به پایگاه خبری - تحلیلی هورگان خوش آمدید... هورگان یعنی محل زایش خورشید      
تعداد بازدید: ۷۹۹
print
send
کد خبر: ۷۶۷۰
تاریخ انتشار: ۲۸ بهمن ۱۳۹۸ - ۰۷:۵۸     -       2020 17 February
گفتگو با احمد خسروپور، کارآفرین و زعفران‌کار مشکانی
سمیه نظری گروه گزارش

احمد خسروپور، جوان تلاشگری است که توانسته با سابقه ٢٠ سال خدمات کشاورزی، در سال ١٣٩٦  رکورد تولید ٢٩ کیلو و ٦٠٠ گرم زعفران را در یک هکتار زمین رقم بزند. 

رکورد کشوری
٤٠ سال سن دارد و ٢٠ سال است به کشاورزی مشغول است. مدرک تحصیلی‌اش لیسانس ادبیات است؛ اما حرفه کشاورزی را با مطالعه و تحقیق آموخته و بعد از گرفتن مدرک تحصیلی وارد بازار کار شده است. 


در مورد شغلش می‌گوید: «کشت زعفران شرایط خاصی ندارد و در هر شرایط خاکی جوابگو است! اما برداشت آن باید در اواخر مهرماه صورت بگیرد که با سرما و یخبندان مواجه نشود. کشت آن هم از خرداد تا اوایل مهر است. البته کشت زعفران در تیر و مرداد ماه که اوج گرمای تابستان است، توصیه نمی‌شود.‌ زعفران در زمین‌های شور و منطقه‌هایی که دمای تابستان آنها بالای ٤٥ و زمستان ١٥- درجه باشد، خوب ثمر نمی‌دهد. زعفران محصولی است که با کم‌آبی مبارزه می‌کند و کشاورزان منطقه می‌توانند با تغییر الگوی کشت، این محصول را که به نام طلای سرخ معروف است، جایگزین محصولاتی کنند که به آب فراوان نیاز دارد. با این کار علاوه بر ایجاد شغل، کمک بزرگی نیز در زمینه کاهش مصرف بی‌رویه آب در بخش کشاورزی می‌کنند. همین دلایل باعث شد که من به دنبال این حرفه بروم و حالا حدود١٠ منطقه از مشکان را زیرکشت زعفران دارم. »


او که حالا ٧ هکتار زمین را زیر کشت زعفران برده، از ٢٠ سال پیش فعالیتش را با کار کردن روی ١٢٠٠ مترمربع زمین شروع کرده و می‌گوید: «سال ٩٦ با برداشت ٢٩ کیلو و ٦٠٠ گرم زعفران از یک هکتار زمین کیل‌گیری شده، به عنوان کشاورز نمونه انتخاب شدم و رکورد آن را کسب کردم. این در حالی است که متوسط برداشت در یک هکتار زمین، بین ٨ تا ١٠ کیلوگرم است. »


خسروپور عامل پیشرفت و موفقیتش را سعی و تلاش می‌داند و می‌گوید: «همه سعی و کوششم را می‌کردم که زعفرانم اعلا باشد. برای این کار از کودهای حیوانی و پوسیده و پیاز درجه یک استفاده و از طرفی برای بازار فروش آنها نیز بسیار تحقیق کردم.»

اولین سالی که زعفران بیمه شد
زعفران‌کار معروف مشکان از مشکلات کارش می گوید: «کار کردن در زمین کشاورزی، مشکلات خاص خود را دارد. چون تغییرات آب و هوایی دست ما نیست و ممکن است محصول دچار سرمازدگی یا کمبودهای خاص خود شود.


دومین مشکل ما قیمت آن است؛ چرا که زعفران برعکس کالاهای دیگر رشد قیمتی نداشته و در کل می‌توانم بگویم دخلش به خرجش نمی‌رسد. الان هزینه کارگر دو برابر شده، اما قیمت هر کیلو زعفران نسبت به سال قبل پایین‌تر آمده است.


سومین مشکل ما پاک کردن گل‌های زعفران است. اگر دستگاهی بود که کار پاک کردن گل را انجام می‌داد، هزینه‌های ما خیلی کمتر و میل و رغبت کشاورز نیز بیشتر می‌شد. اما هیچ کدام از این موارد نمی‌تواند مانع پیشرفت کار باشد و من هیچ گاه دلسرد نشدم؛ بلکه با تلاش و پیگیری بیشتری به کار خود ادامه دادم.»


خسروپور توسعه دادن کارش را امری بعید می‌داند و می‌گوید: «مشکلاتش زیاد است و من تصمیم ندارم که آن را گسترش دهم. دولت باید فکری کند و مسئولان نیز حمایت کنند تا انگیزه کشاورز بالا رود.»


خسروپور ادامه می‌دهد: «از لحاظ فروش هیچ مشکلی نداریم و حتی در خود استان کل زعفران تولید شده ما را خریداری می‌کنند؛ ولی قیمت کنونی زعفران نگران‌کننده است. یکی از دغدغه‌های ما همواره مسأله بیمه زعفران بوده تا این که امسال با پیگیریهایی که انجام دادیم،  اولین سالی است که زعفران بیمه شد. در واقع برخی سال‌ها به علت سرمای زودرس و یخ‌زدگی محصول ضرر می‌کنیم و تنها موفق به برداشت مقدار کمی زعفران می‌شویم؛ در حالی‌که اگر مثل سایر محصولات باغی بیمه داشتیم، این حجم خسارت به ما وارد نمی‌شد و حداقل جبران می‌شد. ‌»


وی اضافه می‌کند: «از کارشناسان و مسئولان بیمه و جهاد کشاورزی خواهش می‌کنم توجه و حساسیت بیشتری روی بیمه زعفران داشته باشند.»


ایجاد ٨٥٠ شغل
این کارآفرین عمده‌ترین دلیل بیکاری جوانان را بی‌توجهی دولت و مسئولان می‌داند و می‌گوید:‌ «در حرفه ما اگر زعفران برند بین‌المللی گرفته بود، بازار فروشمان خیلی بالا می‌رفت و ما تلاش بیشتری می‌کردیم. چون همین الان نیز ما زمینهای خوب و با آب و هوای مناسبی برای کشت این گیاه داریم و در صورت فروش، همه آنها را زیر کشت می‌بردیم.»


خسروپور می‌گوید: «من اگر مسئول اشتغال کشور بودم، قبل از برداشت محصول قیمت‌ها را تثبیت می‌کردم تا کشاورز با اطمینان و انگیزه بیشتری کار کند و به سودش برسد.»


او که به دنبال کارگاه بسته‌بندی زعفران است می‌گوید: «با خودم گفتم چرا باید زعفران را که با زحمت و مشقت بسیار کشت می‌کنم، فله‌ای بفروشم؟ تصمیم گرفتم شرکتی ثبت کنم، پروانه بهره‌برداری بگیرم و صاحب برند شوم. بنابراین به این فکر افتادم تا کارگاه بسته‌بندی نگین جاشترک را ثبت کنم.»


خسروپور می‌گوید: «من به این نتیجه رسیده‌ام که اگر اراده باشد، هر کاری شدنی است. جوانان نگویند کار نیست و سرمایه نداریم. هرکس بخواهد و اراده کند، می‌تواند؛ مهم این است که خودشان را دست کم نگیرند و محدود نباشند.»


وی اضافه می‌کند: «من با این‌کار برای حدود ٨٠٠ تا٨٥٠ نفر به طور مستقیم و غیرمستقیم شغل ایجاد کرده‌ام؛ ٧٠٠ تا ٨٠٠ نفر کار پاک‌کردن گل را انجام می‌دهند،٤٠ تا ٥٠ نفر کار برداشت گل و ٧ تا ٨ نفر زعفران را خشک و بسته‌بندی می‌کنند .»


روی سخنانش با جوانان است که دنبال کار بروند. می‌گوید: «هر کاری اولش چوب‌خوری دارد؛ اما اگر برای آن کار انگیزه و خلاقیت داشته باشید و برای به ثمر رسیدنش سعی و تلاش کنید، محال است نتیجه نگیرید.»


خسروپور در پایان، از مروجان جهاد کشاورزی و همه کسانی که وی را در کار کاشت و برداشت و پاک کردن گلهای زیبای زعفران یاری می‌کنند، تشکر می‌نماید.


نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* کد امنیتی:
Chaptcha
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
پربازدیدها