استفاده از عبارت «تشریف بیارید یه چای در خدمتتون باشیم» خودش به تنهایی میتواند جایگاه خاص چای در فرهنگ ایرانیها را نشان دهد.
با این که به طور رسمی و تاریخی کمتر از دو قرن است که چای در ایران مصرف میشود، ولی این نوشیدنی خیلی سریع توانست جای قهوه را در بین نوشیدنیهای محبوب ایرانیها بگیرد.
ایرانیها در فرهنگهایی مثل چای آوردن برای عروس، نوشیدن چای آتشی در طبیعت، پذیرایی کردن از مهمانان با چای تازه دم و مصرف چای در صبحانه نشان دادهاند که چقدر طرفدار این نوشیدنی هستند.
در ایران چایهای مختلفی مثل چای سبز، چای سیاه و چای سفید مصرف میشود.
مردم ایران چای را به همراه شکلات، قند، مویز، کشمش، خرما و در کنار زنجبیل، دارچین و یا نبات در زمانهای مختلف مصرف میکنند.
آداب نوشیدن چای در مهمانیها و دورهمیها کمی با نوشیدن چای در خانه خودمان متفاوت است.
در این نوشتار به این آداب اشاره میکنیم.
- اگر کسی شما را به صرف یک استکان چای دعوت کرد، این دعوت را رد نکنید، زیرا بی نزاکتی است.
- شیوه چای خوردن شما نمادی است از شخصیت شما.
- هنگام هم زدن چای، نباید صدای قاشق شنیده شود.
- این روزها اکثر افراد چای را در لیوان، استکان و یا فنجانهای دستهدار نوش میکنند و کمتر کسی از نعلبکی استفاده میکند؛ بنابراین در هنگام سرو شدن چای تقاضای نعلبکی نکنید، زیرا ممکن است بسیاری از افراد اصلاً نعلبکی در خانهشان نداشته باشند.
- سعی کنید چای را در دمای مناسب خودش نوش جان کنید تا در موقع خوردن چای مجبور به هورت کشیدن نشوید.
- از فوت کردن و نوشیدن چای با صدای بلند خودداری کنید، زیرا ممکن است با فوتی بلند چای به اطراف پاشیده شود.
- ممکن است شما هم عادت ناپسند خیس کردن قند به وسیله چای را داشته باشید.
بهتر است از انجام این کار در مهمانیها خودداری کنید.
- از درخواست لیوان بزرگ چای برای خوردن چای خودداری کنید.
- در ملاقات رسمی سعی کنید چای را بدون قند بخورید و یا آن را با شکر شیرین کنید.
مناسب نیست که با دست داخل قندان دنبال قند بگردید، چون دیگران از این کار خوششان نمیآید.
مگر این که قند کاغذپیچ باشد.
- وقتی در حال خوردن چای هستید، فنجان را کج کنید و سر خود را عقب نکشید.
- لازم نیست تا ته فنجان را بخورید بلکه مقداری در ته آن باقی بگذارید.