این را مهدی محمودی میگوید که همه داروخانههای شهر را برای یافتن یک قوطی شیر خشک زیر پا گذاشته و دست خالی برگشته است.
با ناراحتی میگوید: «دو ماه است که شیر خشک شماره دو به بالا گیر نمیآید. وقتی هم به داروخانه اعتراض میکنم، خیلی راحت به من میگویند: خب بچه نمیآوردی!»
ادامه میدهد: «مسئولان بیایند و به بچه من حالی کنند که شیر خشک گیر نمیآید. دیروز با بدبختی دو قوطی شیر خشک از داراب تهیه کردم که دادهاند به ماشینهای خطی برایم آوردند. به نظر من کمبود شیر خشک در نیریز برمیگردد به کمکاری مسئولان که مشکل را به سرعت پیگیری نمیکنند.»
شیر خشکش را بدهید؛ زمین پیشکش
خلیل غلامی هم که به داروخانه آمده، دست خالی برمیگردد.
میگوید: «همه داروخانهها را برای یافتن شیر خشک شماره دو برای دختر نه ماههام زیر پا گذاشتهام. تا یکی دو ماه پیش، هم فراوان بود و هم ارزان. اما حالا شیر ۶۷ هزارتومانی را کردهاند ۹۰ هزار تومان و همان هم موجود نیست.»
با عصبانیت ادامه میدهد: «میگویند به بچه چهارم به بعد ۲۰۰ متر زمین میدهند؛ اما من میگویم شیر خشکش را بدهید؛ زمین پیشکش.»
دکتر شاهسونی، موضوع کمبود شیر خشک را مسئلهای کشوری میداند که گره آن به دست مسئولان بالادستی باز میشود. میگوید: «شیر خشک شماره ۲ برای بچه ۶ ماهه به بالا و شماره ۳ برای بچه یک ساله به بالا است. با وجودی که از یک ماه پیش آن را ۲۰ درصد گران کردهاند، باز هم نیست.»
همزمان یک مرد میانسال مراجعه میکند و برای دو بچه شیرخوار خود درخواست ۶ عدد شیر خشک میکند که پاسخش مشخص است.
شرکتهای پر مدعا
اخلاقی ویزیتور شرکت پخش رازی که شیر بب لاک توزیع میکند، اما معتقد است احتمالاً به دلیل گران شدن مواد اولیه تولید کاهش یافته و، چون اجازه افزایش آنچنانی قیمت را ندارند، تولید متوقف شده است.
میگوید: «هر داروخانه دوازده عدد شیر خشک شماره یک بب لاک در هر ماه سهمیه دارد. آن هم، چون بچه تا شش ماه چیز دیگری جز شیر نمیتواند بخورد، تولید میکنند.»
دکتر اطمینان به مردم توصیه میکند اگر شیر شماره ۳ نیست، شماره ۲ بدهند و اگر ۲ نیست، شیر شماره یک را در کنار مکمل به بچه بدهند تا مشکل برطرف شود و در این مدت نوزاد کمبود مواد غذایی نداشته باشد.
دهداری رئیس شرکت دارو پخش که شیر خشک آپتامیل را در استان توزیع میکند، در گفتگو با ما ادعا میکند که سهمیه توزیع آنها کاهش نداشته و، چون شیر خشک مارکهای دیگر کم شده، مردم برای خرید آپتامیل هجوم آوردهاند و آن هم نایاب شده است.
محمودی مسئول توزیع شیر نان در شرق فارس است. او میگوید اجناس ما حتی یک روز هم در انبار نمیماند و به محض نشستن در انبار، فاکتور صادر و توزیع میشود.
وی از علت کم شدن تولید و توزیع این شیر در بازار اظهار بی اطلاعی میکند و میگوید بر اساس سهمیه هر شهرستان که بر پایه نرخ زاد و ولد تعیین میشود، شیر خشک به صورت قطرهچکانی توزیع میگردد.
کمبود سراسری است
مدیر غذا و داروی شبکه بهداشت نیریز که به گفته خودش به طور مستمر پیگیر این موضوع بوده، کمبود شیر خشک را مسئلهای سراسری میداند.
دکتر آیدا معصومی با بیان این که از طریق فرمانداری پیگیریهایی انجام شده تا با استانداری ارتباط بگیرند و پیگیری کنند، ادامه پاسخ در این زمینه را به معاون شبکه بهداشت واگذار میکند.
دکتر زهرا سادات خامسی نیز به کمبود شیر خشک از اردیبهشتماه اشاره میکند و میگوید: «از یک ماه پیش که نایاب شد، پیگیری ما برای حل موضوع به طور مستمر ادامه داشت تا بتوانیم از طریق فرمانداری و استانداری فشار بیاوریم و سهمیه بیشتری بگیریم.»
معاون شبکه بهداشت نیریز ادامه میدهد: «معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی هم پیگیر است؛ اما بعید میدانم به نتیجه برسد. چون کمبود کشوری است. جالب این است که همه مارکها با هم نایاب شده است.»
تا یک هفته دیگر مشکل حل میشود
دکتر کریمیان مسئول امور دارویی دانشگاه علوم پزشکی حاضر به پاسخگویی نمیشود؛ اما یک منبع آگاه به ما میگوید: «در چند روز آینده توزیع شیر خشک در نیریز انجام میشود تا این التهاب بخوابد و هرچه زودتر این فرآورده به دست مردم برسد. دلایل این مسئله هم به کمبود کشوری برمیگردد و هم به عواملی در داخل خود شهرستان. من فکر میکنم در کمتر از یک هفته دیگر این کمبود برطرف شود.»
بر پایه اطلاعات ما، در پی تهیه این گزارش و به تبع آن تکاپوی مسئولان، چند روز بعد از این مصاحبهها مقداری سهمیه شیر خشک در داروخانههای شهر افزایش یافته و مثل یک مسکن خفیف، مقداری تب و تاب آن را کاهش داده است. اما به گفته مسئولان داروخانهها و دکتر معصومی، همچنان کمبود وجود دارد.
مدیر غذا و داروی شبکه بهداشت نیریز میگوید: ما به طور پیوسته تلاش میکنیم سهمیه بیشتری بگیریم. البته شیر خشک یارانهای هم در داروخانه دوستان موجود شده و افراد خاص و نیازمندی که کوپنی این شیر را دریافت میکنند، روی مارکهای آزاد بازار هجوم نمیآورند و فشار کمتر میشود. همچنین قرار است سهمیه داروخانههای شبانهروزی افزایش یابد.