عصر ایران - هیچ شکی وجود ندارد که مسواک زدن و نخ دندان کشیدن روزانه همراه با معاینات منظم توسط دندانپزشک، برای تندرستی طولانی مدت دهان و دندان ضروری است. اما مراقبتهای دندانی تنها به همین موارد محدود نمیشود؛ رژیم غذایی نیز در عین حال نقش بسیار ارزشمندی در تندرستی دهان و دندان ایفا میکند.
چای سبز
چای سبز از جمله گیاهانی است که شهرت فراوانی در حیطه تندرستی دارد و برخی از فواید این گیاه، در حال حاضر به خوبی شناخته شده است. مصرف این گیاه خوش عطر و طعم با عملکرد بهتر مغزی، کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2، کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی، چربیسوزی بهتر و همچنین کاهش التهاب مرتبط است.
مطالعات نشان میدهند که کاتچینهای موجود در چای سبز میتواند رشد باکتریها را در دهان سرکوب کند، احتمال عفونتهای دندانی و دهانی را کاهش و تنفس تازه و خوشبوتری را به فرد هدیه دهد. مطالعات دیگر نشان میدهند که مصرف چای سبز ممکن است خطر ابتلا به سرطانهای دهان را نیز کاهش دهد.
نوشتنی است که مصرف چای سبز بدون شیرینکننده، انتخاب هوشمندانه و سالمتری محسوب میشود.
هویج
سبزیجات ترد مانند هویج، بهترین دوست دهان هستند. مانند سایر سبزیجات خام، هویج نیز غنی از فیبر و بسیار خوشمزه است. این محصول طبیعی، جریان بزاق را تحریک (دفاع طبیعی دهان ما) و هنگام جویدن هم سطح دندانها را تمیز میکند. علاوه بر این هویج حاوی بتاکاروتن است که بدن برای ساختن ویتامین A به آن نیاز دارد؛ یک ماده مغذی ضروری برای ساخت دندانهای قوی.
پیاز
آیا میدانستید که ترکیبات سولفوری ضد باکتری موجود در پیاز، باکتریهای مضر فعال در حفره دهانی و دندانهای ما را از بین میبرند؟
سیب
سیب که گاهی اوقات مسواک طبیعت نیز نامیده میشود، دارای طیف وسیعی از فواید تندرستی و سرشار از ویتامین C است؛ یک ماده مغذی ضروری برای دندانها و لثههای قوی و سالم. از طرفی دیگر، بافت ترد و آبدار سیب برای از بین بردن پلاک و سایر مواد آسیبرسان از سطح دندان فوقالعاده است.
دانههای کنجد
دانه کنجد، یک ابر غذای دندانی است. آنها نه تنها در صورت مصرف خوراکی پلاکهای دندانی را پاک میکنند، بلکه سرشار از کلسیم هستند. به این معنی که به ایجاد مینای سختتر و بادوامتر روی سطح دندان یاری میرسانند. آنها همچنین منبع چربیهای سالم، پروتئین گیاهی، ویتامینهای B و مواد معدنی مختلف هستند.
ریحان
این گیاه به عنوان یکی از اعضای خانواده نعنا، نه تنها میتواند به خوشبو شدن تنفس فرد کمک کند، بلکه چه به صورت خام و چه پخته شده، با پتانسیل ضد باکتریایی خود با باکتریهای دهان و دندان مبارزه خواهد کرد. برخی از افراد حتی از برگهای ریحان برای تهیه یک فنجان چای غنی از مواد مغذی و آنتیباکتریال استفاده میکنند.
گشنیز
گشنیز یک گیاه محبوب در انواع دستورهای پخت غذا و همچنین یک ترکیب ضد التهاب قوی است. این گیاه به دلیل خواص ضد باکتریایی خود میتواند در راستای پیشگیری از بیماریهای دهان و دندان مؤثر باشد.
جعفری
جعفری از جمله قویترین گیاهان در زمینه مبارزه با بیماریهای مختلف است. برای مثال، این گیاه منحصر به فرد با خواص ضد میکروبی خود، با باکتریهای بیماریزای موجود در غذا مبارزه میکند.
هر چند همواره توصیه میشود که در صورت امکان از گیاهان تازه استفاده کنید، جعفری خشک ممکن است حاوی سطوح بالاتری از ترکیبات آنتیاکسیدانی باشد.
نعنا فلفلی
نعنا فلفلی به عنوان گیاه دیگری که سرشار از پتانسیل ضد باکتریایی و ضد التهابی است، نه تنها طعمی طراوت بخش دارد، بلکه میتواند با محدود کردن رشد باکتریها روی سطح دندان، خط لثه و بافتهای دهانی، به مبارزه با عفونتهای دهان و دندان کمک کند.
نعنا دشتی
نعنا دشتی که به دلیل خواص میکروبکشی خود بسیار شناخته شده است، یک ماده طبیعی مناسب برای استفاده به عنوان عنصر اصلی در خمیر دندانها و دهانشویهها به شمار میرود. همچنین به منظور دستیابی به این قدرت خارقالعاده به طور طبیعی، میتوان برگهای تازه این گیاه را جوید.
آویشن
یکی از محتویات خاص این گیاه با کاربردهای فراوان و متنوع، تیمول نام دارد که منحصراً در جلوگیری از رشد پاتوژنها در حفره دهان مؤثر است. تیمول به ویژه برای کسانی که از پلاکهای مخصوص ارتودنسی استفاده میکنند و همچنین افرادی که از برفک دهان رنج میبرند، به شدت مفید است.