فصلی که هر چند برای بچهها شور و شوق و بوی عطر ماه مهر دارد، اما برای والدین همراه با مسائل مشکلات زیادی است.
به نظر میرسد در این گیر و دار، مسئولان هم گریبانگیر مسائلی میشوند که نمونه آن را میشد در جلسه هفته گذشته فرمانداری دید؛ جلسه کارگروه تنظیم بازار با موضوع هماهنگی و برنامهریزی اجرای طرح ویژه نظارتی بازگشایی مدارس.
ظاهراً قرار است طرح ویژه نظارتی روی این فروشگاهها و همچنین کیف و کفش، از ۱۵ شهریور به مدت یک ماه اجرا شود.
فرماندار نیریز در این جلسه از مسئولان خواست دست از جلسات تشریفاتی بکشند و کاری کنند که خروجی آن برای مردم ملموس باشد. یعقوب خسروانی گفت: «این که مصوبه نداشته باشیم، خیلی بهتر است که داشته باشیم و انجام نشود.»
بستههای انحصاری
اما در بازار لوازمالتحریر چه خبر است؟ نوشتافزاری که این روزها دغدغه مردم است و به گفته کاظم غفارنژاد، تا ۵۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش قیمت داشته است.
او که ده سال است در خیابان طالقانی فروشگاه دارد، معتقد است که دانشآموزان و پیشدبستانیها برای شروع باید حداقل ۵۰۰ هزار تومان لوازمالتحریر مورد نیازشان را تهیه کنند که این عدد میتواند به نسبت اجناس مختلف تا دو برابر افزایش یابد.
شنیده میشود برخی مهدهای کودک برای خرید لوازم التحریر خانوادهها را به مغازههای مورد نظرشان میفرستند.
غفارنژاد میگوید: «من هم در این زمینه از طرف برخی مدیران پیشنهاداتی داشتهام؛ ولی قبول نکردم.
با وجود جلسات و تذکراتی که اطلاع دارم به آنها داده میشود، اما رعایت نمیکنند.»
مهدی ذوالقدر رئیس بازرسی اتاق اصناف نیز این موضوع را تأیید میکند و در جلسه تنظیم بازار میگوید: «متأسفانه برخی مدیران بستههای مهدکودک و پیشدبستانی را انحصاری میکنند.»
او، اما از همکاری برخی فروشگاهها تقدیر میکند و میگوید: «آقای کارآزما به درخواست ما دفاتری تعاونی تهیه کرده که با قیمت مناسب به دست مردم میرسد.»
همرنگ بودن وسایل بچهها منطقی نیست
ایمان کارآزما ۸ سال است که در خیابان شهید مطهری مغازه نوشتافزار دارد.
او هم مخالف انحصار است و میگوید: «به من هم پیشنهاد دادند؛ اما من قبول نکردم.»
به عقیده وی، بهانه همرنگ بودن وسایل بچهها دلیل منطقی برای این کار نیست.
یک مشتری که در حال خرید است، میگوید: «به من گفتند برای دوخت لباس فرم، حتماً پیش فلان خیاط بروید؛ هر چه گفتم خواهرم بهترین خیاط است و میخواهم به او بدهم، قبول نکردند.»
۲۵ برابر جریمه / با قاطعیت رسیدگی میکنیم
در جلسه تنظیم بازار مطرح شد که صنوف لوازمالتحریر، کیف و کفش و پوشاک ملزم به ارائه فاکتور فروش هستند و حد اقل جریمه عدم صدور فاکتور، دو میلیون تومان است.
اما رئیس تعزیرات حکومتی از جریمه فروش اجباری پرده برداشت که در نوع خود قابل توجه است.
فاکتور ندادن ۲ میلیون تومان، گرانفروشی و تقلب ۱۰ برابر و فروش اجباری ۲۵ برابر جریمه دارد
مردانه گفت: «تنها تخلفی که در قانون آمده ۲۵ برابر ارزش آن جریمه دارد، فروش اجباری است.
تخلفاتی مثل گرانفروشی و تقلب ۱۰ برابر جریمه دارد. علت آن هم این است که در تخلف گرانفروشی و تقلب، ما با اجبار مواجه نیستیم و مشتری میتواند از خرید امتناع کند؛ اما در خرید اجباری ما با نوعی اجبار مواجهایم.»
وی افزود: «اگر یک میلیون تومان فروش اجباری صورت بگیرد، ما آن را ضرب در ۲۵ میکنیم و ۲۵ میلیون تومان جریمه محاسبه میشود.
ما قول میدهیم با قاطعیت به این موارد رسیدگی کنیم و این موضوع را به صورت ویژه بررسی میکنیم.»
معرفی به تخلفات و تعزیرات
مدیر آموزش و پرورش نیز در گفتگو با ما از تصمیم خود برای برگزاری جلسه توجیهی با مدیران در همین رابطه خبر میدهد و میگوید: «اگر کسی این کار را انجام دهد، او را به تخلفات معرفی میکنیم و آن فروشگاهی هم که این کار را کرده، به تعزیرات معرفی میشود.
از خانوادههای محترم درخواست میکنم در صورت مواجهه با چنین مواردی، مراتب را به بازرسی مدیریت آموزش و پرورش گزارش دهند.»
فیروزه آریانژاد رئیس انجمن صنفی کارفرمایی مهد کودک و پیشدبستانیهای شهرستانهای نیریز و بختگان است.
او که خود مسئول مهد و پیشدبستانی نورا است، در این باره میگوید: «ما وسایلی را که بچهها لازم دارند، به آنها پیشنهاد میدهیم. بعضی موارد را ما در طول سال لازم داریم که به سراغ یک نوشتافزار میرویم و با او صحبت میکنیم که در بسته بچهها بگذارد. یک قیمت هم با او طی میکنیم.
البته خودشان میگویند تعاونی حساب میکنیم؛ ولی دیگر نمیدانم بعداً با والدین به چه شکل حساب میکنند.»
وی اضافه میکند: «ما به خانوادهها پیشنهاد میدهیم و میگوییم اگر دوست دارید، میتوانید به فلان فروشگاه بروید و اگر هم دوست ندارید، ما لیست لوازمالتحریر را برایتان میفرستیم و شما میتوانید از هرکجا که دوست دارید تهیه کنید.
این که یک مغازه خاص را پیشنهاد میدهیم، به این دلیل است که در یک کلاس بچهها یک مدل مداد رنگی، خمیر بازی و... داشته باشند و در برابر دیگر دوستانشان احساس تفاوت نکنند.»
آریانژاد میگوید: «طراحی برخی مدلهای لباس فرم سخت است و به شکلی است که نمیشود پارچه را به والدین داد تا بروند جای دیگری بدوزند.
اما باز هم دست خودشان گذاشتهایم و میگوییم اگر میتوانید مثل خودش بدوزید، اشکالی ندارد.»