
یک شهروند خبرنگار با ارسال تصاویری، از حضور پرندگان دریایی در باغ حقیقی واقع در بولوار نشاط نیریز خبر داد.
حمیده صحراگرد گفت: «در باغ بودیم که این پرندگان را نزدیک آب دیدیم؛ دو پرنده شبیه مرغ دریایی که به نظر میرسید از دسته مهاجرها جا ماندهاند.»
در همین رابطه، رئیس اداره محیط زیست نیریز با دیدن فیلم مربوط به آن گفت: «این پرندگان از خانواده حواصیل هستند.
اگر بزرگ باشند به آن حواصیل سفید یا معمولی میگویند و اگر کوچک باشند و یک تک پر یا تاج پشت سرشان داشته باشند، به آن «اِگرت» گفته میشود.»
علیاکبر صفایی افزود: «قبلاً در دریاچه بختگان هم اِگرت داشتیم که در جزیره پرندگان جوجهآوری میکردند و هم حواصیل بزرگ که بیشتر آب شیرین میپسندد و در منطقه رودخانه کر و رودخانههای ورودی دریاچه بختگان دیده میشد. اما با خشک شدن دریاچه، زیستگاه همه را از دست دادیم و دیگر ما میزبان آنها نیستیم؛ مگر در آبهای پشت سدها که ماهی داشته و محیط گرم و معتدل باشد.»
وی با بیان این که این نشان از آسیبهای دریاچه بختگان است، عنوان داشت: «تقریباً از اواخر دهه ۸۰ که خشکسالی بختگان شروع شد، پرندگان را از دست دادیم که آخرین نسل، فلامینگوها بودند.
آنها سختترین شرایط را پذیرفتند و تا میتوانستند ماندند. به احتمال صددرصد، پرندگان دیده شده در بولوار نشاط، از خانواده حواصیلها بودند.
ولی آن چیزی که مشخص است، ما دیگر اینها را نداریم و از دست دادهایم.
حواصیل در شهرستان ما نیست؛ مگر اطراف خرامه که آب شیرین و ماهی پیدا میشود.
احتمالاً آنها از سمت جنوب در حال مهاجرت هستند که در مسیر استراحتگاههای موقت، تجدید قوا میکنند.
البته این پرندگان آن چنان مهاجر نیستند و قبلاً اینجا بومی شده بودند.
ما دو مدل مهاجرت داریم؛ یکی فصلی برای آب و هوا و یکی برای تخمگذاری.
آنها ممکن است در فصلهای خاص روی ذات وحشی خود حرکت کنند و دوباره برگردند.»
صفایی با بیان این که قبلاً در بختگان تنوع بالایی از استراحتگاههای موقت داشتیم، عنوان داشت: «در سال ۱۳۸۵ تیم پرندهشناسی که به نیریز آمده بود، در ورودی دریاچه بختگان حواصیل شب را مشاهده کرد که فقط در دریای خزر و خلیج فارس دیده میشود.»