رتبه دهم با وجود پیشرفت ده درصدی
رئیس اداره راه و شهرسازی نیریز با بیان این که تاکنون بیش از ۹۰ درصد متقاضیان مسکن ملی مبلغ ۸۰ میلیون تومان را در دو مرحله به حساب واریز کردهاند، میگوید: «واریز وجهیها یا همان افرادی که در جدول اعلامی به عنوان تخصیص پروژه از آنها یاد شده، بین ۴۰ تا ۱۳۰ میلیون تومان به حساب واریز کردهاند. حدود ۱۰ درصد افراد هم ۵۰ میلیون مرحله سوم را به حساب ریختهاند.»
محمد یاراحمدی اضافه میکند: «۱۸ نفر به عنوان افتتاح حساب از آنها ذکر شده که هنوز پولی به حساب واریز نکردهاند و ممکن است حذف شوند؛ اما، چون اکثراً افراد تحت پوشش سازمانهای حمایتی هستند، حذف نمیشوند.
مگر این که بخواهند انصراف دهند و کس دیگری جایگزین آنها شود.»
وی عنوان میکند: «افراد متقاضی پس از تأیید در سامانه ما، در بنیاد مسکن تشکیل پرونده میدادند و در انتظار بررسی قرار میگرفتند.
آنها سپس در بنیاد مسکن تأیید اولیه میگرفتند و پس از انجام امور، تأیید نهایی میشدند و در انتظار تأمین زمین و افتتاح حساب میماندند.»
رئیس اداره راه و شهرسازی با بیان این که پیشرفت پروژه مسکن ملی نیریز حدود ۱۰ درصد است، میگوید: «با این وجود، جزو ۱۰ شهرستان اول استان هستیم و وقتی ۳۷ شهرستان در استان فارس وجود دارد، نمیتوانیم بگوییم از برنامه عقب هستیم.
شهرهای کمتر از ۲۵ هزار نفر جمعیت مثل آبادهطشک، ارسنجان و پاسارگاد، با توجه به این که زمین به خود مردم واگذار شده، جلوتر هستند؛ وگرنه در حالت عادی و بین کسانی که حجم عظیمی از ساختمان و پیمانکار دارند، شاید فقط شهرستان آباده از ما جلوتر باشد.»
زمین کوهستانی با صخرههای بزرگ
یاراحمدی در عین حال اذعان میکند: «از برنامه زمانبندی اعلام شده ۲۴ ماه پیمانکار کمی عقب هستیم و علت آن، ساختار زمین و مشکلات زیرساختی آن از جمله پیکنی و خاکبرداری است که البته در مراحل بعدی و طبقات بالا سرعت میگیرد.
زمین آنجا پر از صخرههای بزرگ جوش خورده است که باعث میشود بیل مکانیکیهای ما مرتب خراب و از رده خارج شوند.»
چندی پیش برخی از متقاضیان با ارسال پیامی، از نحوه درخواست پشت سر هم واریز وجه با وجود پیشرفت کند پروژه انتقاد کرده بودند.
یاراحمدی، اما بیان میکند: «موضوع چهار ماه یک بار واریز پول، شایعهای بین خود متقاضیان است.
هر وقت پیمانکار پیشبینی میکند که تا این زمان به مبلغی نیاز دارد، از پولی که در حساب مردم است کم و مبلغ مورد نیاز را تقسیم بر تعداد اعضا میکنند و به آنها پیامک میدهند؛ به ویژه الان که وامها آزاد نشده و پیمانکار مجبور است از خود مردم بگیرند تا پروژه تعطیل نشود.
بعضی اوقات سرعت کار بالا میرود و این بستگی به هزینههای پروژه دارد.»
وی اضافه میکند: «تنها در شیراز که پروژههای عظیم بود، زمانبندی ۶ ماهه واریز پول کرده و جدولی برای آن ارائه کرده بودند؛ اما در شهرستانها بستگی به پیمانکار دارد که با توجه به پیشرفت کارش چطور درخواست هزینه کند.
البته روی کار او نظارت وجود دارد و تا گزارش پیشرفت کار ندهد، به او پولی نمیدهیم. تاکنون ۴۶ میلیون تومان از حساب اعضا برداشته شده و بقیه در حساب خودشان در بانک است که ۴۰ میلیون اوایل مهر ماه برداشته شد و ۶ میلیون را هم همین چند روز پیش برداشتند.»
او میگوید: «خیلی افراد در جریان تکمیل ظرفیت، همان ۴۰ میلیون اول را هم اخیراً به حساب ریختهاند و به همین جهت پرداخت همزمان سه هزینه، برایشان مشکل شده است.»
همه این کارها به خاطر مردم است
رئیس اداره راه و شهرسازی از قرارداد پیمانکار با مبلغ متری ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان برای یک خانه صفر (بدون شیرآلات و کابینت) خبر میدهد.
یاراحمدی میگوید: «قرارداد بسته شده، اما من بعید میدانم با این مبلغ تمام شود و بتواند آن را جمع کند.
اگر زمانبر نشود، از نظر قانونی باید بتواند آن را با همین مبلغ تمام کند.»
برخی متقاضیان از آزاد نشدن وام و افزایش فشار مالی بر خود گلایهمندند.
وام ۵۵۰ میلیون تومانی که در برخی رسانهها اعلام شده اقساط آن با روش پلکانی در سال اول ۷ میلیون و ۳۵۷ هزار تومان در ماه است که در سال بیستم به ۱۲ میلیون و ۹۰۱ هزار تومان میرسد.
رئیس اداره راه و شهرسازی اظهار میکند: «قرار بوده بعد از فونداسیون ۱۰ درصد و بعد از احداث سقف، ۴۰ درصد وام آزاد شود؛ اما مشکل فعلی ما بیمه تأمین اجتماعی است که امسال سرسامآور افزایش پیدا کرد.
به همین دلیل مجلس اعلام کرد بیمه را پرداخت نکنید تا مصوبه در مجلس تصویب شود و مبلغ بیمهها برگردد.
الان اعلام کردند که بیمه برای نهضت ملی مسکن کاهش پیدا کرده و به میزان ۱۵ درصد هزینه صدور پروانه شده است که البته همان پروانهشان هم ۵۰ درصد تخفیف خورده است.
ما منتظر این هستیم و طول میکشد تا این مصوبه ابلاغ شود.
چون بیمه پرداخت نشده و شهرداری هم پروانه صادر نمیکند تا به بانک ارائه دهیم.»
یاراحمدی همه اینها را به خاطر رفاه حال مردم میداند و میگوید: «همین مبلغ بیمه چیزی حدود ۳۰ میلیارد تومان میشد که باید از جیب مردم پرداخت میکردیم.
ما هم برای این که پروژه تعطیل نشود، گفتیم ۵۰ میلیون تومان دیگر از خود مردم دریافت کنیم تا بتوانیم به مرحله بیمه برسیم.
سپس پروانهها صادر و حداقل وام تعداد واحدی که کار دارد انجام میشود، آزاد شود.
اگر وام آزاد شود، خود به خود فشار کاهش پیدا میکند و شاید تا شش ماه آینده دیگر نیازی به پرداخت پول توسط مردم نباشد.»
در کنار همه این توضیحات، مردم خواستار ارائه برنامه زمانبندی واریز هزینه و پیشرفت پروژه هستند و ابهام در آن، آزارشان میدهد.
آنها میگویند متن قرارداد راه و شهرسازی با پیمانکار (شرکت سکاف) باید منتشر شود.
اما رئیس اداره راه و شهرسازی میگوید: «ما هم متن قرارداد را نداریم و اگر بخواهیم آن را بخوانیم، باید از اداره کل استان و با هماهنگی حراست دریافت کنیم.
البته سعی میکنیم برنامه واریزیهای مردم را از استان بگیریم و منتشر کنیم.»
قول میدهم سر موقع تمام کنم
در همین رابطه، مدیر پروژه ۱۳۹۰ واحدی مسکن ملی نیریز میگوید: «تاکنون ۱۵۰ هزار متر مکعب خاکبرداری شده و برای ۷۳۶ واحد پیکنی صورت گرفته است.
آرماتوربندی فونداسیون ۱۹۰ واحد و بتنریزی فونداسیون ۱۵۰ واحد انجام شده است.
آرماتوربندی ستون ۵۲ قطعه و بتنریزی ستون ۲۷ قطعه دیگر صورت گرفته و بتن ۸ سقف نیز ریخته شده است.»
مهندس پامیر ختایی اضافه میکند: «برنامه ما به دلیل خاکبرداری سخت در زمین سنگی و صخرهای عقب است؛ اما انحرافمان در حد دو درصد است.
چیزی نیست که نشود جبران کرد و من قول میدهم سر برنامه زمانبندی و مقرر تمام کنیم.
همکاران و دستگاههای من دو شیفت کار میکنند و پیمانکارانم نزدیک به ۱۴ ساعت در روز فعالند.
به جز آن، ما حمایت مسئولان شهرستان و رئیس اداره راه و شهرسازی را به همراه داریم.»
وی میگوید: «مشکل دیگر ما نبود کارگر و نیروی انسانی است.
در این پروژه، به طور همزمان ۱۲۰ نفر در تمام قسمتها کار میکنند؛ اما همچنان نیاز به نیروی کار داریم.»