محمدجواد رضاپرست ۵۹ ساله، بازنشسته شهرداری چهل و چند سال پیش، با شنیدن صدای دلنواز و ضرب دلنشین مرشد مشهدی در کوچه و گذرگاه حرم، با پدرش راهی زورخانه طوس شد و همین جرقهای بود برای ورودش به زورخانه نیریز و آغاز کار مرشدی.
- از چه سالی ورزش را شروع کردید؟
از سال ۱۳۶۵ در زورخانه حضرت امیر (ع) ورزش باستانی را شروع کردم و، چون علاقه زیادی به هنر مرشدی داشتم، لطف آقا امیرالمؤمنین نصیبم شد و در کنار ورزش، هنر مرشدی را هم آموختم.
- آیا ورزش دیگری انجام میدادید؟
گاهی به صورت آماتور، به همراه همکارانم در شهرداری نیریز به کوهنوردی و والیبال میپرداختم.
- مربیهایتان چه کسانی بودند؟
اساتیدی همچون فرامرز نجفی تهرانی، استاد عزیزا... اوجی، مرشد سید مجتبی فاخته و همچنین استاد عزیز و بزرگوارم جناب آقای مرشد محمدرضا شاهمرادی.
- همدورهایهایتان چطور؟
مرشد محمدرضا شاهمرادی، احمد دژبخش، علی وفادار، بهرام غرقی، زندهیاد مرشد ایرج راهرو و مجید مروت مرشدهای هم دوره من بودند.
- چه شد که به سمت ورزش باستانی رفتید؟
پس از سفر به مشهد و شنیدن صدای دلنواز مرشد مشهدی، به نیریز که بازگشتیم، با توجه به اینکه در حسینیه مسجد نو مداحی میکردم، وارد زورخانه و هنر مرشدی شدم و با تشویق مرشد محمدرضا شاهمرادی این هنر را به صورت حرفهای آموختم و به لطف خداوند تاکنون آن را ادامه دادهام.
- چه آموزشهایی دیدهاید؟
آموزش هنر مرشدی در زمینه نتهای موسیقی و آموزش ردیفها و دستگاههای موسیقی را نزد اساتیدی همچون استاد فرامرز نجفی تهرانی و همچنین زندهیاد مرشد محمد بُرجی یاد گرفتم. در حال حاضر نیز در رتبهبندی مرشدی، رتبه ۸ را که همان رتبه مرشد پیشکسوت میباشد، از فدراسیون دریافت نمودهام.
- چه موفقیتهایی در زمینه باستانی داشتهاید؟
در سال ۱۳۷۲ که برای اولین بار مسابقات کشوری به صورت تیمی در شهرستان آباده برگزار شد، تیم نیریز به عنوان نماینده استان، در این مسابقات شرکت داشت که بنده به عنوان مرشد برتر برگزیده شدم و همین باعث شد تا همان سال افتخار پیدا کنم تا به عنوان دعوت شده درمسابقات کشوری تبریز هم حضور یابم.
- ضرب زورخانه با تمبک نوازی چه تفاوتی دارد؟
ضرب زورخانه برای امر ورزش مقدس باستانی در زورخانه نواخته میشود و آهنگ و ریتمی حماسی دارد، اما تمبک بیشتر در موسیقیهای رایج نواخته میشود.
از لحاظ شکل ظاهری نیز، دهانه کوزه ضرب زورخانه، بین ۴۵ تا ۵۰ سانتیمتر است، ولی دهانه کوزه تمبک بسیار کوچکتر است و هر دو آنها در موسیقی به عنوان سازهای کوبهای محسوب میشوند.
- آیا شاگردی هم در این زمینه پرورش دادهاید؟
در زمینه هنر مرشدی شاگردان متعددی در ردههای سنی مختلف داشتهام از جمله آقایان سعید کاشانه، محمدجواد مسلمان، محمدحسین مسلمان، محمدجواد گلبخش، شهرام ایزدترس و... که هماکنون این عزیزان هنر مرشدی را در زورخانه به علاقهمندان ارائه میدهند.
- خاطرات تلخ و شیرین دوران ورزشیتان را بگویید.
در ورزش باستانی، خاطرات شیرینی برای شهر خودمان رقم خورده است که بهترین آن افتتاح زورخانه بزرگ و شکیل حضرت امیر (ع) بود که در روز عید سعید فطر سال ۱۳۶۸ توسط حضرات آیات زندهیاد حاج سیدمحمد فقیه و زندهیاد حاج سید فخرالدین فالاسیری و دیگر مسئولین شهر افتتاح شد.
در آن روز باشکوه، پهلوانان و ورزشکاران زیادی از سراسر کشور از جمله پهلوان حاج احمد دیانی حضور داشتند و با شکوه فراوانی این زورخانه کمنظیر افتتاح شد.
اما یکی از خاطرات تلخ من به سال ۱۳۷۴ برمیگردد که تیم ورزش باستانی نیریز به عنوان نماینده فارس در مسابقات قهرمانی کشور سنندج شرکت کرد.
قبل از شروع مسابقات بنده و همچنین مرشد احمد دژبخش هر دو دچار تب و لرز شدید شدیم و همین موضوع باعث شد نتوانیم کارمان را به خوبی انجام دهیم.
بیماری ما به طوری بود که بلافاصله بعد از انجام مسابقه، هر دو راهی بیمارستان و مراکز درمانی شدیم.
- از باستانیکاران قدیم چند نفر هنوز فعالند؟
آقایان علیرضا شیری، حاج محمدحسین احتشامی، حاج داود فنون، سرهنگ رامیار، حاج علیرضا ریحانی، حاج حبیب کامرانی و آقایان اکبر، احمد، کاظم و محسن دژبخش که باوجود گذشت سالیان دراز، هنوز هم قدم به گود زورخانه میگذارند و ورزش باستانی را انجام میدهند.
مسابقات کشوری باستانی / آباده /سال ۱۳۷۲
ایستاده از راست: مرشد محمدرضا شاهمرادی، علیرضا طبری، حبیبا... کامرانی (سرپرست تیم)، آقای شمس از شیراز، مرشد احمد دژبخش، اکبر دژبخش، عین ا... زارع (کشتیگیر)
نشسته از راست: علیرضا ریحانی، کاظم دژبخش، علیرضا شیری، مرشد محمد جواد رضاپرست (مرشد تیم)، حسن ریحانی، غلامرضا زارعی