
خبرگزاری ایلنا به نقل از علیجان صادقپور مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان فارس، از صفر شدن ذخیره آبی سد رودبال یکی از مهمترین منابع آبی این استان خبر داد.
به گفته این مقام مسئول، این سد آب مورد نیاز ۸ شهر و ۵۰ روستا را تأمین میکرد و حدود ۳۲۵ هزار نفر به طور مستقیم از این منبع آبی استفاده میکردند.
علیجان صادقپور سد رودبال را منبع آبرسانی به شهرستانهای فسا، حاجیآباد و داراب خواند و گفت: سال گذشته نسبت به پایان یافتن ذخیره آب پشت این سد هشدار داده شده بود. این در حالی است که به گفته او در گذشته، ذخیره آب سد رودبال حدوداً ۶۰۰ لیتر بر ثانیه خروجی داشت.
خشک شدن سد رودبال با توجه به شرایط بحرانی این سد و همچنین هشدارکارشناسان دور از انتظار نبود.
به گفته صادقپور، برای جایگزینی این منبع آبی از دست رفته، ۴۰ حلقه چاه جدید حفر و تلاش شده تا با استفاده از سفرههای آب زیرزمینی، به ساکنان مناطق بحرانزده آبرسانی شود.
اگر چه به گفته این مقام مسئول این اقدام کارآمد است، اما کارشناسان آب معتقدند که اقدامات اینچنینی منجر به منفی شدن میزان تراز آب میشود.
اوایل مردادماه، دفتر اطلاعات و دادههای آب کشور گزارش داده بود که از ذخیره آب سد رودبال تنها ۲ درصد باقی مانده است.
در همان زمان نیز گفته شده بود که ذخیره آب سدهای «وشمگیر» و «بوستان و گلستان» در استان گلستان نیز به انتها رسیده و صفر شده است.
بررسیهای اخیر سازمان زمینشناسی و اداره مدیریت منابع آب ایران نشان میدهد که بخشهای عظیمی از دشت مرکزی ایران به ویژه در استانهای اصفهان، فارس و خراسانها با تراز منفی گسترده آبهای زیرزمینی مواجه شده است.
به این ترتیب این مناطق در آستانه فروپاشی سرزمینی و کوچ جمعیت قرار دارند.
عیسی کلانتری، رئیس پیشین سازمان محیطزیست نیز به تازگی ضمن هشدار در رابطه با بحران کمبود آب ایران و کاهش ذخایر آن گفته بود: «این کشور ۷ هزار سال سابقه تمدن دارد و ما در ۲۵ سال گذشته، آب مملکت را به پایان بردیم.»
کلانتری دلیل این مشکلات را سیاستهای ناکارآمد حکومت در حوزههای مختلف دانست و گفت: «ما به شدت ضدعلم حرکت میکنیم.»
پیش از آن نیز رضا حاجیکریم، کارشناس حوزه آب با اشاره به کمبود آب در ایران، ضمن هشدار درباره احتمال تهدید تمدنی در کشور عنوان کرد که روزهای ترسناک بیآبی در پیش است.
وی گفت: ما اکنون ۲۰ میلیارد مترمکعب مازاد برداشت آب داریم که اگر نتوانیم آن را در بازه مشخصی سروسامان داده و مدیریت کنیم، روزهای سخت و ترسناکی در پیش خواهیم داشت.
حاجیکریم تأکید کرد: اگر با آهنگ کنونی پیش برویم، تهدید تمدنی در پیش است و بدون رودربایستی و پردهپوشی باید بگوییم که شاهد تعارضات اجتماعی، سیاسی، قومیتی و صنفی در حوزه آب خواهیم بود.
مردماني كه با اشتباهات خود موجبات به قدرت رسيدن افراد ناتوان را فراهم مي كندند بايد چنين تاواني را بدهند.
مردماني كه از وجود صنايع اب بر در منطقه ني ريز خوشحال هستند و قدرت ديدن 20 سال ديگر را ندارند بايد چنين طعمي را بچشند. مردماني كه حتي اشتغال چند صد نفر را بر نابودي آبهاي سرزمینی خود ترجيح ميدهند چنين سرنوشتي درانتظار آنان است.