
چند وقتی است که پروژه روگذر ورودی نیریز که مثل استخوان لای گوشت میماند، زخمش دوباره دهان باز کرده و خبرساز شده است.
مغازههای بلاتکلیف
صاحبان مغازههای سر جاده که در کنار بال غربی این روگذر هستند، حالا با جدی شدن ادامه ساخت و ساز کنار مغازهشان، کسب و کارشان را به شدت در خطر نابودی میبینند.
آنها میگویند: «اول حق و حقوق کسبه را بدهند و بعد شروع به دیوارکشی کنند.
ما هنوز بلاتکلیفیم و برایمان شفافسازی نشده چه بر سرمان میآید.
بویی از جلب رضایت نیست و انگار میخواهند دورمان بزنند.»
آنها معتقدند اگر روگذر کشیده و عرض جاده کنار مغازه آنها از ۳۳ متر تبدیل به ۴ یا ۵ متر شود، دیگر جایی برای پارک نیست و عملاً کسب و کارشان نابود میشود.
میگویند: «در لاین شرقی ۷ متر باقی مانده، ولی امکان توقف نیست.
اینجا اگر ۵ متر بماند، امکان توقف موتورسیکلت هم وجود ندارد؛ چون جدولکشی نیز باید بشود.»
دو ماه پیش بود که در جلسه شورای ترافیک مطرح شد احداث دیواره غربی روگذر، فروشگاههای ابتدای بولوار امام رضا را به مدت حداقل سه ماه تعطیل میکند.
شجاعی مسئول دفتر فنی سیویلتونل (پیمانکار) گفته بود: «با آغاز عملیات ساخت دیوار، جاده بسیار باریک میشود و عملاً امکان تردد خودروها وجود ندارد.
طرحی داریم که خودروها از مسیر دارالرحمه دور میزنند و بعد از مسجد فاطمه زهرا بیرون میآیند.
پیشنهاد ما این است که مغازهداران درِ مغازهشان را از پشت باز کنند؛ چون بتنریزی این قسمت حدود سه ماه طول میکشد و حتی بعد از اتمام پروژه هم بهتر است مسیر تردد و ترافیک از همین سمت دارالرحمه باشد؛ چرا که مسیر کنار مغازهها بسیار باریک میشود.»
یوسفی فرماندار سابق، اما در آن جلسه گفت: «نباید همین طور بدون مقدمه مسیر را مسدود کرد و مغازهداران را از نان خوردن انداخت.»
مغازهداران این مسیر میگویند محل کسب و درآمد ما و خانوادههایمان اینجا است. از طرفی باز کردن در از پشت، هزینه زیادی دارد و کسی حاضر نمیشود در مسیر پشتی، آن طرف خیابان پارک کند و برای خرید به این سمت بیاید.
این در حالی است که مسئولان معتقدند کار باید به سرعت و کامل پیش برود.
کسبه این منطقه میگویند شکایت کردهاند و دادگاه موعد رسیدگی را ۲۳ مهرماه اعلام کرده است.
اما پیمانکار میخواهد قبل از این زمان شروع به کار کند تا مغازهداران در مقابل کار انجام شده قرار بگیرند.
آنها میگویند: «اگر این پل ساخته شود، قیمت روز مغازهها بسیار کمتر میشود.»
مغازهها معارض روگذر نیستند
رئیس اداره راه و شهرسازی در این باره میگوید: «در بازدید حضوری که به همراه فرماندار، شهردار و معاون عمرانی فرمانداری از محل داشتیم، قرار شد بهترین تصمیم گرفته شود تا کار ادامه پیدا کند. ما هم دوست داریم مسئله به نحوی پیش برود که مردم متضرر نشوند.»
وی با بیان این که این مغازهها از نظر قانونی معارض ساخت و ساز پل نیستند که نیاز به تملک داشته باشند، میگوید: «این منطقه حالت شهرسازی به خود میگیرد و ما میخواهیم محوطهای را ببینیم که هم فضای سبز و گردشگری و هم مغازه و امکانات مناسب داشته باشد.»
میرزایی معاون فرماندار نیز با بیان این که به زودی در جلسهای بهترین تصمیم که کمترین تبعات را برای کسبه در پی داشته باشد گرفته خواهد شد، میگوید: «تصمیم باید عاقلانه باشد که هم پروژه متوقف نشود و هم این که کسبه متضرر نشوند.»
پروژه مشترک شهرداری و اداره کل راه و شهرسازی
شهردار نیریز در مورد نقش شهرداری در کمک به این پروژه و درخواست مغازهداران این نقطه عنوان میکند: «ما قانونی در این رابطه نداریم که دیگری کارفرمای پروژهای باشد و تبعات ناشی از آن را شهرداری بر عهده بگیرد و جبران کند.
البته صحبتی بوده و الان هم هست که اگر جایی نیاز به تملک داشته باشد، در راستای تسهیل امور و به دلیل روابط حسنهای که بین شهرداری و فرمانداری و اداره کل راه و شهرسازی وجود دارد، همکاری میکنیم.
ولی در حال حاضر موضوع تملک درکار نیست و این مغازهها مورد مسیر نیستند که قرار باشد تملک شوند.»
حامد فرغت از پروژه مشترک شهرداری نیریز با اداره کل راه و شهرسازی خبر میدهد و میگوید: «پروژه مجتمع خدماتی رفاهی کنار این پل روگذر به نام «ساماندهی ورودی شمال غرب نیریز» حد فاصل رستوران گلسرخ تا پایانه مسافربری احداث میشود.
قرار است با مشارکت شهرداری و اداره کل راه و شهرسازی و حتی ستاد اربعین استان فارس، آنجا یک مجتمع خدماتی - رفاهی دائمی ایجاد شود.»
حق و حقوق کسبه را میبینیم
فرماندار نیریز با بیان این که به هیچ عنوان کار متوقف نخواهد شد، میگوید: «ما در حد توان حق و حقوق کسبه آنجا را میبینیم؛ اما ادامه ساخت روگذر نباید متوقف شود.»
یعقوب خسروانی ادامه میدهد: «یک پیشنهاد این است که دری از پشت برایشان باز کنیم و جلوی آن زیباسازی و پیادهرواش موزائیک شود. اینها نگرانیشان این است که متضرر میشوند؛ اما اگر شهرداری آنجا را زیباسازی کند و از دو طرف در باز باشد، چرا متضرر شوند؟»
وی میگوید: «با احداث آزادراه اصفهان - شیراز، شهرهای آباده، صفاشهر، سعادت شهر و مرودشت از مسیر حذف شدند؛ پس همه اینها بروند اعتراض کنند که حق و حقوق ما چه میشود؟ در شیراز هم بزرگترین روگذر و زیرگذر را احداث میکنند، خیلی از مسیرها بسته و خیلی از مغازهها از مسیر تردد اصلی حذف میشوند و کسی نمیتواند ادعا کند. اگر این چنین است که دولت باید کلاً برای کسانی که در مسیر حذف میشوند هزینه بدهد.»
فرماندار نیریز در عین حال میگوید: «با این وجود ما گفتهایم طوری برنامهریزی میکنیم که درآمد این افراد دیده شود.
تابلوهایی در مسیر نصب و مسیر آن طرف را هم برایشان باز میکنیم.
خدمات را طوری ارائه میدهیم که حقالناسی گردن ما نباشد و در حد توان، هم مردم را میبینیم و هم قانون و طرحهای دولتی را. اگر ببینیم حق کسی ضایع شده، در چارچوب قانون و اخلاق همه را میبینیم و برایشان بهترین کار ممکن را انجام میدهیم.»
خسروانی ادامه میدهد: «پیادهرو برای این افراد نیست و همین سایهبانی که احداث کردهاند تخلف است.
اگر کسی بخواهد زیادهخواهی داشته باشد و در مسیر این پروژه مانعی ایجاد کند، همان چیزی را هم که خارج از قانون میخواهیم کمک دهیم، دیگر انجام نمیدهیم.»
وی میگوید: «ما همیشه در عمل و نه در شعار گفتهایم مردم و رضایت آنها برای ما مهم است و قطعاً در این زمینه مسائل شرعی، قانونی و اخلاقی را در نظر میگیریم.»
شما را اصلی مغازه را از 30 متر به 4 متر دارید کاهش می دهید. این ممانعت از حق و نابود سازی مغازه ها است. ضمناً کسبه که ادعایی روی پیاده رو ندارند چون پیاده رو برای عموم مردم عبوری است که وارد جاده نشوند و خطر جانی نداشته باشند شما جاده آسفالت جلوی مغازه را نمی توانید با پیاده رو جمع ببندید .