس و لوبیا عروس را از شب قبل خیس کنید
عدس و لوبیا عروس را جداگانه بپزید.
نخود و لوبیا را فقط خیس کنید تا با گوشت بپزد.
یک دانه پیاز را خلالی و سرخ کنید. گوشت گوسفند و همه حبوبات را اضافه کنید و بگذارید با کمی نمک و زردچوبه و آب برای ۲ ساعت داخل زودپز بپزد.
حالا گوشتهای پخته شده را ریش ریش کنید و حبوباتی را که پخته بود کنار بگذارید.
۲ پیاز دیگر را خلالی و داخل قابلمه سرخ کنید. سبزی و بلغور گندم و برنج نیم دانه را اضافه کنید و با آب فراوان بگذارید بپزد.
این حجم آب برای این است که ۲ ساعت دیگر که باید به تنهایی بپزد، نیاز به آب اضافه نباشد.
بعد از ۲ ساعت که کاملاً بلغور و برنج پخته و شکفته شد، گوشت ریش ریش شده و همه حبوبات پخته را به قابلمه اضافه کنید و باز هم اجازه دهید با هم بپزند.
بعد با گوشتکوب برقی یا دستی حبوبات و گوشت را کمی له کنید.
بهتر است بعضی از حبوبات داخل آش، درسته باشد. پس کاملاً آنها را له نکنید.
در آخر کمی پیاز داغ هم برای خوشمزهتر شدن آش اضافه کنید. نصف قاشق چایخوری دارچین هم بزنید.
آش باید به غلظت برسد و بعد شعله را خاموش کنید.
نکات:
- در کل از ابتدا تا انتهای پخت آش ۶ ساعت طول میکشد، ولی اگر همه مراحل در زودپز انجام شود ۳ ساعته آماده میشود.
- در این آش اگر از اسفناج یا برگ چغندر استفاده کنید، آش لعابداری به دست میآید.
- بهتره است از گوشت بدون استخوان استفاده کنید.
- اگر از گوشت با استخون استفاده کردید، گوشت را از آن جدا کنید و بکوبید یا ریشریش کنید.
- میتوانید به جای آب گوشت از عصاره طعم دهنده گوشت استفاده کنید.
- برای خوشمزهتر شدن آش از پیاز داغ بیشتری استفاده کنید.
- میتوانید همراه با نعناعداغ و پیازداغ از کشک پاستوریزه هم برای تزئین آش شلهقلمکار استفاده کنید.
- معمولاً برای آش شله قلمکار از کشک استفاده نمیکنند، ولی همه چیز به ذائقه شما بستگی دارد.
- برای خوش طعم شدن آش شلهقلمکار میتونید از آب قلم گوسفند استفاده کنید.